ЗА ИНФОРМАЦИЯ И БЪРЗИ ПОРЪЧКИ, МОЛЯ ОБАДЕТЕ СЕ НА 0884 64 43 46

Ползи от Витамин B12, които вероятно не знаете

Постоянна умора, ниски нива на енергия, промени в настроението и липса на фокус? Това може да са сигнали, че имате дефицит на витамин B12. По данни от 2019 г., до 40% от хората може да имат ниски нива на витамин B12, което е сериозен проблем, тъй като това е основен витамин за производството на червени кръвни клетки и ДНК, да не говорим за всички други негови предимства.

Витамин B12 всъщност съществува в много форми и съдържа минерала кобалт, поради което съединенията с витамин B12 се наричат ​​общо кобаламини. Две форми на B12, които са активни в човешкия метаболизъм, са метилкобаламин и 5-деоксиаденозилкобаламин. Коя от тях ви е необходима, как да разпознаете дефицита и какви са ползите на този витамин ще ви разкрием в статията.

Какво представлява витамин B12?

Витамин В12 е водоразтворимо хранително вещество във витамин В комплекса, от което тялото се нуждае в малки количества, за да функционира правилно. Най-общо казано витамин B12 благоприятства вашите енергийни нива, настроение, памет, сърце, коса, кожа и храносмилане. Освен това е от съществено значение за производството на ДНК и червени кръвни клетки.

На първо място, витамин B12 е от полза за централната нервна система по много важни начини. Той помага да се поддържа здравето на нервните клетки и помага за формирането на защитното покритие на нервите, наречено миелинова обвивка. Това означава, че когато нивата на B12 са ниски, почти всяка когнитивна функция може да пострада.

Освен това помага за храносмилането и здравето на сърцето, така че дефицитът може да доведе както до храносмилателни разстройства, така и до повишен риск от сърдечни заболявания. Може да се осигури от хранителни източници, инжекции с хидроксокобаламин, различни видове добавки с витамин B12 (хапчета, спрей и др.) 

Ползи от Витамин B12, за които вероятно не знаете

Поддържа нивата на енергия

С течение на времето хората започваме да усещаме понижаване в естествените нива на енергия и динамика. Свързаният с възрастта спад в производството на енергия може да е виновникът и когато тези нива намалеят, вашето сърце и други органи няма да работят както преди. Специфичните хранителни вещества обаче помагат за съживяването на енергията на клетъчно ниво, и един от най-важните за това нутриенти е витамин В12.

Изследванията показват, че витамин B12 също е необходим за невротрансмитерно сигнализиране, което помага на вашите мускули да се свиват и ви дава енергия, за да продължите деня си, без да се чувствате уморени и отпаднали.

Поддържа клетките да работят правилно

Тъй като клетките остаряват, някои от тях вече не функционират оптимално, което може да доведе до здравословни проблеми. Това е процесът на клетъчно стареене. Въпреки че не можем да спрем стареенето на клетките, можем да помогнем за облекчаване на тежестта на стареещите клетки на тялото със сенолитици: хранителни вещества, които насърчават естествените пътища на тялото за премахване или рециклиране на стареещи клетки. Витамин В12 също може да работи като такова вещество.

Борба с оксидативния стрес

Съединенията на свободните радикали могат да „стресират“ клетките ви, което може да повлияе на тяхната ДНК, да спре производството на клетъчна енергия и да наруши функциите им изцяло. Антиоксидантите и други хранителни вещества помагат в борбата с оксидативния стрес, предизвикан от свободните радикали.

Участва в метаболизма на въглехидрати

Витамин B12 е от полза за вашия метаболизъм, защото е необходим за превръщането на въглехидратите в използваема глюкоза в тялото. Глюкозата от въглехидратните храни се използва като форма на енергия, така че това е причината хората с дефицит често да изпитват умора, когато източникът на въглехидрати вече го няма. Особено ако това са прости въглехидрати.

Помага за предотвратяване на загуба на памет и намалява риска от невродегенеративни заболявания

Дефицитът на витамин B12 може да причини различни неврологични и психични смущения. Поради ролята си в здравето на нервите и невротрансмитерното сигнализиране, проучванията показват, че витамин В12 е от полза за когнитивната функция и се използва за намаляване на риска от невродегенеративни заболявания, включително болестта на Алцхаймер и деменция.

Научен преглед, публикуван в International Psychogeriatrics, изследва 43 проучвания, изследващи връзката на витамин B12 и когнитивно увреждане или деменция, и 17 проучвания, докладващи за ефикасността на терапията с витамин B12 за тези когнитивни състояния. Изследователите откриват, че ниските нива на витамин В12 са свързани с болестта на Алцхаймер, съдовата деменция и болестта на Паркинсон.

Повишава настроението и подкрепя нервната система 

Едно от най-изследваните предимства на витамин B12 е способността му да помага за здравословното регулиране на нервната система, включително намаляване на разстройства на настроението като депресия и тревожност.

Проучванията подчертават, че витамин B12, заедно с фолиевата киселина, е необходим като основен фактор за едновъглеродния метаболизъм, който произвежда съединението, наречено SAM-e. Витамин B12 също е необходим за концентрацията и когнитивните процеси, като учене и помнене на информация.

Необходим за здрава кожа и коса

Макар колагенът и хиалуроновата киселина тук да обират славата, витамин В12 също се оказва важен за кожата и косата. Витамин B12 е от съществено значение за здрава кожа, коса и нокти, защото играе основна роля в клетъчното възпроизводство. Изследванията показват, че витамин B12 подобрява здравето на кожата, като намалява зачервяването, сухотата, възпалението и петната от акне - и може да се прилага върху кожата при псориазис и екзема.

Необходим за нормална бременност

Витамин В12 е необходим за създаването на нуклеинова киселина или ДНК – основният генетичен материал, който се използва за създаването на цялото тяло. Следователно, хранителното вещество е не само ключово хранително вещество за растежа и развитието, но и жизненоважен компонент на нормална бременност.

Кой е изложен на риск от дефицит на витамин B12?

Деца на веган режим може да страдат от дефицит на B12, дори на по-късен етап да включат животински храни в диетата си. Проучванията разкриват, че децата на веган режим изпитват затруднения с тестове за памет, пространствени способности и интелигентност. При вегетариански режим рисковете от дефицит са значително по-малко. 

Други групи с повишен риск от дефицит на B12 включват хора, които:

 • са над 60 години
 • С анамнеза за спонтанен аборт и/или безплодие
 • С определени храносмилателни проблеми, като цьолиакия, болест на Крон, IBS синдром и улцерозен колит
 • Редовно използват лекарства за потискане на киселинността 
 • Вземат лекарства за диабет, като метформин

Диетични и други източници на витамин B12

Въпреки че точната степен на усвоимост зависи от здравето на храносмилателната система на човека, ето най-добрите хранителни източници, които осигуряват витамин В12:

 1. Телешки черен дроб
 2. Сардини
 3. Атлантическа скумрия
 4. Агнешко
 5. Диво уловена сьомга
 6. Хранителна мая
 7. Сирене фета
 8. Говеждо месо
 9. Извара
 10. Яйца

Витамин B12 може да се осигури и под формата на таблетки, капки, които поставяте под езика (наречени сублингвални B12), перорален спрей или дори под формата на инжекция.

Можете да използвате всеки от тези видове добавки с витамин B12, но се уверете, че сте избрали висококачествен продукт от доверен източник. Ако сте любопитни какво предлагаме ние, вижте Липозомален В12 метилкобаламин 5000 MCG.

Използвани източници

Krasteva A, Kisselova A, Dineva V, Ivanova A, Krastev Z. Folic acid and vitamin B12 levels in Bulgarian patients with burning mouth syndrome. J of IMAB. 2013 Jul-Dec;19(4):422-425. doi: 10.5272/jimab.2013194.422. https://www.journal-imab-bg.org/issue-2013/issue4/vol19book4p422-425.html 

Stabler, S. P., & Allen, R. H. (2004). Vitamin B12 deficiency as a worldwide problem. Annual review of nutrition, 24, 299–326. https://doi.org/10.1146/annurev.nutr.24.012003.132440 

Green R. (2017). Vitamin B12 deficiency from the perspective of a practicing hematologist. Blood, 129(19), 2603–2611. https://doi.org/10.1182/blood-2016-10-569186 

Moore, E., Mander, A., Ames, D., Carne, R., Sanders, K., & Watters, D. (2012). Cognitive impairment and vitamin B12: a review. International psychogeriatrics, 24(4), 541–556. https://doi.org/10.1017/S1041610211002511 


ТЪРСИ В БЛОГА

КАТЕГОРИИ