ЗА ИНФОРМАЦИЯ И БЪРЗИ ПОРЪЧКИ, МОЛЯ ОБАДЕТЕ СЕ НА 0884 64 43 46

Представяне на Селенa: важен минерал за човешкото здраве

Много хора никога не са чували за селена, но този микроскопичен минерал би могъл да бъде жизненоважен за здравето ни в сравнение с други хранителни вещества. Изследванията свързват ниския прием на селен с повишен риск от рак и други проблеми, като оптимални количества селен липсват и при хора с автоимунни заболявания. 

За съжаление, хора в много страни не успяват да си набавят достатъчно селен, за да оптимизират здравето си. Отчасти това се дължи на факта, че земеделската почва в много части на света е с ниско съдържание на селен. От друга страна, непълноценните диети, които силно ограничават консумацията на месо също допринасят за недостиг на селен. При непоносимост към глутен (пшеницата е източник на селен) също може да се говори за неоптимални количества.

Основни факти за селена

Селенът е микроелемент, който е от съществено значение за много функции в организма. Съдържанието на селен в почвите обаче варира значително в различните страни и от регион в регион, което означава, че някои народи получават повече от него, а други срещат дефицит.

Микроелементът селен се различава от другите микроелементи по това, че не изпълнява функциите си като елемент или йон. По-скоро селенът функционира като компонент на по-сложни съединения. Селенът е основен компонент на 21-ата аминокиселина, селеноцистеин, която е част от обяснението за нейното значение.

Селеноцистеинът е жизненоважен компонент на около двадесет и пет различни селенопротеини в човешките клетки и тъкани. Селенопротеините са протеини, съдържащи селеноцистеин, които изпълняват различни биологични функции в организма, вариращи между имунитет, функция на щитовидната жлеза, фертилност, сърдечно-съдова функция и детоксикация.

Макар и да не му се отдава толкова внимание както на магнезия или калция, селенът е друг основен минерал, от който се нуждаете за оптимално здраве. Той се намира в храни като бразилски ядки, риба тон, някои видове гъби. Важно е да знаете какви са оптималните количества, за да не приемете твърде много селен, тъй като той може да бъде токсичен в определен диапазон.

Медицинските сведения сочат. че ако се приемат над 400 до 700 милиграма селен дневно може да се стигне до токсичност. Тя може да бъде в остра или хронична форма като проявите при двете форми са различни, но негативните ефекти за здравето се различават.

Човешкото тяло не синтезира селен. Хранителният и допълнителният (осигурен чрез добавки) селен е необходим за оптималното функциониране на селенозависимите ензими, известни като селенопротеини.

Жените и мъжете се нуждаят от 55 мкг. на ден, което се счита за осреднена оптимална стойност. Жените, които са бременни или кърмят, се нуждаят съответно от 60 и 70 микрограма дневно, за да осигурят необходимият селен както за себе си, така и за детето.

Дефицит на селен

Чрез кръвен тест може да се установи какви са вашите нива на селен, а следните признаци на дефицит ще ви подскажат дали не ви липсва този минерал.

Усилен косопад

Едно от най-важните неща в списъка с умения на селена е да подпомогне конвертирането на вашия Т4 (хормон на щитовидната жлеза) в по-активната форма, наречена Т3. Ако не разполагате с достатъчно селен, може да страдате от симптоми на хипотиреоидизъм, един от които е именно косопад. 

Постоянна умора

Друг често срещан симптом на хипотиреоидизъм е умората. Това може да е резултат от ниски нива на селен, които забавят процесите протичащи в щитовидната ви жлеза и контролирани от нея.

Хормонален дисбаланс

Той е обусловен от ендокринни нарушения или автоимунни заболявания, които дисбалансират нивата на различни полови и щитовидни хормони в организма. 

Известно е, че селенът е по-концентриран в щитовидната жлеза, отколкото във всеки друг орган в човешкото тяло. Известно е, че е необходим компонент за превръщането на неактивния Т4 хормон на щитовидната жлеза в активен Т3 щитовиден хормон. Смята се, че полезното въздействие върху щитовидната жлеза на добавки със селен е подобрено превръщане от Т4 в Т3 щитовиден хормон и защита на клетките на щитовидната жлеза срещу окислително увреждане, по-специално от вредното въздействие на радикала на водородния пероксид. Оксидативният стрес разгражда липидите, протеините и нуклеиновите киселини. Той  води до структурно и функционално увреждане на клетките и в крайна сметка до смъртта на клетките

Селенова токсичност

Това състояние се получава при високи дози (900 мкг./ ден). Тогава селенът причинява токсичност. Проявите за това включват косопад, чупливи нокти, дерматит, периферна невропатия, гадене, диария, умора, раздразнителност и характерен лош дъх.

Как да си набавите селен - основни източници

Селенът се намира в морски дарове, месо, пълнозърнести храни, млечни продукти, плодове и зеленчуци. Концентрацията на селен в растенията се определя от съдържанието и наличието на елемента в почвата, в която те се отглеждат. Следователно съдържанието на селен в растителните храни варира в различните страни и има и регионални вариации, както вече посочихме. От друга страна, количеството селен в животинските храни отразява моделите на хранене на добитъка.

Бонус: Рецепта за хляб

Включете селена като част от всички витамини и минерали в менюто си, като изпробвате една рецепта за домашен хляб.

Кафяв соден хляб 

Съставки
  • 225 гр. Пълнозърнесто брашно 
  • 225 гр. универсално (обикновено) брашно
  • 1 чаена лъжичка сол
  • 1 чаена лъжичка сода бикарбонат 
  • 3 супени лъжици (50 гр.) смесени семена, като сусам, тиква или слънчоглед или златни ленени семена (по избор)
  • 2 супени лъжици (25 гр.) масло, меко (по желание)
  • 1 яйце
  • Около 375–400 мл. кисело мляко
Инструкции за приготвяне

Загрейте фурната до 220 ° C. Пресейте заедно брашната, солта и содата за хляб в голяма купа и разбъркайте заедно със семената (ако използвате). Добавете маслото (ако използвате) и втрийте в брашната смес с върха на пръстите си, докато придобие консистенция на галета. Направете кладенче в центъра. 

В друга купа разбийте яйцето с млякото и изсипете по-голямата част от течността в брашнената смес. Използвайте едната си ръка с изпънати пръсти в края, за да смесите  брашното и течността заедно, като при необходимост добавите още от сместа с киселото мляко.

Тестото трябва да е достатъчно меко, но не прекалено лепкаво. Разстелете върху набрашнена работна повърхност и внимателно разделете тестото в кръг с дебелина около 4 см. Оформете дълбок кръст отгоре и поставете върху лист за печене. 

Печете за 15 минути. Намалете котлона до 200 ° C и печете още 30 минути. 

Когато сте готови, хлябът ще звучи леко кухо при потупване от долната страна. Извадете от тавата за печене и оставете да се охлади малко преди да го разрежете.

Днес все повече експерти призовават за суплементация със селен като полезна мярка за подобряване на здравето във всяка възраст. Всъщност фермери от десетилетия дават допълнителен селен на добитъка като естествен начин за предотвратяване на мускулни и ставни проблеми, сърдечни заболявания и ниска плодовитост при животните.

Има множество данни за действието на селена в тези направления - кардиопротективно действие, подкрепа на щитовидната жлеза, защита срещу тежки метали и оксидативен стрес, дори и като средство за суплементация при диабет тип 2.

Макар и малък, селенът има голямо значение за здравето. Запомнете и следващия път при рутинните си лабораторни изследвания изберете да изследвате и селена.

Свързани продукти

24.00 лв
18.00 лв

ТЪРСИ В БЛОГА

КАТЕГОРИИ