ЗА ИНФОРМАЦИЯ И БЪРЗИ ПОРЪЧКИ, МОЛЯ ОБАДЕТЕ СЕ НА 0884 64 43 46

Ползите от куркумата за понижаване на LDL холестерола

Едва ли има някой, който да не е чувал за ароматната куркума от семейство Джинджифилови (Zingiberaceae). Любима подправка на индийците и все повече хора в други страни, куркумата е източник на множество полезни вещества, оказващи противовъзпалително действие. Тя може да помогне още  за загуба на тегло и облекчаване на болката при артрит. 

Всъщност има само няколко естествени продукта, които демонстрират толкова широк спектър от защитни свойства, колкото куркуминът - един от компонентите на куркумата. Тя има три основни биоактивни компонента: куркумин, десметоксикуркумин и бисдеметоксикуркумин. Тези куркуминоиди имат много биологични ефекти, включително противовъзпалителни, антиоксидантни, антитуморни, антибактериални и антивирусни свойства.

Днес ще разгледаме по-детайлно какви са ползите от куркумата за понижаване на LDL холестерола в тази статия. 

Какво представлява куркумата?

Куркумата идва от растението, известно като Curcuma longa, което е родом от Индия и Югоизточна Азия. Въпреки че принадлежи към семейството на джинджифила, понякога се нарича 'индийски шафран'.

Коренът от куркума се смила на прахообразна подправка, която придава жив златист цвят, пиперлив вкус и земен аромат на кърито и други екзотични ястия. Може да се добави и към чай или лате, правейки тези напитки много по-интересни на вкус.

Куркумата съдържа фитохимикали („растителни химикали“), наречени куркуминоиди, които придават яркия цвят на подправката. Основният е куркуминът, като той се счита за „активната съставка“ на куркумата и се свързва с множество ползи за здравето. По-точно куркуминът е възхваляван за своите антиоксидантни, противовъзпалителни и противоракови свойства, документирани в различни изследвания. Част от тях разглеждат как куркумата може да понижи LDL холестерола и да предотврати окисляването му, като потиска натрупването на плака в артериите.

Защо висок холестерол и какво е LDL холестерол?

Някои хора смятат, че високото кръвно налягане е основният фактор за сърдечно-съдови заболявания. Високото кръвно налягане обаче е само един от основните фактори. Знаете ли, че връзката между високото кръвно налягане и високия холестерол ви излага на по-голям риск от сърдечни заболявания? Важни са и нивата на триглицеридите, наравно с тези на холестерола.

И холестеролът, и триглицеридите са липиди, но изпълняват различни функции в тялото. Холестеролът е восъчно вещество, използвано за изграждане на здрави клетки и хормони в тялото. Триглицеридите са вид мазнина, която съхранява неизползваните калории в мастните клетки за преобразуване на енергия.

Докато и двата липида са жизненоважни за здравата мозъчна функция, от съществено значение е тези нива да бъдат контролирани за дългосрочно сърдечно-съдово здраве. Високият холестерол (хиперхолестеролемия) и високите нива на триглицеридите (хипертриглицеридемия) могат да представляват определени рискове за цялостното здраве, ако не бъдат контролирани.

Рисковете при висок холестерол са в посока увеличаване наличието на мастни отлагания в артериите, ограничавайки притока на кръв и водещи до инфаркт, инсулт или сърдечно заболяване. Високите нива на триглицериди може да допринесат за втвърдяване на артериите или артериосклероза, удебеляване на стените на артериите. Може също да увеличи риска от инсулт, инфаркт, сърдечни заболявания и панкреатит.

Оказва се, че високият холестерол и високото кръвно налягане са двата основни рискови фактора за сърдечни заболявания и инсулт. Те са сред група състояния, които заедно се наричат ​​метаболитен синдром. Метаболитният синдром повишава риска от диабет, както и от сърдечни заболявания и инсулт. И тъй като честотата на тези здравословни проблеми е все по-голяма, важно е да полагаме и превантивна грижа за предотвратяване на високо кръвно, висок холестерол или високи нива на триглицериди.

Някои промени в начина на живот, които понижават холестерола, също могат да понижат кръвното налягане. Например, здравословното хранене и упражненията могат да помогнат за понижаване на холестерола и кръвното налягане. Редуцирането на теглото е още една такава мярка, както и някои противовъзпалителни и антиоксидантни природни средства като куркумата. 

Ползите от куркумата за понижаване на LDL холестерола

Ако искате да намалите LDL нивата на холестерол по естествен път, отговорът може да се крие в кутията или рафта с подправки в кухнята ви. Изследванията показват, че ползите от куркумата и нейният основен куркуминоид включват понижаване на холестерола.

За съединението куркумин е установено, че понижава LDL холестерола и предотвратява неговото окисляване, като потиска натрупването на плака в артериите. По-конкретно, куркумата изглежда има способността да предотвратява производството на холестерол в черния дроб, да блокира абсорбцията на холестерол в червата и да намалява окисляването на LDL холестерола в лигавицата на артериите.

Проучванията в началото на 90-те години започнаха да потвърждават връзката между куркумата и холестерола и някои от начините, по които куркумата упражнява своите лечебни ефекти върху сърдечно-съдовата система и по-специално, върху понижаването на LDL холестерола. Тези малки ранни проучвания загатват, че куркуминът в куркумата понижава нивата на LDL холестерола при хората.

В изследване, публикувано в Indian Journal of Physiology and Pharmacology, например, десет здрави доброволци са консумирали 500 мг. куркумин на ден в продължение на седем дни. Не само кръвните им нива на окислен LDL холестерол спадат с 33 процента, но общият им холестерол спада с 11,63 процента, а техният HDL („добър” холестерол) се увеличава с 29 процента.

Предишни проучвания показват, че куркуминът насърчава промените в експресията на гени, участващи в синтеза на холестерол, като LDL рецепторна иРНК, HMG CoA редуктаза, SREBP, холестерол 7 алфа хидролиза, PPAR и LXR1. Едно изследване при хора демонстрира, че 500 мг. куркумин на ден повишават HDL холестерола с 29% и намаляват общия холестерол с 12%. 

В проучвания при животни е установено, че куркуминът намалява възпалението и оксидативното увреждане. Точно това е демонстрирано в проучване, публикувано в Molecular Nutrition and Food Research. При мишки с висок LDL холестерол куркуминът не само понижава LDL холестерола, но също така понижава триглицеридите и С-реактивния протеин (CRP), маркер за системно възпаление. 

И това не е всичко: куркуминът предотвратява началните етапи на атеросклероза в аортите на мишки и инхибира процесите, участващи в синтеза на холестерол в черния им дроб. 

Изследвания при пациенти с NAFLD

Други изследвания измерват ефектите на куркумата върху холестерола и триглицеридите при група пациенти с неалкохолно мастно чернодробно заболяване (NAFLD). Субектите са получавали еквивалента на 70 мг. куркумин на ден или плацебо в продължение на осем седмици.

Резултатите показват 78,9% подобрение в съдържанието на мазнини в черния дроб в групата приемала куркумин, срещу 27,5% в групата получавала плацебо. Изследователите също отбелязват значително намаляване на нивата на серумния холестерол, липопротеините с ниска плътност (LDL) и нивата на триглицеридите. 

В друго изследване върху хора се дава куркума на група субекти с метаболитен синдром в продължение на 12 седмици. Първата група включва 33 пациенти, които консумират 630 мг. куркумин три пъти на ден (общо 1890 мг. на ден). Втората група от 32 души приема плацебо капсула три пъти на ден.

След периода на лечение групата с куркумин показва значително подобрение в нивата на „добрия“ холестерол (липопротеин с висока плътност). Има също драстично намаляване на „лошия“ холестерол (липопротеини с ниска плътност) със забележим ефект на понижаване на триглицеридите. 

В подобно двойно-сляпо, рандомизирано и плацебо-контролирано проучване се дава куркума на група пациенти с диабет тип 2. Продължителността на проучването също е 12 седмици, като групата на лечение е консумирала 1000 мг. куркумин с пиперин на ден. Резултатите показват значително намаляване на серумните нива на общия холестерол и повишаване на HDL холестерола. Куркумата не само проявява антидиабетичен ефект чрез понижаване на кръвната захар, но изглежда има липидо-модифициращо действие, което може да е от полза за хора с по-висок риск от хиперхолестеролемия.

Заключение

Съдовата ендотелна функция намалява с напредване на възрастта, но играе централна роля в регулирането на кръвообращението. Ендотелът е тънка вътрешна мембрана, покриваща кръвоносните съдове и сърцето. Неговите клетки отделят вещества, за да контролират съдовата контракция и релаксация.

С други думи, ендотелните клетки контролират обема на кръвния поток през артериалната система. Следователно функцията на съдовия ендотел има тясна връзка с патогенезата на хипертонията.  Изследователите отбелязват, че този деликатен баланс може лесно да бъде нарушен при високо кръвно налягане или висок холестерол, което в крайна сметка влошава проблема. 

Както е видимо от различните публикации, доказани са антихипертензивните ефекти на куркумина. Той намалява оксидативния стрес, подобрява съдовото ремоделиране и повишава бионаличността на азотен оксид. Взети заедно, тези ползи спомагат за повишаване на ендотелната функция и намаляват вероятността от развитие на хипертония. 

Освен лекарствените медикаменти, които може да бъдат изписани при висок холестерол и високо кръвно, по преценка на лекар може да се препоръча и прием на куркумин. Тук обаче има някои важни детайли, които трябва да споделим. 

За намаляване на холестерола е необходимо определено количество куркумин. Това е количество, което няма да си осигурите, като просто добавите куркума на прах към храната или пиете мляко с куркума. Това е така, защото куркумата съдържа само 3,14% куркумин, което означава, че е необходимо да приемате капсулирана добавка от куркума за постигане на ефект. Такъв продукт е Премиум Куркумин, който осигурява високо съдържание на бионалични куркуминоиди с 46 пъти по-добра абсорбция благодарение на специалната формула CurcuWin. 

Използвани източници

  1. Curcumin potentiates cholesterol-lowering effects of phytosterols in hypercholesterolaemic individuals. A randomised controlled trial https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0026049517303566 
  2. Ferguson, J., Stojanovski, E., MacDonald-Wicks, L., & Garg, M. L. (2018). Curcumin potentiates cholesterol-lowering effects of phytosterols in hypercholesterolaemic individuals. A randomised controlled trial. Metabolism: clinical and experimental, 82, 22–35. https://doi.org/10.1016/j.metabol.2017.12.009 
  3. Rahmani, S., Asgary, S., Askari, G., Keshvari, M., Hatamipour, M., Feizi, A., & Sahebkar, A. (2016). Treatment of Non-alcoholic Fatty Liver Disease with Curcumin: A Randomized Placebo-controlled Trial. Phytotherapy research : PTR, 30(9), 1540–1548. https://doi.org/10.1002/ptr.5659 
  4. Yang, Y. S., Su, Y. F., Yang, H. W., Lee, Y. H., Chou, J. I., & Ueng, K. C. (2014). Lipid-lowering effects of curcumin in patients with metabolic syndrome: a randomized, double-blind, placebo-controlled trial. Phytotherapy research : PTR, 28(12), 1770–1777. https://doi.org/10.1002/ptr.5197 
  5. Panahi, Y., Khalili, N., Sahebi, E., Namazi, S., Reiner, Ž., Majeed, M., & Sahebkar, A. (2017). Curcuminoids modify lipid profile in type 2 diabetes mellitus: A randomized controlled trial. Complementary therapies in medicine, 33, 1–5. https://doi.org/10.1016/j.ctim.2017.05.006 
  6. Boonla, O., Kukongviriyapan, U., Pakdeechote, P., Kukongviriyapan, V., Pannangpetch, P., Prachaney, P., & Greenwald, S. E. (2014). Curcumin improves endothelial dysfunction and vascular remodeling in 2K-1C hypertensive rats by raising nitric oxide availability and reducing oxidative stress. Nitric oxide : biology and chemistry, 42, 44–53. https://doi.org/10.1016/j.niox.2014.09.001 

Свързани продукти

ТЪРСИ В БЛОГА

КАТЕГОРИИ