ЗА ИНФОРМАЦИЯ И БЪРЗИ ПОРЪЧКИ, МОЛЯ ОБАДЕТЕ СЕ НА 0884 64 43 46

Превенция на инсулт: какви са експертните препоръки

 В сферата на здравето осведомеността и проактивните мерки са от първостепенно значение. Сред най-критичните здравословни проблеми днес, освен инфрактът е и инсултът - внезапно прекъсване на притока на кръв към мозъка. Предприемането на превантивни действия може значително да намали риска от настъпване на това остро нарушение на кръвообращението на мозъка. 

Въпреки че не можете да контролирате всички рискови фактори, като възраст, етническа принадлежност, семейна обремененост или дали сте мъж или жена, можете да предприемете стъпки за предотвратяване на инсулта и неговите усложнения.

Какво състояние е инсултът?

Инсулт може да се случи на всеки по всяко време, но рискът се увеличава с напредване на възрастта. Шансът да получите инсулт приблизително се удвоява всяко десетилетие след 55-годишна възраст. Жените са по-склонни от мъжете да получат инсулт, а рискът от получаване на първи инсулт е почти два пъти по-висок за хората, които са чернокожи.

Инсулт възниква, когато кръвоносен съд, доставяща кръв и кислород към мозъка, се блокира или се разкъса. Когато това се случи, мозъчните клетки не получават кръвта, от която се нуждаят. Лишени от кислород, нервните клетки спират да работят и умират за минути. След това частта от тялото, която контролират, също не може да функционира. Ефектите от инсулт може да бъдат постоянни в зависимост от това колко клетки са загубени, къде се намират в мозъка и други фактори.

Инсултът може да причини дългосрочни проблеми като:

 • Проблеми с паметта или проблеми с мисленето и говоренето
 • Проблеми със зрението
 • Проблем при ходене или поддържане на равновесие
 • Парализа (невъзможност за движение на някои части на тялото) и мускулна слабост
 • Проблем с контролирането или изразяването на емоции
 • Проблеми с дъвченето и преглъщането 

Видове инсулт

Познати са два вида инсулт - исхемичен и хеморагичен. 87% от инсултите възникват, когато кръвоносните съдове към мозъка се стеснят или запушат с мастни отлагания, наречени плака, прекъсвайки притока на кръв към мозъчните клетки. Инсулт, причинен от липса на кръв, достигаща до част от мозъка, се нарича исхемичен инсулт. Високото кръвно налягане е най-важният рисков фактор за исхемичен инсулт, който можете да промените.

Около 13 процента от инсултите се случват, когато кръвоносен съд се разкъса в или близо до мозъка. Това се нарича хеморагичен инсулт и когато се случи хеморагичен инсулт, кръвта се събира в мозъчната тъкан. Това е токсично за мозъчната тъкан, което кара клетките в тази област да отслабват и умират.

Какви са признаците на инсулт?

Инсултът обикновено настъпва внезапно. Но може да се случи и в продължение на часове или дори дни. Признаците на инсулт включват:

 • Внезапно замаяност, загуба на равновесие или проблем при ходене
 • Внезапно объркване, проблеми с говора или проблеми с разбирането на това, което хората казват
 • Внезапни проблеми със зрението на едното или и на двете очи
 • Внезапно изтръпване или слабост на лицето, ръката или крака — особено от едната страна на тялото
 • Внезапно, силно главоболие без известна причина

Инсултът е спешен медицински случай. Обадете се незабавно на 112, ако вие или някой друг покаже признаци на инсулт. Акронимът FAST може да ви помогне да запомните най-честите признаци на инсулт и какво да направите, ако смятате, че вие ​​или някой друг получава инсулт:

 1. F Facial weakness(увиснало лице)
 2. A Arm weakness (слабост на ръката)
 3. S Speech difficulty (проблеми с говора)
 4. T Time to call emergency (обаждане на спешен телефон)

Приблизителната скорост на загуба на неврони при остър исхемичен инсулт на минута е 1,9 милиона неврони, на час е 120 милиона и на инсулт се губят около 1,2 милиарда клетки. Това е причината да е толкова важно ранното идентифициране на симптомите на инсулт и ранната интервенция за предотвратяване на дълготрайно увреждане.

Кои хора са в най-голям риск от инсулт?

Рисков фактор номер 1 за инсулт, който можете да промените, е високото кръвно налягане. Високото кръвно налягане често няма признаци или симптоми, така че е важно кръвното налягане да се проверява редовно от лекар или медицинска сестра. Също така е добра идея да проверявате кръвното си налягане сами у дома.

Може също да сте изложени на по-висок риск от инсулт, ако:

 • Сте имали предишен инсулт или преходна исхемична атака (наричана още TIA или мини-инсулт)
 • Пушите или употребявате продукти, които съдържат никотин
 • Пиете твърде много алкохол
 • Употребявате определени наркотици
 • Имате диабет
 • Нямате достатъчно физическа активност
 • Имате наднормено тегло или затлъстяване
 • Имате сърдечни проблеми, като сърдечно заболяване, неравномерен сърдечен ритъм или проблеми със сърдечната клапа
 • Имате висок холестерол

В какво се изразява превенцията на инсулта?

Инсултът е до голяма степен предотвратим. Можете да намалите риска от инсулт, като водите здравословен начин на живот — контролиране на високо кръвно налягане; живот без тютюнопушене; спазване на диета с ниско съдържание на мазнини и холестерол; физическа активност; поддържане на здравословно телесно тегло; управление на диабета. Освен това се прави много за борба с последиците от инсулта, като може да прочетете и препоръките на Министерство на Здравеопазването във връзка с превенция на инсултите.

Контрол на кръвното налягане

Рискът от инсулт започва да се увеличава при показания на кръвното налягане постоянно по-високи от 120/80 милиметра живак (mmHg). Кръвното налягане се счита за високо, ако остава на или над 140/90 mmHg с течение на времето. Високото кръвно налягане или хипертонията обикновено няма симптоми, така че редовното измерване на кръвното Ви налягане е изключително важно. 

Управление на диабета

Ако имате диабет, важно е да следите нивата на кръвната си захар и да ги поддържате в здравословен диапазон. Вашият лекар ендокринолог може да препоръча определени промени в начина на живот, като умерена физическа активност и диета, за да поддържате кръвната захар под контрол и да намалите риска от инсулт или други усложнения.

Поддържайте здравето на сърцето

Справянето със сърдечните проблеми може да помогне за предотвратяване на инсулта. Някои състояния, като коронарна болест на сърцето, предсърдно мъждене и кардиомиопатия, могат да причинят кръвни съсиреци, които могат да доведат до инсулт. Затова редовните прегледи на сърдечната функция и тестове като Plac Test - Тест за риск от сърдечна недостатъчност и инфаркт могат да дадат адекватна информация относно риска от сърдечна недостатъчност и настъпване на инфаркт.

По-нисък холестерол

Ако имате висок холестерол или нарушение на липидите, лекарствата и промените в начина на живот могат да помогнат за намаляване на риска от инсулт. Вашият лекар трябва да тества нивата на холестерола ви поне веднъж на всеки пет години - и по-често, ако имате рискови фактори като високо кръвно налягане, затлъстяване или диабет.

Диетичните промени, като прием на по-малко наситени мазнини и транс мазнини, както и намаляване на захарта и простите въглехидрати, могат да помогнат за намаляване на плаката, натрупваща се в артериите. 

Поддържайте здравословно тегло

Наднорменото тегло или затлъстяването увеличават риска от инсулт и допринася за други рискови фактори, особено в комбинация с високо кръвно налягане, сърдечно-съдови заболявания и диабет. Затова с ограничения в храненето и повече движение се старайте да поддържате тегло в норма.

Хранителен режим за превенция на инсулт

Диетата DASH, която набляга на плодовете, зеленчуците и пълнозърнестите храни, за сметка на преработените, е подходяща опция. Тази диета е предназначена за понижаване на кръвното налягане, така че експертите подкрепят такъв режим за превенция на инсулт и други сериозни здравословни проблеми.

Подобно на DASH, средиземноморската диета е диетичен или начин на живот подход, тясно свързан с намаляване на риска от инсулт. Основава се на традиционни храни в страните, които граничат със Средиземно море, като Гърция и Италия. До голяма степен се състои от:

 • Плодове (поне 5 порции на ден)
 • Здравословни мазнини, като например мазна риба или морски дарове, ядки, семена, авокадо и необработен зехтин
 • Боб и други бобови растения
 • Зеленчуци (поне 3 порции на ден)
 • Пълнозърнести храни като киноа

Подходящи за намаляване на кръвното налягане са цвекло и други червени или лилави храни, канела, храни с високо съдържание на фибри, калий или магнезий, като банани, ябълки, круши и други. 

Ако искате да измерите своя риск от инсулт, може да посетите приложението Stroke Riskometer (достъпен на английски език). А в нашия блог редовно ще откриете актуални знания по много здравни въпроси, внимателно подготвени и проверени, за да получите полезна и достоверна научна информация. Благодарим ви, че ни четете и сте с нас! 

Източници

Sarikaya H, Ferro J, Arnold M. Stroke prevention--medical and lifestyle measures. Eur Neurol. 2015;73(3-4):150-7. doi: 10.1159/000367652. Epub 2015 Jan 6. PMID: 25573327. 

Primary stroke prevention worldwide: translating evidence into action Owolabi MO, Thrift AG, Mahal A, Ishida M, Martins S, Johnson WD, Pandian J, Abd-Allah F, Yaria J, Phan HT, Roth G, Gall SL, Beare R, Phan TG, Mikulik R, Akinyemi RO, Norrving B, Brainin M, Feigin VL; Stroke Experts Collaboration Group. Primary stroke prevention worldwide: translating evidence into action. Lancet Public Health. 2022 Jan;7(1):e74-e85. doi: 10.1016/S2468-2667(21)00230-9. Epub 2021 Oct 29. Erratum in: Lancet Public Health. 2022 Jan;7(1):e14. PMID: 34756176; PMCID: PMC8727355. 

Свързани продукти

ТЪРСИ В БЛОГА

КАТЕГОРИИ