ЗА ИНФОРМАЦИЯ И БЪРЗИ ПОРЪЧКИ, МОЛЯ ОБАДЕТЕ СЕ НА 0884 64 43 46

Ползите на ферментиралото масло от черен дроб на треска Green Pasture

Както знаете, най-добрият начин да си набавим необходимите витамини, минерали, антиоксиданти, омега мастни кисели и други полезни вещества, е чрез храната. Още по-добре, ако това са основно пресни храни. Това е начинът, по който хората сме адаптирани да усвояваме хранителни вещества и да разполагаме с енергия. Изолираните синтетични хранителни вещества нямат същият ефект върху тялото ни, тъй като повечето нутриенти изискват кофактори и ензими, за да бъдат правилно усвоени и активирани. Те не присъстват в голяма част от добавките.

Маслото от черен дроб на треска обаче е забележително изключение. Всъщност, въпреки че повечето хора го смятат за добавка, по-правилно е да го наричаме храна – или може би „суперхрана“. 

Ферментиралото масло от черен дроб на треска е натурален продукт, който се получава чрез естествена ферментация, запазвайки всички ценни нутриенти на маслото. Ферментацията е древна практика, която се използва по целия свят за пълноценно консервиране на храна (включително месо и риба), в което много други методи за консервиране са се провалили. 

Източник на мастноразтворими витамини и омега мастни киселини, ферментиралото масло от черен дроб на треска е пълноценно допълнение към режима на всеки. Какви са неговите предимства пред други продукти и как е ферментирало маслото ще ви разкажем в статията.

Защо рибеното масло е толкова полезно

Натуралното рибено масло има дълга и интересна история на производство и употреба. To e смятано за свещена храна от много исторически култури. Римските войници са получавали дневна доза рибено масло, а скандинавските викинги са били известни с това, че държат варел с ферментирал рибен черен дроб пред портите си. 

Известният д-р Уестън А. Прайс, дентален лекар и изследовател, открил „Активатор X“ и много други лекари препоръчват маслото от черен дроб на треска за общо здраве на бебета, деца и възрастни повече от сто години. 

Маслото от черен дроб на треска Green Pasture, което ще ви представим след малко, е именно такова масло. То е студено обработено на партиди и след това тествано за покриване на международните стандарти за чистота. Така се гарантира свежестта и вкуса на това изключително енергийно масло, което заслужава място в грижата за здравето през всеки сезон.

Предимствата на рибеното масло за здравето

Маслото от черен дроб на треска е най-известно с това, че допринася за здравето на костите, предотвратява рахит при деца и остеомалация при възрастни. Благодарение на съдържанието на витамин D и други мастноразтворими витамини маслото може да намали загубата на костна маса, свързана с възрастта; да противодейства на възпалението; да подпомогне доброто зрение и нормалната сърдечна и нервна функция. 

Доказано е, че маслото от черен дроб на треска значително подобрява сърдечната функция за предотвратяване на сърдечни заболявания и за лечение дори в напреднал стадий, след инфаркт и след сърдечна операция. 

Маслото от черен дроб на треска променя обвивките на артериите по такъв начин, че да подобри заздравяването след увреждане. Това се дължи на омега-3 мастните киселини, но всички витамини A, D и K играят важна роля за улесняване усвояването на минерали, подобряване на мускулната функция и поддържане еластичността на кръвоносните съдове.

В многобройни проучвания е доказано, че удължените омега-3 мазнини, открити в маслото от черен дроб на треска, подобряват мозъчната функция, паметта, реакцията на стрес, имунната реакция, алергиите, астмата, разстройствата в обучението и поведението, включително биполярен синдром и маниакална депресия.

Маслото от черен дроб на треска е ефективно и при лечение на артрит. Изследователи, финансирани от Arthritis Research Campaign във Великобритания, установяват, че удължените омега-3 мастни киселини в маслото намаляват както болката, така и увреждането на възпалените стави. 

Ферментация: “тайната” на рибеното масло

Естествено устойчиво на съхранение и без топлинна обработка, това масло съдържа важни мастноразтворими витамини, които трудно се намират другаде, а са жизненоважни за вашето здраве. Ферментацията, чрез която е получено маслото, е древен процес, който се използва по целия свят и в различни култури. Представлява метаболитен процес, при който ензимите променят въглехидратите на дадено вещество в алкохол или киселина, което го прави по-стабилно при съхранение.

Освен това, ферментацията е процес, който е невероятно ефективен при извличане и консервиране на храни, без да се увреждат техните полезни елементи, и е особено подходящ за масла. Рибените масла на Green Pasture са предпочитани от много хора именно заради ферментацията. Изборът на метод е важен, защото топлинната обработка може да увреди веригите на омега-3 мастните киселини, което ги разрушава и намалява полезността на маслото.

Относно производителя също може да се даде важна информация. Green Pasture е екологично отговорна семейна компания с продукти с етичен произход. Техните продукти с черен дроб на треска се добиват от диво уловена треска в арктическите региони. Green Pasture гарантира, че нищо не отива на вятъра - страничният продукт, получен от тяхното ферментирало масло от черен дроб на треска, се използва като тор и добавки за животни. Тяхната верига за доставка и производство на масло от черен дроб на треска Blue Ice има сертификат от Marine Stewardship Council, което подкрепя желанието им да опазват околната среда и гарантира проследимост и устойчивост. 

Ползи от ферментирало масло от черен дроб на треска

Витамин А

Това важно хранително вещество е от решаващо значение за зрението, растежа, развитието, клетъчната комуникация, имунната функция и възпроизводството. Ферментиралото масло от черен дроб на риба треска съдържа активна форма на витамин А, която не трябва да се бърка с прекурсора, намиращ се в каротеноидите като бета-каротин.

Това е и един от мастноразтворимите витамини, които допринасят за очно здраве, антиоксидантна защита, усвояване на калций от костите и други процеси.

Витамин D

Известен със своята мощна способност да намалява възпалението, слънчевият витамин D е необходим и за здрави кости, клетъчен растеж, нервно-мускулна функция и имунен отговор. Намира се в много малко храни, а ферментиралото масло от черен дроб на треска съдържа най-високата концентрация от всички такива източници. 

EPA/DHA

EPA (ейкозапентаенова киселина) и DHA (докозахексаенова киселина) са дълговерижни омега-3 мастни киселини. Те осигуряват флуидността на клетъчната мембрана и също са необходими за правилното функциониране на невротрансмитерите (като серотонин, допамин и норепинеферин). От съществено значение за функционирането на мозъка и нервната система, те могат да бъдат произведени от тялото при идеални условия, но много хора не произвеждат достатъчно и затова трябва да ги консумират от външни източници.

Естествен баланс на хранителни вещества

Процесите на пречистване и високотоплинно рафиниране, на които се подлагат типичните рибени масла, напълно унищожават тези ценни хранителни вещества. Поради това производителите често добавят изкуствени витамини обратно в крайния си продукт. 

Тези синтетични витамини не се разпознават в тялото и поради това често не функционират правилно. Нещо повече, естественият баланс на витамини A и D, който естествено се намира в съотношение около 10:1, не се зачита в много производствени практики, причинявайки всякакви проблеми с претоварване и токсичност. 

В описанието на Рибено масло 180 ML от ферментирал дроб на риба треска меню “Съдържание” сме поместили информация и за собствено тестване на партида от маслото. Установихме, че в 100 мл се съдържат 18 г ЕРА и 5.3 г DHA, което е впечатляващ резултат. Различните организации препоръчват и различни количества от тези мастни киселини, като общата препоръка е възрастните да консумират минимум 500 mg EPA и DHA всеки ден, а по-високи количества могат да се приемат в периоди на растеж и бременност. С една доза от 2.5 мл рибено масло се осигуряват 450 мг ЕРА и 133 мг DHA.

Без добавки или пълнители

Ферментиралото масло от черен дроб на треска съдържа само една съставка – масло от черен дроб на треска! Освен ако разбира се не опитате ароматизиран вариант, който може да бъде канела или портокал, за да смекчите леко вкуса на риба. 

Поради внимателния начин, по който е приготвена и опакована в тъмни стъклени бутилки, тази мощна суперхрана е много стабилна и не изисква допълнителни консерванти или пълнители, за да се съхрани във времето. За това допринасят и съдържащите се антиоксиданти.

Защо да изберете продуктите на Green Pasture?

На първо място, ферментиралото масло от черен дроб на треска Green Pasture си заслужава, защото е продукт само на ферментация. Това е важно, защото топлинната обработка (която прилагат почти всички други производители) може да увреди крехките дълговерижни омега-3 мастни киселини, което от своя страна ги прави потенциално вредни. Този проблем е решен при Green Pasture ферментиралото масло, тъй като то е получено без топлинна обработка и са запазени ценните хранителни вещества.

Също така маслото съдържа естествено срещащи се мастноразтворими витамини. Повечето компании избелват и дезодорират маслото от черен дроб на треска при преработката му и преди да направят това, те трябва да премахнат естествено срещащите се витамини, за да предотвратят увреждането им. След това те добавят обратно витамините или по-точно, техни синтетични форми вместо естествено срещащите се. Сами разбирате, че това не е най-доброто решение, защото всяка допълнителна обработка нарушава баланса на естествените полезни вещества в маслото, а синтетичните форми не действат като естествените.

Затова можем да обобщим предимствата на ферментиралото масло от черен дроб на треска Green Pasture в няколко основни точки:

 • Богата функционална храна получена по естествен начин
 • Маслото е извлечено от от диво уловена риба, а не изкуствено отглеждана 
 • Неподправен естествен комплекс от мастни киселини, нищо премахнато или променено в състава
 • Истински, ненадминат хранителен профил: богата гама от хранителни вещества, ензими, DHA, EPA, Омега 3, 6, 7, 9; Витамини A, D, E, хинони и много други важни биологични молекули
 • Традиционни и запазени във времето исторически методи за обработка
 • Продукт на неиндустриализирано производство
 • Някога стандартна част от диетата на традиционните европейски общества, рибеното масло от черен дроб на треска осигурява мастноразтворими витамини A и D, които д-р Уестън Прайс свързва с оптималната функция на нервната, мускулната, костната, репродуктивната, мозъчната системи.

Поради всичко изброено рибеното масло от черен дроб на треска може да е много полезно, повече отколкото някога сте предполагали. Изследователски проучвания, вариращи от 1918-2001 г., както и по-нови дават на маслото от черен дроб на треска оценка A+. 

Това чудесно масло съдържа големи количества удължени омега-3 мастни киселини, предварително образуван витамин А и витамин D от слънчевата светлина. Това са основни хранителни вещества, които трудно се набавят в достатъчни количества в съвременната западна диета богата на въглехидрати и трансмазнини. Маслото също може да съдържа количества от важния за костите и кръвта витамин К, както и витамин Е и така важните омега мастни киселини.

Използвани ресурси

 1. Burchard, H. U., & Tischendorf, F. W. (1989). Die Auswirkungen der Einnahme von Lebertran auf den Blutfettspiegel, das Lipoproteinprofil und die Blutungszeit [The effects of the intake of cod liver oil on the blood lipid level, the lipoprotein profile and bleeding time]. Zeitschrift fur Ernahrungswissenschaft, 28(1), 84–91. https://doi.org/10.1007/BF02025568
 2. Raatz, S. K., Silverstein, J. T., Jahns, L., & Picklo, M. J. (2013). Issues of fish consumption for cardiovascular disease risk reduction. Nutrients, 5(4), 1081–1097. https://doi.org/10.3390/nu5041081
 3. Rajakumar K. (2003). Vitamin D, cod-liver oil, sunlight, and rickets: a historical perspective. Pediatrics, 112(2), e132–e135. https://doi.org/10.1542/peds.112.2.e132
 4. Palace, V. P., Khaper, N., Qin, Q., & Singal, P. K. (1999). Antioxidant potentials of vitamin A and carotenoids and their relevance to heart disease. Free radical biology & medicine, 26(5-6), 746–761. https://doi.org/10.1016/s0891-5849(98)00266-4
 5. McCarty, C.A., Berg, R.L., Rottscheit, C.M. et al. The use of dietary supplements and their association with blood pressure in a large Midwestern cohort. BMC Complement Altern Med 13, 339 (2013). https://doi.org/10.1186/1472-6882-13-339 

Свързани продукти

ТЪРСИ В БЛОГА

КАТЕГОРИИ