ЗА ИНФОРМАЦИЯ И БЪРЗИ ПОРЪЧКИ, МОЛЯ ОБАДЕТЕ СЕ НА 0884 64 43 46

Предимства на цинка за подобряване на здравето и как да регулирате нивата му

По отношение на храненето и благосъстоянието определени елементи имат централна роля за поддържане на оптимално здраве. Цинкът, важен микроелемент, е известен с многостранните си ползи за човешкото тяло. От подкрепата на имунната система до ролята за различни физиологични функции, цинкът заслужава по-внимателно изследване, за да оценим значението му за цялостното здраве. 

Тази статия навлиза по-дълбоко в познанията за цинка, изследвайки неговата същност, източници и конкретни предимства, които предлага. Важно е да отбележим и какви са ползите от него за жените, както и за мъжете, как да разпознаете дефицита му по конкретни признаци и кои са топ източниците на цинк. Останете с нас, за да научите отговорите на всички тези въпроси.

Какво представлява цинкът?

Цинкът е вид метал и основен микроелемент. Той е от съществено значение, тъй като тялото не може да го произвежда самостоятелно и трябва да го получите от диетата си. След желязото, това е вторият най-разпространен микроелемент в човешкото тяло.

Как точно цинкът помага на тялото ви? Той всъщност присъства във всички телесни тъкани и е необходим за здравословно делене на клетките. Той действа като антиоксидант в тялото, като се бори с увреждането на свободните радикали и помага за забавяне на процеса на стареене.

Този минерал също има голямо влияние върху хормоналния баланс, така че поради тази причина дори малък дефицит може да доведе до повишен риск от безплодие или диабет.

Ще намерите цинк в храни, които са богати на протеини, както и под формата на добавки. Предлага се в няколко форми, включително цинков глюконат, цинков ацетат (видът, който често се използва в таблетки за смучене) и цинков сулфат. 

Топ 10 на ползите от цинка за жените

Тъй като тялото не съхранява естествено цинк, той трябва да се набавя чрез диета или добавки. За жените този микроелемент е изключително важен поради следните причини:

 • Подкрепа на имунната система: Цинкът е известен със своите имуностимулиращи свойства, като помага на тялото да се бори с болести и инфекции. За жените, особено тези в репродуктивна възраст, здравата имунна система е жизненоважна за цялостното здраве. 
 • Хормонален баланс: Цинкът играе роля в регулирането на хормоните, включително тези, които са от решаващо значение за менструалния цикъл. Поддържането на адекватни нива на цинк може да допринесе за хормоналния баланс и да облекчи симптомите, свързани с менструацията.
 • Здраве на кожата: Минералът е от съществено значение за синтеза на колаген, насърчавайки еластичността на кожата и подпомагайки заздравяването на рани. За жените, които се стремят към сияйна и здрава кожа, цинкът е много важен.
 • Репродуктивно здраве: Цинкът е замесен в плодовитостта и репродуктивното здраве. Той е от съществено значение за развитието и функционирането на репродуктивните органи и може да играе роля в поддържането на здравословна бременност.
 • Здраве на костите: Жените, особено с напредване на възрастта, са податливи на проблеми, свързани с костите. Цинкът допринася за образуването и минерализацията на костите, подпомагайки поддържането на силни и здрави кости.
 • Когнитивна функция: Цинкът участва в когнитивните процеси и невротрансмитерната функция. Адекватните нива могат да поддържат когнитивната функция, паметта и цялостното психическо благополучие.
 • Регулиране на настроението: Дисбалансите в нивата на цинк са свързани с разстройства на настроението. Осигуряването на достатъчен прием може да допринесе за регулиране на настроението и емоционално благополучие.
 • Здраве на косата: Цинкът е от съществено значение за поддържане здравето на космените фоликули и предотвратяване на косопада. Жените, които изпитват проблеми, свързани с косата, могат да намерят ползи в оптимизирането на нивата на цинк.
 • Регулиране на кръвната захар: Цинкът играе роля във функцията на инсулина и метаболизма на глюкозата. Това е особено важно за жени, изложени на риск или със състояния като диабет. 
 • Антиоксидантна защита: Като антиоксидант, цинкът помага в борбата срещу оксидативния стрес и свободните радикали в тялото. Това е от решаващо значение за жените, които искат да поддържат здравето на клетките и да забавят процеса на стареене.

Топ 10 на ползите от цинка за мъжете

Мъжете се нуждаят от цинк за основни физиологични функции като производство на тестостерон, мускулен растеж, здраве на простатата, здраве на спермата, имунна подкрепа и още много:

 • Производство на тестостерон: Цинкът е неразделна част от производството на тестостерон, ключов мъжки полов хормон. Поддържането на оптимални нива на цинк може да подпомогне нивата на тестостерон, допринасяйки за репродуктивното здраве и развитието на мускулите.
 • Здраве на простатата: Адекватните нива на цинк са свързани със здравето на простатата. Минералът играе роля в предотвратяването на уголемяване на простатата и намаляване на риска от проблеми, свързани с простатата при мъжете.
 • Мускулен растеж и възстановяване: Цинкът участва в синтеза на протеини, което го прави решаващ за растежа и възстановяването на мускулите. 
 • Здраве на спермата: Цинкът е от съществено значение за производството и узряването на спермата. Допринася за качеството и подвижността на сперматозоидите, оказвайки влияние върху мъжката плодовитост.
 • Подкрепа на имунната система: Както при жените, така и при мъжете цинкът поддържа имунната система. Помага в защитата срещу инфекции и болести, като гарантира, че мъжете остават здрави и активни. 
 • Когнитивна функция: Цинкът играе роля в когнитивната функция и може да има положително въздействие върху паметта и умствената яснота. Това е полезно за мъже от всички възрасти, като насърчава цялостното здраве на мозъка.
 • Сърдечно-съдово здраве: Цинкът допринася за здравето на сърдечно-съдовата система, като подпомага регулирането на кръвното налягане и нивата на холестерола. 
 • Заздравяване на рани: Цинкът е от решаващо значение за заздравяването на рани и възстановяването на тъканите. Мъжете, занимаващи се с физически натоварващи дейности или склонни към наранявания, могат да си осигурят по-бързо възстановяване с достатъчен прием на цинк.
 • Противовъзпалителни ефекти: Цинкът проявява противовъзпалителни свойства, като потенциално намалява възпалението и поддържа здравето на ставите.
 • Здраве на косата: също както при жените, цинкът е от съществено значение за здравето на космените фоликули при мъже. Мъжете, които изпитват проблеми, свързани с косата, могат да се възползват от осигуряването на адекватни нива на цинк.

Признаци на дефицит на цинк

Както при дефицита на други хранителни вещества, така и при липса на цинк организмът сигнализира по различни начини. Най-често това включва:

 • Отслабена имунна система: Повтарящите се инфекции и заболявания могат да показват компрометирана имунна система поради дефицит на цинк.
 • Кожни проблеми: Сухата кожа, акнето и бавното зарастване на рани са потенциални признаци на недостатъчно количество цинк, тъй като минералът е жизненоважен за здравето на кожата.
 • Косопад: Дефицитът на цинк може да допринесе за загуба или изтъняване на косата, засягайки както скалпа, така и окосмяването на тялото.
 • Умора и слабост: Хроничната умора, слабостта и ниските нива на енергия може да са показателни за недостатъчен прием на цинк.
 • Нарушена когнитивна функция
 • Храносмилателни проблеми
 • Хормонален дисбаланс
 • Намалено либидо
 • Болки в ставите

Хранителни източници на цинк

Разнообразие от храни са източници на цинк, като допринасят за пълноценна и питателна диета със своя състав. Някои богати на цинк хранителни източници включват:

 1. Животински меса, като говеждо и свинско
 2. Домашно птиче месо, като пилешко и пуешко
 3. Морски дарове, особено стриди, раци и омари
 4. Млечни продукти, включително мляко и сирене
 5. Бобови растения, включително нахут и леща
 6. Пълнозърнести храни, като киноа и овес
 7. Конопени и тиквени семена

Цинк от добавки - какво трябва да знаете

Обичайните форми на добавки с цинк включват цинков глюконат, цинков ацетат и цинков сулфат. Изборът може да зависи от индивидуалните предпочитания и допустими количества, като препоръчителната дневна доза цинк варира според възрастта, пола и етапа от живота. Възрастните мъже обикновено се нуждаят от около 11 мг. на ден, докато възрастните жени се нуждаят от 8 мг.

В онлайн магазина на Хербамедика може да откриете няколко форми на цинк:

Акти Цинк Карнозин - цинк в хелатна форма - лесноусвоима и ефективна;

Акти Цинк 15 мг

Акти Цинк 30 мг

Източници 

Wang, M. X., Win, S. S., & Pang, J. (2020). Zinc Supplementation Reduces Common Cold Duration among Healthy Adults: A Systematic Review of Randomized Controlled Trials with Micronutrients Supplementation. The American journal of tropical medicine and hygiene, 103(1), 86–99. https://doi.org/10.4269/ajtmh.19-0718 

Bjørklund, G., Dadar, M., Pivina, L., Doşa, M. D., Semenova, Y., & Aaseth, J. (2020). The Role of Zinc and Copper in Insulin Resistance and Diabetes Mellitus. Current medicinal chemistry, 27(39), 6643–6657. https://doi.org/10.2174/0929867326666190902122155 

Mohammad, M. K., Zhou, Z., Cave, M., Barve, A., & McClain, C. J. (2012). Zinc and liver disease. Nutrition in clinical practice : official publication of the American Society for Parenteral and Enteral Nutrition, 27(1), 8–20. https://doi.org/10.1177/0884533611433534 

Свързани продукти

ТЪРСИ В БЛОГА

КАТЕГОРИИ