ЗА ИНФОРМАЦИЯ И БЪРЗИ ПОРЪЧКИ, МОЛЯ ОБАДЕТЕ СЕ НА 0884 64 43 46

Ползи за здравето от куркумата - как да я добавите към вашата диета

Като една-единствена съставка, подправката куркума успява да впечатли с много и разнообразни ползи за здравето. Куркумата (Curcuma longa) е добре позната ярко жълта подправка, използвана в цяла Азия от векове. Тя е възприета и от запада през последните десетилетия не само заради способността си да задоволи апетита към нещо леко пикантно, но и заради впечатляващия си списък от ползи за здравето. Куркумата е леко горчива, но с приятен аромат и е буквално нещо, което затопля тялото. И не само това, разбира се.

Куркумата е една от подправките, които са вплетени в ежедневието, кухнята и културните и лечебни традиции на индийския народ. Представител на семейство Джинджифилови, тя се използва в аюрведичната медицина от хиляди години и дължи ползите си основно на една съставка – куркумин.

Защо куркумата е полезна

Куркумата е основен елемент в традиционната медицина от хилядолетия. Днес съвременната наука потвърждава някои от ползите за здравето на подправката, като някои от тях са нейните противовъзпалителни свойства, антиоксидантно действие и дори противораково действие.

Отглеждана заради корените си, куркумата има древна история на употреба в готвенето, боядисването на тъкани, козметиката и традиционната медицина в Китай и Индия. Нейната активна и мощна съставка куркумин не само придава на куркумата златистия ѝ цвят, но също така има страхотен набор от свойства, които са полезни за здравето.

Куркуминът е мощен антиоксидант, който не само неутрализира свободните радикали, но и повишава активността на вашите собствени антиоксидантни ензими. Това означава, че подобрява защитните сили на организма, има противовъзпалително действие и може да се противопостави на оксидативния стрес. А освен това по-новите проучвания установиха, че повишава нивата на мозъчно-извлечен невротрофичен фактор (BDNF) в мозъка, ефективно забавя или дори обръща мозъчно заболяване и увреждане.

Според Natural Medicines - база данни, която предоставя монографии за хранителни добавки, билкови лекарства и допълващи и интегративни терапии, някои клинични доказателства показват, че куркуминът може да бъде полезен при депресия, сенна хрема, хиперлипидемия, улцерозен колит, остеоартрит и други състояния. Нужни са повече изследвания, които да установят ползата от куркумата при ПМС, ревматоиден артрит, гингивит, болки в ставите и други здравословни проблеми.

Биологични ефекти на куркумина

Антиоксидантна активност

Куркуминът е ефективен чистач на реактивни кислородни видове (ROS) и реактивни азотни видове.  Доказано е, че куркуминът е силен унищожител на свободни радикали кислород - химически активни молекули, които причиняват увреждане на телесните клетки. 

Увреждането причинено от свободните радикали, заедно с възпалението, е ключов двигател на сърдечно-съдовите заболявания, така че куркуминът може да играе роля в предотвратяването и управлението им. 

Пример - проучване от 2010 г., публикувано в „Clinical Biochemistry“, установява, че при 21 пациенти с b-таласемия / Hb E - наследствено кръвно разстройство - 500 мг. куркуминоиди на ден в продължение на 12 месеца намаляват нивата на оксидативен стрес. 

Противовъзпалително действие

Всички рано или късно ставаме жертви на възпаление и това е нормална реакция, но трябва да бъде овладяна с правилните механизми. Възпалението не само помага на тялото в борбата с чужди бактерии, но също така играе роля за възстановяването на организма след нанесените щети. Така че в краткосрочен план възпалението може да е нещо добро, но не и когато се превърне в постоянна характеристика.

Знаете ли, че дегенеративните състояния като Алцхаймер, сърдечни заболявания, артрит и рак се характеризират с някакъв вид възпаление, както и храносмилателните състояния като синдром на раздразненото дебело черво? В протоколите за лечение на тези заболявания има различни видове медикаменти, но куркумата също може да намери място поради своите противовъзпалителни ефекти. 

Доказано е, че куркуминът инхибира (възпрепятства действието на) медиаторите на възпалителния отговор, включително цитокини, хемокини, адхезионни молекули, растежни фактори и ензими като циклооксигеназа (COX), липоксигеназа (LOX) и индуцируема азотна оксидна синтаза (iNOS).

Доказано е също така, че куркуминът подобрява състоянието при колит, като предотвратява активирането на STAT3 и зависимото от STAT3 индуциране на клетъчна пролиферация в дебелото черво при мишки. 

В други проучвания е установено, че куркуминът намалява секрецията на TNF-α и IL-1β и производството на COX-2-индуциран простагландин G2. В едно проучване куркуминът инхибира секрецията на матрични металопротеини (ММР) - отговорни за разграждането на синовиалните стави - в човешки фибробластоподобни синовиоцити и в човешки ставни хондроцити. 

Както виждате, оказва се, че активната съставка на куркумата има далеч по-сложни и дълбоки ефекти от простото противодействие на свободни радикали.

Подпомага храносмилателната функция

Известно е, че приемът на малки дози куркума с черен пипер помагат при подуване на корема и летаргия след хранене, като намаляват възпалението, укрепват чревните стени и намаляват коремната болка. Куркумата помага и при синдром на раздразнените черва, запек и диария, като унищожава гъбички и бактерии.

Куркуминът и куркуминоидите намаляват производството на простагландини (отговорни за възпалението, болката и подуването) в човешкото тяло. А както вече изяснихме, възпалителните процеси могат да бъдат предпоставка за сериозни здравословни проблеми.

Куркумата има противоракови ефекти

Многобройни проучвания върху животни са изследвали влиянието на куркумата върху рака. Някои от тях са установили, че тя може да повлияе на образуването, растежа и развитието на ракови клетки на молекулярно ниво. Изследванията показват, че куркумата може да намали разпространението на рака и може да допринесе за смъртта на раковите клетки. Куркумата и куркуминът също могат да противодействат на ефектите на някои канцерогени, като някои добавки, използвани в преработените храни.

Основно въз основа на доказателства от проучвания върху гризачи, се смята, че куркуминът може да инхибира биоактивацията на прокарциноген и да помогне за предотвратяване на рак чрез инхибиране активността на множество CYP ензими при хората. Куркуминът може също да увеличи активността на фази II детоксикационни ензими, като GSTs и хинон редуктаза. Важно е обаче да се отбележи, че ефектът на куркумина върху биотрансформационните ензими може да варира в зависимост от начина на приложение, дозата и животинския модел. 

Установено е също, че куркуминът предизвиква спиране на клетъчния цикъл и апоптоза чрез регулиране на различни клетъчно-сигнални пътища. Свойствата на куркумина се изследват и за противодействие на ракови клетки при рак на гърдата, като механизмът на действие включва предотвратяване на свързаните с EMT морфологични промени, индуцирани от липополизахарид (LPS), докато регулира E-кадхерин и понижава регулирането на виментин.

Куркумата може да е спасение за мозъка

Има все повече доказателства, че куркуминът може да премине кръвно-мозъчната бариера и може да помогне за предпазване от болестта на Алцхаймер. Тя работи за намаляване на възпалението, както и против натрупване на протеинови плаки в мозъка, които са характерни за страдащите от болестта на Алцхаймер.

Всъщност, медицински преглед от 2019 г., публикуван в Nutrients, установява, че куркуминът може да предотврати разпространението на ракови клетки на гърдата, като по този начин забавя растежа на тумора. Същият преглед установява, че куркуминът може да се изследва като средство за лечение на рак на белите дробове, дебелото черво, панкреаса и някои други видове рак.

Къде да намерите куркумин

Освен във всеки квартален магазин под формата на подправка, която може да използвате в кулинарията, куркумата е достъпна и под формата на хранителни добавки с усъвършенствани формули. Куркуминоидите съставляват куркумина, за който вече ви разказахме. Тези съединения осигуряват различните ползи за опорно-двигателната система, сърцето, мозъка и други органи. 

Премиум Куркумин е продукт, който е изключително лесен за усвояване поради високата бионаличност на куркуминоидите. За високото качество на продукта се използва патентована технология за по-висока абсорбция на вложените съставки.

Без животински алергени, глутен, соя, яйца – Премиум Куркумин може да ви осигури всички ползи на куркумата на най-добра цена.

Използвани ресурси

Lopresti A. Curcumin for the treatment of major depression: A randomised, double-blind, placebo controlled study. J Affect Disord. 2014;167:368-375.

Hejazi J. Effect of curcumin supplementation during radiotherapy on oxidative status of patients with prostate cancer: a double blinded, randomized, placebo-controlled study. Nutri Cancer. 2016;0(0):1-9.

Deepa Das A. Comparative study of the efficacy of curcumin and turmeric as chemopreventative agents in oral submucous fibrosis: a clinical and histopathological evaluation. JIAOMR; April-June 2010;22(2):88-92.

Nuraiza M. Impact of a 3-weeks randomized double-blind cross-over study curcuminoid supplementation on endotoxemia, inflammatory markers, and lipid profiles in healthy overweight and obese adults. Proceedings of the Nutrition Society. 2016 July;75(OCE3):E160.

Li CP, Li JH, He SY, Chen O, Shi L. Effect of curcumin on p38MAPK expression in DSS-induced murine ulcerative colitis. Genet Mol Res. 2015;14(2):3450-3458. 

Yang JY, Zhong X, Yum HW, et al. Curcumin inhibits STAT3 signaling in the colon of dextran sulfate sodium-treated mice. J Cancer Prev. 2013;18(2):186-191.  

Moon DO, Kim MO, Choi YH, Park YM, Kim GY. Curcumin attenuates inflammatory response in IL-1β-induced human synovial fibroblasts and collagen-induced arthritis in mouse model. Int Immunopharmacol. 2010;10(5):605-610.

Duvoix A, Blasius R, Delhalle S, et al. Chemopreventive and therapeutic effects of curcumin. Cancer Lett. 2005;223(2):181-190.

Surh YJ, Chun KS. Cancer chemopreventive effects of curcumin. Adv Exp Med Biol. 2007;595:149-172. 

Singh S, Khar A. Biological effects of curcumin and its role in cancer chemoprevention and therapy. Anticancer Agents Med Chem. 2006;6(3):259-270.

Giordano A, Tommonaro G. Curcumin and Cancer. Nutrients. 2019;11(10):2376. Published 2019 Oct 5. doi:10.3390/nu11102376

ТЪРСИ В БЛОГА

КАТЕГОРИИ