ЗА ИНФОРМАЦИЯ И БЪРЗИ ПОРЪЧКИ, МОЛЯ ОБАДЕТЕ СЕ НА 0884 64 43 46

Ползата от хиалуроновата киселина за ставите

Есента „събужда” всички дегенеративни, костни, автоимунни и възпалителни заболявания. Сред тях са и тези, свързани с опорно-двигателната система. Медицински проучвания сочат, че всеки седми българин се оплаква от болка и скованост в различни части на тялото. Един от ефективните съвременни начини за лечение на дегенеративни ставни заболявания при хора от всички възрасти е базиран върху приложение на хиалуронова киселина.

Хиалуроновата киселина в човешкото тяло

Хиалуроновата киселина се среща във всяка една клетка от организма на човека, но концентрацията й е висока само в определени органи. В различните части на тялото хиалуроновата киселина изпълнява различни функции. За съжаление, тя има период на разграждане, по-кратък от три дни, а при кожата дори и по-кратък от един ден. Поради тази причина е важно организмът постоянно да синтезира хиалуронова киселина.

С какво може да ни помогне хиалуроновата киселина?

Хиалуроновата киселина е въглехидрат (мукополизахарид), който се открива естествено в повечето клетки на човешкия организъм. Най-висока е концентрацията й в синовиалната течност и в съединителната тъкан.

Хиалуроновата киселина:

  • подпомага възстановяването на хиалинния хрущял;
  • стимулира растежа и метаболизма на хондроцитите, намалява апоптозата им;
  • стимулира синтеза на компонентите на хрущялния матрикс;
  • е незаменима за здравето и разтегливостта на ставните връзки и сухожилия;
  • редуцира болката и отока в ставата;
  • е отговорна за еластичните качества на ставната течност, като въздейства смазващо, противовъзпалително, хондропротективно и участва в доставката на хранителни вещества до ставния хрущял;
  • потиска разрушаването на хрущяла, като редуцира активността на протеиназите и на възпалителната синовиална реакция;
  • изпълнява функцията да изхвърля отпадните продукти, тъй като хрущялите нямат кръвоносни съдове.

Значение на хиалуроновата киселина за здравето на ставите

Здравата става се състои от ставните повърхности на костите, покрити с хиалинен хрущял, синовиална обвивка, която облицова стените на капсулата на ставата отвътре, и синовиална течност, която образува синовиалната обвивка. Хиалинният хрущял се храни от синовиалната течност и слоя костна тъкан. Здравият хиалинен хрущял е еластичен и плътен. Синовиалната течност смазва ставните повърхности и облекчава плъзгането им една в друга при движение.

При болната става съдържанието на хиалуронова киселина в синовиалната течност и тъканите на ставата рязко се понижава. Изтъненият ставен хрущял се уврежда, движението на ставните повърхности става със значително триене, възпаляват се тъканите, околните стави и се появява болка в ставите.

Приложение на хиалуроновата киселина

Хиалуроновата киселина може да се приема през устата или чрез вътреставно инжектиране.

Препаратите, съдържащи хиалуронова киселина, са подходящи за лечение на остеоартрит, болестни изменения в ставите, свързани с болков синдром и нарушена функция, както и като поддържаща терапия при пациенти, претърпели фрактури или с професионално натоварване на ставите.

При втория начин – чрез инжектиране, се наблюдава бърз ефект, като се повишава вискозитетът на синовиалната течност в ставата, намалява се триенето на ставните повърхности при движение, подобрява се подхранването на хондроцитите, създават се по-добри условия за възстановяване на ставния хрущял и се намалява изразеността на възпалителните процеси в ставата.

В наши дни някои специалисти определят хиалуроновата киселина като „фонтан на младостта”. Причината за тази все още неофициално призната оценка е продиктувана от ролята и влиянието на хиалуроновата киселина в човешкото тяло. Тя се използва не само за лечение на заболявания, свързани с опорно-двигателната система, но и като средство за предотвратяване на ефектите на стареенето, овлажняващ крем и в различни козметични процедури, за зарастване на рани и изгаряния, при хирургични операции на очите и др.

СВЪРЗАНИ ПРОДУКТИ

ТЪРСИ В БЛОГА

КАТЕГОРИИ