ЗА ИНФОРМАЦИЯ И БЪРЗИ ПОРЪЧКИ, МОЛЯ ОБАДЕТЕ СЕ НА 0884 64 43 46

Поредица "Хормони": Адренокортикотропен хормон (ACTH) - свойства и действие

В първата част на поредицата път си говорихме за адреналина - онзи хормон, който кара зрението да стане по-остро, да дишате по-учестено и да ви подготви за режим на спасение, когато тялото е под извънреден стрес. Днешният фокус е върху адренокортикотропния хормон (ACTH), който не е толкова известен и може би не се коментира достатъчно. Той играе основна роля в това как тялото ви реагира на стрес. ACTH се образува в предния дял на хипофизата, а производството му стимулира продукцията и освобождаването на кортизол от надбъбречните жлези. 

Ако искате да разберете защо ACTH е от значение за съня, умората и цялостното ви добро здраве, продължете със следващите редове.

Какво прави ACTH в тялото?

Адренокортикотропният хормон е хормон, който стимулира производството на кортизол. Кортизолът е стероиден хормон, произведен от надбъбречните жлези, който е важен за регулиране на метаболизма на глюкозата, протеините и липидите, потискайки реакцията на имунната система и спомага за поддържане на кръвното налягане.

След като се произведе адренокортикотропен хормон в хипофизата, той се освобождава в кръвта и обикаля тялото по различни задачи. Производството на ACTH се регулира от кортикотрофин-освобождаващия хормон (CRH) от хипоталамуса и кортизола от надбъбречната жлеза. 

Ако нивата на ACTH са ниски, хипоталамусът освобождава CRH, който е ключов за хормоналната система на стреса и действа върху много области на мозъка, като апетит и памет. 

След като CRH се освободи, той задейства хипофизната жлеза да отдели ACTH.

Когато надбъбречните жлези засекат твърде високи нива на адренокортикотропен хормон, се задейства производство на кортизол. Когато нивата на кортизол се повишат в организма, мозъкът може да усети тези високи нива и производството на CRH и ACTH намалява.

Стресът активира производството на ACTH и повишава нивата на кортизола, който погрешно се приема като хормон на стреса. Кортизолът е важен за глюконеогенезата, кръвната захар и добрия имунитет и стига да не е хронично завишен, той носи ползи за организма.

Какъв проблем може да възникне при високи нива на адренокортикотропен хормон

Ако се произвежда твърде много ACTH в тялото, това може да доведе до високи нива на кортизол в организма. Това състояние е известно още като “синдром на Кушинг”. Този синдром се характеризира още с повишено производство на глюкокортикоиди. 

Най-честата причина за повишено производство на ACTH е доброкачествен тумор на хипофизата. Когато това е налице, разстройството се нарича болест на Кушинг. Други ендокринни състояния, които могат да доведат до повишаване на АКТХ, включват надбъбречна недостатъчност и вродена надбъбречна хиперплазия.

Здравословни проблеми, които засягат хипоталамуса, хипофизата или надбъбречните жлези, могат да пречат на регулирането на производството на АКТХ и кортизола, увеличавайки или намалявайки част от хормоните, които жлезите произвеждат. Това може да причини признаци и симптоми, свързани с излишък или недостиг на кортизол. Условията, които засягат ACTH, включват вече споменатата болест на Кушинг, надбъбречна недостатъчност (болест на Адисон) и хипопитуитаризъм. Някои тумори, открити извън хипофизата на места като белите дробове също могат да увеличат концентрациите на кортизол, като произвеждат ACTH.

За кого е необходим ACTH тест

Както при други тестове (на хормони, глюкоза и други показатели), тестването на АСТН се прави по препоръка на лекар за диагностициране на състоянието. Ако имате симптоми на твърде много или твърде малко кортизол, то е препоръчително да проверите текущите нива и на адренокортикотропния хормон.

Симптомите на твърде много кортизол включват:

 • Покачване на тегло;
 • Натрупване на мазнини в областта на раменете;
 • Розови или лилави стрии (линии) по корема, бедрата и / или гърдите;
 • Кожа, която се наранява лесно;
 • Необичайно силно окосмяване на тялото;
 • Мускулна слабост;
 • Акне;

А при съмнения за нисък кортизол

За да се получат подходящи количества кортизол, хипоталамусът, хипофизата и надбъбречните жлези трябва да функционират и да комуникират помежду си правилно.

Понижените нива на кортизол могат да се наблюдават при:

 • Слабо активни или увредени надбъбречни жлези (надбъбречна недостатъчност), които ограничават производството на кортизол; Това се означава като първична надбъбречна недостатъчност и е известно още като болест на Адисон;
 • Неактивна хипофизна жлеза или тумор на хипофизната жлеза, която инхибира производството на ACTH; това състояние е известно като вторична надбъбречна недостатъчност;
 • Лечение, използващо глюкокортикоиди, като дексаметазон и преднизон.

ACTH тестване - кога е необходимо

За да се диагностицира което и да е от тези състояния, медицинските специалисти ще ви препоръчат кръвен тест за ACTH и кортизол. Обикновено кръвта се взема от вена в ръката, но понякога може да се изследват урина или слюнка. Кръвните тестове за кортизол могат да бъдат взети около 8 часа сутринта, когато кортизолът трябва да бъде в своя пик и отново около 16:00, когато нивото трябва да спадне значително. 

Понеже за кортизола вече изяснихме, нека видим как се тества АСТН.

Назначава се ACTH тест, ако изследването на кортизол в кръвта има необичайни резултати или ако пациентът има симптоми на твърде много или твърде малко кортизол. Анализът на нивата на ACTH и кортизол заедно може да помогне да се идентифицират различните ендокринни състояния, свързани с високи и ниски нива на двата хормона.

За да тествате нивата на ACTH, медицинските специалисти може да изискват от вас да проведете теста рано сутрин на гладно. Това е така, защото нивата на ACTH са високи сутрин и постепенно намаляват през деня. ACTH е на най-ниското си ниво по време на сън през нощта.

Най-често срещаният тест за стимулация на ACTH е краткият или бърз тест. За този тест се прави следното:

 • Кръвта се взема за подготовка (предварително стимулация);
 • Поставя се инжекция от произведен фрагмент от ACTH (косинтропин или тетракозактид). Произведеният фрагмент може да се инжектира в мускул или вена. Когато се прилага произведеният фрагмент ACTH, той действа като собствения ACTH на тялото и стимулира надбъбречните жлези да произвеждат кортизол;
 • Отново се взема кръвна проба след определен период от време (30 минути и / или 60 минути).
 • Нивото на кортизола се измерва както в първата (изходна линия), така и в следващите проби.

Да преговорим: какви може да са резултатите

Резултатите от ACTH тест в практиката често се допълват с резултатите от кортизолните тестове и могат да покажат едно от следните състояния:

Високи нива на ACTH и високи нива на кортизол: Това може да означава болест на Кушинг;

Ниски АКТХ и високи нива на кортизол: Това може да означава синдром на Кушинг или тумор на надбъбречната жлеза;

Висока АСТН и ниски нива на кортизол: Това може да означава болест на Адисон;

Ниско ниво на ACTH и ниски нива на кортизол. Това може да означава хипопитуитаризъм.

ТЪРСИ В БЛОГА

КАТЕГОРИИ