ЗА ИНФОРМАЦИЯ И БЪРЗИ ПОРЪЧКИ, МОЛЯ ОБАДЕТЕ СЕ НА 0884 64 43 46

Предимствата от прием на рибено масло: как да изберем качествен продукт

Рибеното масло е един от основните източници на мастни киселини, така необходими за пълноценното функциониране на човешкия организъм. Както знаем, има много видове мастни киселини и нашето тяло се нуждае от тях, защото осигуряват енергия и участват в образуването на клетъчните мембрани. Те спомагат за абсорбиране на някои витамини и минерали и дори да се произвеждат важни хормони. Ето защо приемът им се препоръчва все по-често от медицинските специалисти и различни хранителни добавки набират популярност с все по-голяма скорост.

Рибеното масло – помощник за добър живот

Рибеното масло е един от „златните“ извори на мастни киселини, независимо дали го получаваме чрез обичайното си дневно меню или приемайки добавки. Някои риби са особено богати на полезните елементи, известни като омега-3 мастни киселини. Това са например скумрия, херинга, риба тон, сьомга, черен дроб от треска и други.

Две от най-важните омега-3 мастни киселини, съдържащи се в рибеното масло, са ейкозапентаеновата и докозахексаенова киселина.

Обикновено храни и добавки, богати на мастни киселини, се препоръчват с цел понижаване на нивата на триглицеридите, но не само. Най-често те биват възхвалявани заради мощните им свойства, свързани с предпазване на сърдечно-съдовата и кръвната система.

Някои хора приемат рибено масло за понижаване на кръвното налягане, нивата на триглицеридите и холестерола.

Рибеното масло се използва и за предотвратяване на сърдечни заболявания или инсулт, както и при:

  • Запушени артерии
  • Нарушен сърдечен ритъм
  • Сърдечна недостатъчност
  • За предотвратяване на кръвни съсиреци

Ползите не свършват дотук

Рибеното масло също се препоръчва от медицинските специалисти при много физически неразположения, свързани с бъбреците, включително бъбречни заболявания, бъбречна недостатъчност и усложнения, свързани с диабет, цироза, болест на Бергер (IgA нефропатия) и други.

Но рибата отдавна има и репутацията на "мозъчна храна", защото през годините е помогнала на много пациенти да се преборят с депресия, биполярно разстройство, психоза, дефицит на внимание, хиперактивност (ADHD), болест на Алцхаймер, нарушение на развитието, мигрена, епилепсия, шизофрения, травматично стресово разстройство.

Други пък разчитат на рибеното масло при проблеми като сухи очи, катаракта, глаукома и свързаната с възрастта макулна дегенерация, което е много често срещано заболяване при възрастните хора и може да доведе до сериозни усложнения на зрението.

Рибено масло се приема също при стомашни язви, причинени от бактерията Хеликобактер Пилори, възпалително заболяване на червата, панкреатит, болест на Крон, синдром на Бехчет и синдром на Рейно.

Жените понякога приемат рибено масло, за да предотвратят болезнена менструация, болка в гърдите и усложнения, свързани с бременността, като спонтанен аборт, преждевременно раждане, забавен растеж на новороденото и т.н.

Такъв продукт може да се прилага и с цел отслабване, увеличаване на мускулната сила, лечение на пневмонии, рак и сезонни алергии. Той би бил полезен и при появата на хронична умора. Използван върху кожата, той би могъл да помогне и при дерматологични заболявания като псориазис.

Защо ви е необходимо рибено масло?

Много от ползите от рибеното масло със сигурност идват от наличието на омега-3 мастните киселини, които съдържа. Интересното е, че нашето тяло не умее произвежда свои собствени омега-3 мастни киселини и именно затова се налага да го приемаме от външни източници.

Как да си го набавите?

На първо място, винаги е най-добре да си доставяте жизненоважните вещества по естествен път чрез здравословно дневно меню. Най-полезни в този случай са мазните риби, от които получавате добри количества омега мастни киселини.

В случай, че не обичате риба или сте вегани, можете да разчитате на хранителни добавки за целта. Старайте се да намирате фирми, предлагащи най-доброто на пазара, сертифицирани и спазващи всички етични и технологични стандарти. Важно е да имате доверие на производителя и той подробно да е описал характеристиките на продукта.

Когато си купувате даден продукт, четете внимателно етикетите, за да сте сигурни какви точно мастни киселини съдържа той, както и какви са останалите съставки. Много специалисти препоръчват да си набавяте тези хранителни елементи от риба треска. Такъв вид хранителни добавки има в асортимента на Herbamedicabg.

Вижте рибено масло от ферментирал черен дроб на риба треска, което е изключително богато на омега-3, -6, -7 и -9 мастни киселини.

Маслото е добито чрез специфична технология, при която чрез ферментация се избягва каквато и да е топлинна обработка. Така ценният продукт се отделя заедно с всички налични витамини и полиненаситени мастни кисели – по-здравословно от когато и да било. В същото време, маслото е прецизно пречистено и е комбинирано с аромати, след което е бутилирано в стъклена бутилка. Има опция за закупуване на рибено масло от ферментирал дроб на риба треска без аромат (натурален).

Важно е да се отбележи, че всяка партида от този продукт се тества за замърсители, както и за ниво на хранителни вещества.

Освен омега мастни киселини, с него си набавяте още витамин Е, К, А и D и други. Маслото от  ферментирал дроб на риба треска е най-популярно с мощното си въздействие за здравето на костите и с това, че може да служи за превенция на рахит при децата и остеомалация при възрастните.

Рибеното масло от ферментирал черен дроб на риба треска се предлага и под формата на капсули, което прави употребата им още по-удобна за всички.

Препоръки за прием на рибено масло

Любопитен факт е, че според историческите изводи много велики народи са разчитали на тази велика храна за своите подвизи. Така например се твърди, че римският войник е консумирал ферментирал дроб от треска всеки ден. Скандинавският викинг пък е съхранявал такова у дома си.

В зависимост от това на каква възраст сте се препоръчва различна дозировка. Подробна информация на английски език може да прочетете в Cod Liver Oil Basics and Recommendations.

СВЪРЗАНИ ПРОДУКТИ

ТЪРСИ В БЛОГА

КАТЕГОРИИ