ЗА ИНФОРМАЦИЯ И БЪРЗИ ПОРЪЧКИ, МОЛЯ ОБАДЕТЕ СЕ НА 0884 64 43 46

Прием на омега-3 - превенция на сърдечно-съдови заболявания и нови данни

Риба и омега-3 мастни киселини в едно изречение – добре позната комбинация, нали? Ако сте в крак с последните новини за храненето, може да имате доста добра представа за полезността, която предлагат. Но ако сте твърде заети, нямате време или просто никога не ви е било интересно, може би не знаете какво могат да направят омега-3 мастните киселини за вас. И със сигурност ще ви е трудно да произнесете „ейкозапентаенова киселина“. 

Няма проблем - ние сме тук, за да ви въвлечем дълбоко в една онлайн „риболовна експедиция“. Целта ѝ е да открием най-новите и интересни научни публикации, които ще ни покажат интересни факти за омега-3 мастните киселини и техните безспорни свойства.

Защо Омега-3 са толкова важни

Омега-3 мастните киселини се намират в мастните слоеве на студеноводни риби и черупчести, растителни и ядкови масла, ленено семе, масла от водорасли и хранителни добавки, които също се получават от тези източници. 

Омега-3 мазнините са основни хранителни вещества, които са важни за предотвратяването и контрола на сърдечни заболявания. ние не можем да ги произведем самостоятелно, а това, че са основни мазнини означава, че са необходими за оцеляването ни и трябва да си ги набавяме ежедневно.

Изследванията показват, че омега-3 мастните киселини могат да подобрят вашето сърдечно-съдово здраве по много начини. Повечето от тези изследвания включват EPA + DHA, но ALA може също да помогне в този аспект. Ползите от включването на омега-3 мастни киселини във вашата диета са:

 • Намален риск от сърдечно-съдови заболявания
 • Намален риск от смърт, ако имате сърдечно-съдови заболявания
 • Намален риск от внезапна сърдечна смърт, причинена от нарушен сърдечен ритъм
 • Намален риск от образуване на кръвни съсиреци
 • Намаляване нивата на триглицеридите чрез забавяне на скоростта, с която те образуват в черния дроб. Високите нива на триглицериди в кръвта увеличават риска от сърдечни заболявания.
 • По-малко възпаление в тъканите и други. 

Защо ЕРА и DHA са толкова важни

EPA и DHA омега-3 са дълговерижни мастни киселини на морска основа. Яденето на риба, особено мазна риба като сьомга, аншоа и сардини, е оптималният начин да се получат EPA и DHA омега-3, тъй като рибата осигурява и други полезни хранителни вещества. Повечето хора по света обаче ядат много по-малко от препоръчаното количество риба, съответно не си осигуряват необходимите EPA и DHA омега-3. Поради това суплементирането с омега-3 помага да се коригира този пропуск, а той не трябва да се игнорира.

Тези две мастни киселини допринасят за:

 • Поддържане на клетъчните мембрани течни, гъвкави и пропускливи, за да функционират правилно
 • Намаляване на провъзпалителните дейности
 • Изчистване на свободните радикали (силно реактивни молекули)
 • Насърчаване на здравословния кръвен поток и намаляване на съсирването
 • Контрол на нивата на холестерол и триглицериди

Кардиопротективните ефекти на Омега-3 са потвърдени от ново проучване 

Изследователи публикуват ново проучване “Effect of Omega-3 Dosage on Cardiovascular Outcomes: An Updated Meta-Analysis and Meta-Regression of Interventional Trials“ в Mayo Clinic Proceedings, която според тях предоставя най-изчерпателния анализ на ролята на омега-3 за сърдечно-съдова профилактика към днешна дата. 

Екипът смята, че направеният мета-анализ, който представлява задълбочен преглед на 40 клинични проучвания, предоставя авторитетни доказателства за консумацията на повече EPA (ейкозапентаенова киселина) и DHA (докозахексаенова киселина) омега-3 мазнини. 

Изследването заключава, че приемът на EPA и DHA омега-3 е свързан с намален риск от коронарна болест на сърцето (ИБС). 

Тази болест е причината за 7,4 милиона смъртни случая в световен мащаб всяка година. Приемът на тези омега мазнини също предполага намален риск от инфаркт на миокарда, включително фатален инфаркт.

По-конкретно, проучването установява, че добавките с EPA + DHA са свързани със статистически значим намален риск от:

 • Фатален миокарден инфаркт (35 процента)
 • Миокарден инфаркт (13 процента)
 • Коронарна болест на сърцето (10 процента)
 • Смъртност от коронарна болест на сърцето (9 процента)

Целите на проучването са „Да се определи количествено ефекта на ейкозапентаеновата (EPA) и докозахексаеновата (DHA) киселини върху профилактиката на сърдечно-съдовите заболявания (CVD) и ефекта от дозата“, посочват изследователите.

Това проучване е замислено като мета-анализ на произволни ефекти и мета-регресия на рандомизирани контролни проучвания с добавки EPA / DHA. Това е актуализиран и разширен анализ на публикуван преди мета-анализ, който обхваща всички рандомизирани контролни проучвания с EPA / DHA интервенции и сърдечно-съдови резултати, публикувани преди август 2019 г.

Включените резултати са инфаркт на миокарда (ИМ), исхемична болест на сърцето (ИБС), сърдечно-съдови заболявания (състав от МИ, ангина, инсулт, сърдечна недостатъчност, периферна артериална болест, внезапна смърт и непланирани сърдечно-съдови хирургични интервенции), ИБС смъртност и фатален инфаркт на миокарда. Силата на доказателствата е оценена с помощта на Grading of Recommendations Assessment, Development, and Evaluation framework.

Няма да навлизаме в числени подробности за броят хора и групите, които са изследвани. Ще отправим коментар за резултатите - сърдечно-съдовите ползи изглежда са повече с увеличаване на дозата. Изследователите установяват, че добавянето на допълнителни 1000 мг. EPA и DHA на ден намалява още повече риска от сърдечно-съдови заболявания и инфаркт. И по-точно: рискът от сърдечно-съдови заболявания намалява с 5,8% и рискът от инфаркт намалява с 9,0%. Изследването разглежда дози до 5500 мг. / ден.

Революция в изследванията на Омега-3  мастни киселини

Ново проучване, публикувано в списанието на Американския колеж по кардиология, установява, че редовната консумация на храни, богати на омега-3 киселините ейкозапентаенова киселина (EPA) и алфа-линоленова киселина (ALA), се свързва с подобрени резултати при лица, претърпели инфаркт, включително намален риск от смърт. 

Освен това консумацията на ALA и EPA осигурява най-голяма полза, което предполага синергичен ефект и уникални защитни качества, когато се консумират и двата вида омега-3 мазнини.

Наблюдателното проучване, подкрепено от California Walnut Commission, включва 944 участници, преживели много сериозен сърдечен удар, при който една от основните сърдечни артерии е блокирана. Клиницистите го наричат „инфаркт на миокарда с елевация на ST-сегмента (STEMI)“.

Пациентите в това проучване, чиято средна възраст е била 61 г. и са съставени от 78% мъже, са дали кръв по време на постъпване в болница. След това изследователите определят нивото на омега-3 в кръвта им, надежден начин за установяване на приема на омега-3 през седмиците, водещи до инфаркта. След това те проучват дали тези с по-високи нива на омега-3 в кръвта по време на инфаркта са изложени на намален риск от усложнения по време на тригодишен период на проследяване.

Резултатите са красноречиви - изследователите установяват, че тези, които показват по-високи нива на ALA в кръвта, са изложени на намален риск от тригодишна смъртност сред всички причини. Също така, за хората с по-високи нива на EPA има намален риск от смърт или се нуждаят от реадмисия (обратно приемане) в болница по сърдечно-съдови причини.

Необходими са допълнителни изследвания, за да се определи дали други фактори като социално-икономически статус, образование и фармакологично лечение също са имали ефект за резултатите. Докозахексаеновата киселина (DHA, друга омега-3, съдържаща се в мазни риби) не е част от това проучване. 

Линк към проучването

Финални думи

Хората трябва да обмислят безспорните ползи от добавките с омега-3 при дози от 1000 до 2000 мг. на ден - много по-високи от обичайните, дори сред хората, които редовно ядат риба. Предвид безопасността и ниския потенциал за взаимодействие с други лекарства, положителните резултати от тези проучвания категорично предполагат, че добавките с омега-3 са относително евтин и ефективно работещ начин за подобряване на здравето на сърцето. Такива продукти трябва да се разглеждат като част от стандартно превантивно лечение за повечето пациенти със сърдечно-съдови заболявания или като средство за цялостна грижа за сърдечно-съдовата система.

Използвани ресурси

 1. Kris-Etherton PM, Richter CK, Bowen KJ, et al. Recent Clinical Trials Shed New Light on the Cardiovascular Benefits of Omega-3 Fatty Acids. Methodist Debakey Cardiovasc J. 2019;15(3):171-178. doi:10.14797/mdcj-15-3-171
 2. Clemens von Schacky, William S. Harris, Cardiovascular benefits of omega-3 fatty acids, Cardiovascular Research, Volume 73, Issue 2, January 2007, Pages 310–315, https://doi.org/10.1016/j.cardiores.2006.08.019


ТЪРСИ В БЛОГА

КАТЕГОРИИ