ЗА ИНФОРМАЦИЯ И БЪРЗИ ПОРЪЧКИ, МОЛЯ ОБАДЕТЕ СЕ НА 0884 64 43 46

Прием на омега 3 - превенция срещу сърдечно-съдови заболявания

Всички сме чували, че е много полезно да се консумира риба поне два пъти седмично. Но замисляли ли сте се на какво са основани тези препоръки? Днес ще ви разкажем подробно за полиненаситените мастни киселини, които естествено се съдържат в рибата и притежават редица ползи за здравето. Ще разгледаме някои от най-новите и интересни научни публикации, които откриват все повече неоспорими доказателства за благоприятния ефект, който носят омега 3 мастните киселини.

Защо омега 3 са толкова важни

Омега 3 мастните киселини се намират в мастните слоеве на повечето студеноводни риби и някои черупчести соленоводни обитатели. Макар и в по-малка концентрация, се срещат и в някои растителни и ядкови масла, ленено семе, масло от водорасли и хранителни добавки, които също се добиват от тези източници. 

Омега 3 полиненаситените мастни киселини са неразделна част от клетъчните мембрани в цялото тяло и влияят пряко върху функцията на клетъчните рецептори, намиращи се в тях. Те осигуряват основа за производството на хормони, които регулират съсирването на кръвта, свиването и отпускането на артериалните стени и възпалението. Освен всичко това се свързват с рецепторите в клетките, които регулират генетичната експресия. Именно заради тези ефекти, е доказано, че омега 3 мазнините са ефективни за предотвратяване на сърдечно-съдови заболявания и инсулт, могат да помогнат за контролиране на автоимунни заболявания като лупус, ревматоиден артрит и други. Също така действат положително при лечение на дерматологични проблеми (екземи, лишеи и други).

Важно е да отбележим, че човешкия организъм не може да произведе омега 3 мастни киселини самостоятелно. Но тъй като те са основни и незаменими биологично активни вещества за нормалното функциониране на тялото, е от ключово значение да си набавяме редовно достатъчно количество от тях.

Ето някои от ползите, които носят омега 3 полиненаситените мастни киселини:

 • Ефективна превенция и профилактика срещу сърдечно-съдови заболявания
 • Спомагат за запазване еластичността на кръвоносните съдове
 • Контрол върху нивата на кръвното налягане, триглицеридите и холестерола
 • Редуцират риска от внезапна сърдечна смърт, причинена от нарушен сърдечен ритъм
 • Спомагат за нормалното функциониране на имунната система и все по-широко се използват за предотвратяване на алергии, астма, дерматити и други видове свръхчувствителности
 • Намаляват риска от образуване на кръвни съсиреци
 • Подпомагат функционирането на нервната система, мозъка, ставите и зрението

Защо ЕРА и DHA са толкова важни

EPA и DHA са естествени дълговерижни мастни киселини, които са от изключително значение, тъй като гарантират много от функциите на имунната система, имат незаменимо участие в регулацията на възпалителните процеси и участват в процесите на комуникация между клетките на нервната система. Консумирането на мазна риба (като сьомга, скумрия, сардини, аншоа и други) е оптималния начин за набавяне на EPA и DHA. Повечето хора по света обаче ядат много по-малко от препоръчаното количество риба и съответно не си осигуряват необходимите EPA и DHA. Суплементирането с хранителни добавки, съдържащи омега 3 полиненаситени мастни киселини помага да се коригира този пропуск.

Тези две мастни киселини допринасят за:

 • Поддържане правилното функциониране на клетъчните мембрани
 • Намаляване на провъзпалителните процеси
 • Изчистване на свободните радикали 
 • Подобрява кръвообращението
 • Ефективен контрол на нивата на холестерола и триглицеридите

Ново проучване потвърждава кардиопротективните ефекти на омега 3 

Изследователи публикуват ново проучване “Effect of Omega-3 Dosage on Cardiovascular Outcomes: An Updated Meta-Analysis and Meta-Regression of Interventional Trials“ в Mayo Clinic Proceedings, което според тях предоставя най-изчерпателния анализ на ролята на омега 3 полиненаситените мастни киселини за профилактика заболявания на сърдечно-съдовата система.

Заключението от изследването показва, че регулярният прием на EPA и DHA е пряко свързан с намален риск от коронарна болест на сърцето.

Това заболяване е причината за 7,4 милиона смъртни случая в световен мащаб всяка година. Приемът на омега 3 полиненаситени мазнини предполага и намален риск от инфаркт на миокарда.

По-конкретно, проучването установява, че добавките с EPA + DHA са свързани със статистически значим редуциран риск от:

 • Инфаркт на миокарда 35%
 • Коронарна болест на сърцето 10%
 • Смъртност от коронарна болест на сърцето 9%

Нови открития за ефектите на омега 3 мастните киселини

Ново проучване, публикувано в списанието на Американския колеж по кардиология, установява, че редовната консумация на храни, богати на омега 3 киселини, се свързва с подобрени резултати от клинични изследвания на лица, претърпели инфаркт, включително намален риск от смърт. 

Наблюдателното проучване, подкрепено от California Walnut Commission, включва 944 участници, преживели много сериозен сърдечен удар, при който една от основните сърдечни артерии е блокирана. Клиницистите го наричат „инфаркт на миокарда с елевация на ST-сегмента (STEMI)“.

След вземане на кръвна проба от всеки пациент, участващ в проучването, изследователите определят съдържанието на омега 3 в кръвта им - надежден начин за установяване на приема на омега-3 през последните няколко седмици. След това лекарите проучват дали пациентите с по-високи нива на омега 3 в кръвта имат намален риск от усложнения по време на тригодишния период на проследяване.

Резултатите са красноречиви - изследователите установяват, че пациентите, които имат по-високи нива на полиненаситени мастни киселини в кръвта, са изложени на намален риск от смърт, причинена от сърдечно-съдов проблем в следващите 3 години. Необходими са допълнителни изследвания, за да се определи дали други фактори като социално-икономически статус, образование и фармакологично лечение също са имали допълнителен ефект върху резултатите. Линк към проучването

Финални думи

Предвид положителните резултати от тези проучвания става ясно, че добавките с омега 3 са относително евтин и ефективно работещ начин за подобряване на здравето на сърцето и кръвоносната система. Такива продукти трябва да се разглеждат като част от стандартно превантивно лечение на пациенти със сърдечно-съдови заболявания или като средство за цялостна грижа за сърдечно-съдовата система.

Използвани ресурси

 1. Kris-Etherton PM, Richter CK, Bowen KJ, et al. Recent Clinical Trials Shed New Light on the Cardiovascular Benefits of Omega-3 Fatty Acids. Methodist Debakey Cardiovasc J. 2019;15(3):171-178. doi:10.14797/mdcj-15-3-171
 2. Clemens von Schacky, William S. Harris, Cardiovascular benefits of omega-3 fatty acids, Cardiovascular Research, Volume 73, Issue 2, January 2007, Pages 310–315, https://doi.org/10.1016/j.cardiores.2006.08.019


Свързани продукти

ТЪРСИ В БЛОГА

КАТЕГОРИИ