ЗА ИНФОРМАЦИЯ И БЪРЗИ ПОРЪЧКИ, МОЛЯ ОБАДЕТЕ СЕ НА 0884 64 43 46

Ползите на MCT маслото за отслабване, здраво сърце и още

MCT са средноверижни триглицериди, вид  наситени мастни киселини. MCT маслото, на което ще обърнем внимание в тази статия, е чист източник на мастни киселини. За тези мастни киселини е доказано, че помагат за подобряване на когнитивната функция и подпомагане загубата на тегло, но това са само час тот ползите им.

Кокосовото масло е чудесен източник на средноверижни триглицериди – приблизително 62 процента до 65 процента от мастните киселини в кокосовото масло са МСТ. Но напоследък по-концентрираното MCT масло също набира популярност. Точно такова е и Мега МСТ - ново премиум масло с 99% каприлова киселина в състава.  

Смята се, че MCT до голяма степен липсват в диетите на хората, най-вероятно защото обществото е накарано да вярва, че всички форми на наситени мазнини са потенциално вредни. Скорошни изследвания обаче дават друга гледна точка относно наситените мазнини и тяхното влияние върху здравето.

Какво знаем за средноверижните триглицериди?

Средноверижните триглицериди са уникален вид диетична мазнина, съдържаща се в определени храни и масла. Те се наричат ​​'средноверижни', защото тяхната химическа структура съдържа средно дълги вериги на мастни киселини. Тези MCT могат да бъдат доста полезни за възрастните, особено когато са включени в диетата под формата на MCT масло. Тогава те работят за отслабване и имат кардиопротективно действие, като и двете са особено важни в общество с висок процент на затлъстяване и сърдечно-съдови заболявания.

В сравнение с по-дълговерижните мастни киселини, МСТ се усвояват по-лесно, тъй като тялото обработва въглеродните връзки по-кратко време. МСТ са по-малки, така че могат да проникнат по-лесно в клетъчните мембрани и не изискват участието на специални ензими, за да може тялото да ги използва.

Що се отнася до MCT маслото, то е отличен източник на този вид здравословни мазнини. Мазнините със средна верига се усвояват лесно и се изпращат директно в черния дроб, където имат термогенен ефект и способността да променят положително метаболизма. Най-добрият начин да си ги набавите е чрез кокосово масло, като има няколко различни форми на MCТ. Някои от тях са по-ефективни от други. Четирите различни вида MCT включват:

  • Каприова киселина (C6): Най-рядко срещаната MCT в естествени източници и MCT масла поради силната си миризма и потенциала за стомашен дискомфорт. Тя не се съдържа в Мега МСТ продукта на Хербамедика. Той осигурява САМО каприлова киселина (С8), която има отлични енергийни свойства и не причинява проблеми със стомаха.
  • Каприлова киселина (C8): Бързо се превръща в енергия, което я прави отличен избор за тези, които търсят повишена издръжливост по време на тренировки или ежедневни дейности. Изследва се за подобряване на когнитивната функция и фокуса.
  • Капринова киселина (C10): Подобно на каприловата киселина, каприновата киселина бързо се превръща в енергия. Тя играе роля в насърчаването на здравословен чревен микробиом, като поддържа многообразието от полезните чревни бактерии. То е силно свързано с имунната защита и и сили на организма, както и със здравето на мозъка.
  • Лауринова киселина (C12): Макар да се счита за MCT, лауриновата киселина има действие по-скоро на дълговерижен триглицерид (LCT) в тялото. За нея знаем, че има антимикробни свойства и предлага някои ползи за здравето, но не може да осигури същата бърза енергия като C8 и C10.

Ползите на MCT маслото и каприловата киселина

Каприловата киселина, известна още като октанова киселина, е наситена мастна киселина с осем въглеродни атома. Счита се за един от триглицеридите със средна верига и често намира място в дискусии за здравето заради потенциалните си ползи в няколко области.

Източник на енергия

Каприловата киселина като MCT е отличен източник на бърза и продължителна енергия. Когато се консумира, тя бързо се превръща в черния дроб в кетони, които могат да бъдат използвани от тялото и мозъка като леснодостъпен източник на енергия. Това я прави ценна опция за хора, търсещи повишена издръжливост без влияние върху кръвната захар и инсулиновите нива. 

Антимикробни свойства

Каприловата киселина има силни антимикробни свойства, което я прави ефективна срещу различни патогени, включително бактерии, вируси и гъбички. Може да помогне в борбата и управлението на инфекциите. Някои проучвания показват, че каприловата киселина може да бъде полезна при лечението на състояния като кандидоза, упорита гъбична инфекция, причинена от вида Candida.

Здраве на червата

Каприловата киселина може да поддържа здравето на червата, като насърчава растежа на полезни чревни бактерии. Здравословният баланс на чревните бактерии е от решаващо значение за храносмилането, имунитета и цялостното ни благосъстояние. Антимикробните свойства на каприловата киселина могат да помогнат за намаляване свръхрастежа на вредни бактерии в червата и постигане на микробиален баланс. За това могат да допринесат ферментирали храни, които осигуряват множество пробиотици - полезните бактерии, които са ни необходими за имунна защита, хормонален баланс и други процеси.

Потенциал при неврологични състояния

Кето диетата, която включва консумацията на МСТ като каприлова киселина, е изследвана за влиянието ѝ върху определени неврологични състояния, включително епилепсия и болестта на Алцхаймер. Кетоните, произведени след приема на каприлова киселина, могат да осигурят алтернативен източник на енергия за мозъка, който да окаже терапевтичен ефект.

Управление на теглото

Подобно на други МСТ, каприловата киселина може да допринесе за регулиране на теглото. Има потенциала да увеличи термогенезата, при която тялото изгаря повече калории, за да произведе топлина, като по този начин подпомага усилията за отслабване. Освен това може да помогне за намаляване на апетита, като насърчава усещането за ситост.

Подобрен липиден профил

МСТ, включително каприлова киселина, са изследвани за влиянието им върху липидните профили на кръвта. Те могат да помогнат за повишаване на нивата на холестерола с липопротеини с висока плътност (HDL), който се счита за 'добър' холестерол, и да намалят нивата на холестерол с липопротеини с ниска плътност (LDL), често наричан 'лош' холестерол. По-здравословният липиден профил е свързан с намален риск от сърдечни заболявания.

Понижен риск от метаболитен синдром

Метаболитният синдром е група от състояния, които повишават риска от сърдечни заболявания. Включва фактори като абдоминално затлъстяване, високо кръвно налягане, инсулинова резистентност и анормален липиден профил. Някои изследвания показват, че МСТ могат да помогнат за подобряване на инсулиновата чувствителност и намаляване на риска от метаболитен синдром.

Дозировка: Колко MCT масло трябва да приемате?

Няма стандартизирани указания за дозиране на MCT масло или утвърдени дози. Препоръките за дозировка се базират на наличните проучвания за MCT масла. Например, проучвания върху MCT масло за подобряване на когнитивната функция са използвали дози от 20 грама на ден и до 60 или повече. В Мега МСТ 1 супена лъжица осигурява 15 мл МСТ, от които 99% са каприлова киселина. 

Що се отнася до недохранване като друг проблем, при който е суплементирано с МСТ масло, проучване на ефектите му върху анорексия невроза установява, че доза от само 6 г/ден повишава достатъчно нивата на грелин (един от хормоните на глада). 

Заключение

МСТ маслото и съдържащите се в него мастни киселини изглежда имат положителен ефект върху разхода на енергия, изгарянето на мазнини и намаляването на теглото, както и други ползи за здравето. Освен това, MCT маслото има антибактериални, антивирусни и противогъбични свойства и може да подпомогне борбата с тежки неврологични заболявания. 

Определено си заслужава такъв компонент да бъде част от здравословния ви хранителен режим, който да осигури защита на здравето на сърцето, подобрени енергийни нива и контрол на теглото. С тези стъпки се отдалечавате от затлъстяване, сърдечно-съдови болести и други проблеми, свързани със съвременния начин на живот. 

Използвани източници

Wang Y, Liu Z, Han Y, Xu J, Huang W, Li Z. Medium Chain Triglycerides enhances exercise endurance through the increased mitochondrial biogenesis and metabolism. PLoS One. 2018 Feb 8;13(2):e0191182. doi: 10.1371/journal.pone.0191182. PMID: 29420554; PMCID: PMC5805166. 

Watanabe S, Tsujino S. Applications of Medium-Chain Triglycerides in Foods. Front Nutr. 2022 Jun 2;9:802805. doi: 10.3389/fnut.2022.802805. PMID: 35719157; PMCID: PMC9203050.

Jadhav HB, Annapure US. Triglycerides of medium-chain fatty acids: a concise review. J Food Sci Technol. 2023 Aug;60(8):2143-2152. doi: 10.1007/s13197-022-05499-w. Epub 2022 Jun 22. PMID: 35761969; PMCID: PMC9217113.

Giannos, P., Prokopidis, K., Lidoriki, I. et al. Medium-chain triglycerides may improve memory in non-demented older adults: a systematic review of randomized controlled trials. BMC Geriatr 22, 817 (2022). https://doi.org/10.1186/s12877-022-03521-6

St-Onge MP, Bosarge A. Weight-loss diet that includes consumption of medium-chain triacylglycerol oil leads to a greater rate of weight and fat mass loss than does olive oil. Am J Clin Nutr. 2008 Mar;87(3):621-6. doi: 10.1093/ajcn/87.3.621. PMID: 18326600; PMCID: PMC2874190.


Свързани продукти

ТЪРСИ В БЛОГА

КАТЕГОРИИ