ЗА ИНФОРМАЦИЯ И БЪРЗИ ПОРЪЧКИ, МОЛЯ ОБАДЕТЕ СЕ НА 0884 64 43 46

Ползите от най-важните минерали за тялото - магнезий и цинк + признаци на дефицит

Цинкът е основен минерал, който участва в различни биохимични процеси, свързани с растежа и функцията на мозъка. Цинкът е най-силно концентриран в мозъчните кортикални региони, хипокампуса и в повечето амигдалоидни ядра. Подобно на цинка, магнезият е основен минерал, необходим за голямо разнообразие от физиологични функции и биохимични реакции. Той е предимно вътреклетъчен катион и е необходим за действието на повече от 300 ензима, голяма част от които участват в работата на мозъка и неговите функции.

Как са обвързани цинкът и магнезият, кога липсват в тялото и как да си ги набавим ще научите от публикацията. 

Дефицит на магнезий и цинк - какво трябва да знаете

Също както цинка, магнезият е важен минерал за нервната, мозъчната, сърдечно-съдовата и опорно-двигателната система.  Освен това е един от най-важните минерали за оптимално здраве и функция на ендокринната система.

Имате нужда от магнезий, за да се осъществят над 200 метаболитни функции в организма, както и за успокояване на нервната система. Магнезият е суровина за серотонина - важен невротрансмитер, който подпомага доброто състояние, настроение и концентрация.

Също така, магнезият е и индиректна суровина за хормона мелатонин, който е отговорен за добрия сън и почивка. От него зависи колко бързо и лесно ще заспите, а ако е недостатъчен процесът ще е нарушен.

Не е тайна, че хората, които спортуват, често приемат магнезий под формата на добавки. Това е така, защото той помага за овладяване на мускулните крампи, които могат да възникнат в следствие на физическо натоварване. Доказано е, че суплементирането с магнезий подобрява мозъчната и когнитивната функция и е от съществено значение за добро ментално здраве.

Минералът има тясна връзка и с калция и витамин Д, които са решаващи за устойчива опорно-двигателна система. Магнезият води до клетъчна ензимна активност, което първо позволява на тялото да преобразува витамин Д в активната му форма и след това помага при усвояването на минерали в костната структура. Магнезият позволява освобождаването на хормона калцитонин, който спомага за запазването на костната структура и поема калция от кръвообращението и меките тъкани обратно в костите.

Цинкът присъства в клетките из цялото тяло и играе жизненоважна роля в множество функции, включително имунната функция, растежа и развитието, здравето на мозъка, настроението и оптималния сън. Недостигът на цинк може да доведе до сериозни странични ефекти, силно влошаване на функциите на имунната система и други здравословни проблеми, тъй като:

Цинкът има основна роля в производството на андрогени - хормон на растежа IGF 1. Ако нямате достатъчно цинк, мускулите ви не могат да се възстановят и нарастват,  може да имате по-малко енергия и да се възстановявате по-трудно от физическо натоварване;

При липса на цинк, мозъкът ви не може да функционира правилно. Това означава по-ниско времетраене на вниманието, повече промени в настроението и малко енергия за спорт и натоварване;

Отново при недостиг на цинк тялото ви трудно ще съхранява гликоген, предизвиквайки анаболизъм. Така въглехидратите ще продължат да изграждат запаси от мазнини, което със сигурност не е желан ефекти;

Твърде възможно е при липса на цинк в организма да имате недостиг на други хранителни вещества. Това се обяснява с ролята на цинка в усвояването на хранителни вещества, тъй като той има синергично действие върху тях.

Ще разпознаете дефицита на цинк в организма по различни сипмтоми - липсата на енергия, тревожност или депресия, акне по-трудно заздравяване на рани, косопад, слабо либидо и ниска телесна температура.

Липсата на магнезий в организма се проявява най-очевидно чрез мускулни крампи и схващания, както и чрез гадене и повръщане, загуба на апетит и главоболие, умора, безсъние и тревожност.

Защо да приемате магнезий и цинк за по-добро здраве

Повечето от нас изпитват стрес и безпокойство твърде често в работата си или другите си дела. Някои от най-големите предизвикателства пред нас са притесненията за парите, работата, отношенията и осигуряване на добър живот. Но каквато и да е причината, стресът може сериозно да повлияе на вашето здраве със симптоми, вариращи от главоболие, високо кръвно налягане, болка в гърдите до сърцебиене, кожни обриви и загуба на съня.

Посланието е ясно: нивата на стрес и тревожност като реакция на самия стрес се покачват при поемане на нови отговорности, рискови обстоятелства и други житейски премеждия. 

Добрата новина е, че цинкът и магнезият могат да помогнат да се сведат до минимум неблагоприятните ефекти от стреса в живота ви. 

Сред много други функции, цинкът и магнезият имат ключова роля за вашето настроение. Заедно тези два минерала работят за повишаване нивата на мозъчния химикал GABA (гама-аминомаслена киселина). Увеличаването на нивата на GABA помага на нервната система да се отпусне, намалявайки мозъчната активност и контролирайки тревожността.

Магнезият и цинкът са отговорни за поддържането на над 300 функции в тялото ви, които се осъществяват паралелно, за да се радвате на добро здраве. Можете да ги приемаме заедно, тъй като те имат взаимна полза един от друг и допринасят за сходни благоприятни ефекти в организма. Приети заедно в оптимални дози, магнезий и цинк могат да окажат синергично действие за регулиране на телесната температура, апетита, настроението, съня и още много важни показатели на здравето.

Например, магнезият помага на тялото да регулира нивата на цинк, докато цинкът му позволява да абсорбира по-ефективно магнезия - той ще попречи на абсорбцията само когато се приема в необичайно високи дози (около 100-140 мг. цинк дневно).

Колко магнезий и цинк трябва да приемаме зависи от възрастта и пола. За възрастни 300 мг. (мъже) или 270 мг. (жени) магнезий е дневната граница. За деца препоръчителните дневни дози са по-ниски и зависят от възрастта, като примерните дози за магнезий са:

  • 1-3 години: 85 мг.;
  • 4-6 години: 120 мг.;
  • 7-10 години: 200 мг.;
  • 11-14 години: 280 мг.;
  • 15-18 години: 300 мг.

Препоръчителните стойности за цинк са доста по-ниски, като за възрастни мъже стойността е 9.5 мг., а за жени 7 мг. При децата стойностите са около 5-9.5 мг./дневно според възрастта.

Предупреждение относно приема на цинк

Напълно нормално е да приемате цинк с магнезий и това ще е от полза за здравето ви. Въпреки това, тъй като цинкът може да взаимодейства с други минерали (калций и желязо, например) и витамини, трябва да сте наясно как комбинирането им може да влоши способността на тялото ви да ги абсорбира. 

Трябва да избягвате приема на цинк и мед заедно - цинкът, особено във високи дози, може да попречи на тялото ви да абсорбира мед и потенциално да доведе до дефицит. При някои хора това също може да доведе до отслабване на костите. 

Ако приемате добавки с калций запомнете, че повишаването на нивата на калций може да повлияе на абсорбцията на цинк в организма. Дефицитът на цинк междувременно води до намаляване абсорбцията на калций и може да доведе до дефицита му.

Свързани продукти

ТЪРСИ В БЛОГА

КАТЕГОРИИ