ЗА ИНФОРМАЦИЯ И БЪРЗИ ПОРЪЧКИ, МОЛЯ ОБАДЕТЕ СЕ НА 0884 64 43 46

Пощадете косата това лято!

Летният сезон започна и много хора с нетърпение очакват първия ден от годишния си отпуск. В мислите си те вече са заровили стъпала в пясъка, освежават се на плажа с коктейл в ръка и четат интригуваща книга. Идилията си отива мигновено, щом помислим за рисковете, които крие лятната почивка, когато не сме информирани добре. Адекватната подготовка и съзнателното и отговорно отношение към здравето обаче са вашият ключ към безметежното и щастливо лято.

Косата, подобно на всяко нещо в човешкото тяло, изисква внимание и разбиране на естеството й. Морската вода, хлорът в басейните, ултравиолетовите лъчи са все неприятели, облечени в одеждите на забавлението.

Какво причинява на косата ни силното слънце? Изгаря я. Ултравиолетовите лъчи разрушават външния защитен слой на косъма, вредните вещества от околната среда проникват безпрепятствено в него и увреждането е факт. Какво се наблюдава? Косата губи блясъка и жизнеността си, здравината й отслабва, променят се цветът и плътността й. Като резултат от прекомерното излагане на слънце се сдобивате с изтъняла, късаща се и суха коса.

Морската вода като цяло носи предимно ползи за здравето на косата ни. Тя съдържа много минерали и микроелементи, които подхранват кожата, косата и ноктите - фосфор, магнезий, селен, хлор, калций, мед, сяра, манган, цинк, желязо, натрий, калий и др. В наши дни обаче морската вода е силно замърсена и именно това я прави опасна.

Хлорът във водата безусловно е вреден за човешкия организъм. Въздействието му върху косата е повече от неприятно – тя става чуплива и суха. Освен това хлорът действа като окислител на цвета на косата, а за дамите с боядисани коси това не е добра новина.

Как да предпазим косата си?

На първо място, с балансирано хранене, което ще ни помогне да се справим с излишния ежедневен стрес и ще поддържа организма ни в оптимално здраве.

Второ, чрез редовна грижа за косата. Когато косата ни не е здрава, тя е по-уязвима по-бързо губи блясъка, здравината и цвета си. Специалистите препоръчват да наблегнем на точно определени витамини – А, С и В-комплекс. Витамин А, защото спомага за растежа и здравето на косата и кожата. Витамин С, защото е антиоксидант и е отговорен за елиминирането на свободните радикали. В-комплекс за правилно функциониране на нервната система и облекчаване на стреса.

Грижата за косата може да се превърне в още по-лесна задача, стига да усвоим здравословни навици.

Благоприятни за косата са:

  • избягването на употребата на сешоар в топлите дни;
  • измиването на косата веднага след плаж или плуване в басейн с хлорна вода;
  • употребата на щадящ, но овлажняващ косата шампоан, както и на лосиони, балсами и слънцезащитни продукти за коса. Отлично решение е спреят с UV филтър, който трябва да нанасяте върху косата си преди всяко излагане на слънце;
  • носенето на шапка или шал;
  • редовното правене на маски на косата;
  • отказът от разресване на косата, когато е мокра – така я накъсвате!

Косата не трябва да се мие безразборно, а само когато е замърсена, предупреждават специалисти в областта. Те съветват да не прекаляваме с шампоаните и другите продукти, предназначени за обгрижване на косата. За увреждането на косата играят роля няколко фактора: замърсяването на околната среда, вятърът, ежедневният стрес, високите температури и силното слънце.

През горещите месеци от годината редовно подстригвайте крайчетата на косата си.

Ако ви се налага да сте навън в обедно време, когато слънчевите лъчи са най-силни, използвайте предпазни продукти за коса.

Снимка: Josef Seibel

СВЪРЗАНИ ПРОДУКТИ

ТЪРСИ В БЛОГА

КАТЕГОРИИ