ЗА ИНФОРМАЦИЯ И БЪРЗИ ПОРЪЧКИ, МОЛЯ ОБАДЕТЕ СЕ НА  0884 64 43 46

Предменструален синдром и предменструални болки в гърдите

primrose

Предменструален синдром и предменструални болки в гърдите (циклична масталгия): нарушения в метаболизма на есенциалните мастни киселини (ЕМК) /Приложение и ефективност на маслото от Вечерна иглика/

Простагландини, левкотриени и есенциални мастни киселини

Я. Делчев, Г. Трифонов, Б. Балтаджиева, А. Ганева, Д. Батов

АГ отделение МБАЛ” Доверие” София

Преди повече от 80 години д-р Робърт Франк публикува статията „Хормоналните причини за предменструално напрежение”. Днес в предменструален синдром (ПМС) са обединени над 200 физически и психологически симптома, които се развиват в лутеалната фаза на менструалния цикъл – започват след овулация и практически изчезват с началото на менструалното кървене. От емоционалните най-често се проявяват повишена раздразнителност, честа смяна на настроението, депресивно или агресивно поведение, безсъние, промяна в либидото. Към физическите симптоми се причисляват главоболие, оточност, напрежение в гърдите, болки в ставите, поява на акне, абдоминални колики. Проявяват се в различни комбинации при различните жени, както и при отделни цикли на една и съща жена. Честотата варира от 50% до над 80% при жените между 25- и 40-годишна възраст, според различните проучвания. Въпреки широката популярност, дискусиите и множеството теории, няма единно мнение за причинителя на ПМС.

Prim Oil Cream

Prim Oil Cream

Когато пише своята публикация, доктор Франк посочва като етиология естрогенните нива преди менструация. По-късни изследвания се концентрират към вторичните ефекти на овариалните хормони, хипофизарната функция, невротрансмитерите в ЦНС и др. Чисто психологическа теория обяснява ПМС с нагласа към очакваната менструация. Екзотична еволюционна теория обяснява женската „враждебност” и невъзможност за чифтосване като средство да се засили мъжкият плам и в условия на конкуренция да се игнорират слабите и безплодни индивиди. Факт е, че след оваректомия изчезват проявите на ПМС, но никое проучване досега не открива връзка с излишък или недостиг на яйчникови или други хормони. От друга страна, при клинични изпитвания на различни медикаменти около 60% – 90% от лекуваните с плацебо се повлияват, особено при първия и втория цикъл. Или психологическите теории са верни, или се касае за парадоксална реакция на хормони, които са в нормални стойности.

В хода на проучване на Д. Ф. Хоробин за влиянието на пролактина върху проявите на ПМС, в полезрението му попадат есенциалните мастни киселини (ЕМК), които не могат да се синтезират в организма и е жизненоважно да се приемат с храната.

Отделянето на пролактин стимулира продукцията на простагландин Е1 (Pg E1) от прекурсора му гама-линоленова киселина. Простагландинът потиска ефектите на пролактина – подуване на корема, болезненост на гръдните зърна, задържане на течности, раздразнителност и депресивно настроение.  Така при недостиг на Pg E1 нормални нива на пролактин ще предизвикат прекомерен ефект. Дефицит на Pg E1 настъпва при намалена продукция на гама-линоленова киселина, която пък се синтезира от алиментарно приеманата линолова ЕМК. Модулиращият ефект на простагландина се отнася също и за  допамина, серотонина, ацетилхолина, опиоидите и лутеинизиращия хормон.

primoil_1Други проучвания в Япония, САЩ, Хонг Конг и Франция независимо едни от други са стигнали до заключение, че ненаситените ЕМК инхибират взаимодействието между хормон и неговия рецептор. Мицухаши установява, че прогестините не се свързват с прогестероновите рецептори при наличие на ненаситени ЕМК. Клерк-Хофман: инхибирането на свързване естроген-естрогенни рецептори се увеличава със степента на ненаситеност на присъстващите мастни киселини. Хо и Кокс: опоидите губят способност да се свързват с рецепторите си при увеличаване степента на ненаситеност на мастните киселини, като концентрациите на ЕМК са физеологично реалистични.

За естрадиол работи и друг механизъм на регулация: в периферията хормонът се естерефицира от мастните киселини (МК) до биологично активни естери. Ако естерите са резултат на реакция на  ненаситени МК, техният ефект е по-слаб и по-краткотраен от естерите на наситените МК. В гърдата например, нивото на наситени МК е необичайно високо. Там нормални плазмени концентрации на естрадиол оказват по-силен ефект.

primoil100_500Хоробин и Манкю провеждат две изследвания, за  да докажат хипотезата, че ненаситените ЕМК и простагландина инхибират биологичните свойства на някои хормони и съответно, при намалени нива на ЕМК и/или техни прекурсури, нормалните плазмени концентрации на хормоните имат анормално действие и водят до ПМС.

Първо са изследвани нивата на линоловата и алфа-линоленовата ЕМК в плазмата на жени с ПМС и контролна група без оплаквания. Двете киселини са основните, доставяни с храната. И в двете изследвани групи стойностите на ЕМК са близки и в границите на нормата – т.е. хранителния прием и усвояването от организма е нормално при ПМС. Обаче десатурираните метаболити на линоловата киселина са значително намалени, докато тези на алфа-линоленовата са в норма. Наситените ЕМК са леко повишени. Тези промени в нивата на ЕМК не са уникални само за ПМС. Наблюдават се също при атопична екзема, хипотиреоидизъм и алкохолизъм. Това корелира с докладваната повишена честота при жени с ПМС на атопизъм и риск от алкохолизъм.

Второто проучване е при пациентки с предменструални болки в гърдите и контролна група. Освен нивата в плазмата на ЕМК, са изследвани и ЕМК в мембраните на еритроцитите. Отново линоловата киселина е в норма, но три от нейните метаболити в плазмата са силно занижени, наситените МК отново са завишени. Измерването на ЕМК в клетъчните мембрани на кръвните клетки дава по-големи отклонения от стойностите в плазмата: линоловата киселина е по-силно повишена при значително намалени нива на нейните метаболите.

Анализът показва, че приемът с храната и усвояването от организма на линолова киселина е в норма, а дефектът е в процеса на десатурация, главно до гама-линоленова киселина (ГЛК). Опитът да се коригира аномалията с допълнителен внос на ЕМК, изглежда не се рентира, освен ако процентното съдържание на ГЛК не е значително. В храната, която консумираме ежедневно, тази киселина е рядкост, открива се в майчината кърма. Най-популярната хранителна добавка е маслото от семена на Вечерна иглика (Oenothera biennis).

В България продукт който съдържа масло от Вечерна е  Прим ойл на испанската компания Planta pol Ltd. То съдържа до 10% ГЛК, 74% линолова киселина, а също и олеинова, палмитинова и стеаринова киселини. Лечебните свойства на игликата са познати по нашите земи и се препоръчват от народната медицина при безсъние, мигрена, бронхит, уроинфекции и др. Местните жители  в Северна Америка употребяват корените на игликата като зеленчук, а от семената варят тонизиращи напитки.

Проведени са две отворени и шест плацебо-контролирани проучвания за ефекта на маслото при лечение на ПМС. Жените са подбирани с различни симптоматични модели, но при задължителна липса на оплаквания в средна фоликуларна фаза и отзвучаване на симптомите с начало на менструацията.

При първите резултати от прилагането на 2 гр. масло 2 пъти дневно, при 61% са изчезнали оплакванията, а при 23% е имало частично повлияване.

От обобщените двойно слепи проучвания с над 200 жени от 4-ри страни се доказва, че ефектът при повлияване на психологическите и физически аспекти на ПМС от масло на вечерна иглика е значително по-добър от този на плацебо. Макар чувствително да подобрява, продуктът не може напълно да нормализира картината на ЕМК.

0 Коментара

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*