ЗА ИНФОРМАЦИЯ И БЪРЗИ ПОРЪЧКИ, МОЛЯ ОБАДЕТЕ СЕ НА 0884 64 43 46

Положителното влияние на хранителните добавки с йод върху мозъка на бебето

На бременните жени често се казва колко е важно да консумират фолиева киселина, за да се предотвратят вродени дефекти в плода. Освен това, трябва да се наблегне на приема на Омега-3 мастни киселини, за правилното развитие на мозъка на бебето и витамин D - за общото здраве на майката и бебето. Някои специалисти препоръчват пробиотици на бременните си пациентки, за да защитят от алергии децата си. Малко бременни жени са наясно със значението на йода, като 67% от жените не получават достатъчно йод, чрез диетата си. Йодът е жизненоважен хранителен елемент, който се открива във всеки орган и всяка тъкан на човешкото тяло. Наред с това, йодът е от съществено значение за функционирането на щитовидната жлеза и ефективния метаболизъм. Има все повече доказателства, че ниското количество йод в организма е свързано с много заболявания, включително ракови образувания. Йодът влияе върху мозъка на детето и интелекта му, тъй като това хранително вещество е важно за правилното му развитие. Нови изследвания показват, че приемането на хранителни добавки с йод по време на бременността подпомагат увеличаването на IQ коефициента при децата. Изследване, публикувано през 2013 година показва, че при лек дефицит на йод по време на бременност, се намалява интелекта при децата. Децата, родени от майки с ниско ниво на йод в организма в началото на бременността, имали по-нисък коефициент на интелигентност на 8 години, със средно три точки, в сравнение с тези, родени от майки със здравословни нива на йод. Децата, родени от майки с ниски нива на йод имали по-лоша способност за четене на 9-годишна възраст, сравнено с другите. Въз основа на това изследване се стига до заключението, че ако всички жени взимат хранителни добавки с йод  преди зачеването, по време на бременността и по време на кърменето, детските IQ резултати ще бъдат завишени средно с 1,22 точки.

Защо ниските нива на йод по време на бременност влияят по негативен начин върху мозъка на бебето?

През първите 12 седмици от бременността, преди щитовидната жлеза на плода да стане активна, майката е единственият източник на тироидни хормони. Те са необходими за оптималната мозъчна функция и развитието на децата. Хипотиреоидизмът (намалена функция на щитовидната жлеза) е едно от първите заболявания, предизвикано от недостиг на йод и е особено обезпокоително по време на бременност. Едно проучване от 1999 година установява, че дефицита на тироидни хормони по време на бременност намаляват IQ-то на детето с около 7 точки. Като цяло, в сравнение с другите деца, потомците на майки, с дефицит на тироидни хормони, имат сравнително по-ниски резултати в училище, на тестовете и визуално-моторната дейност. Според  изследванията на д-р Хорхе Флечас, препоръчителната дневна доза йод на ден за възрастните е 12,5 мг. Той препоръчва бременните дами да обърнат внимание дали консумират достатъчно йод, за да оптимизират интелекта на детето си. Световната здравна организация споделя, че бременните жени трябва да приемат минимум 0,25 мг йод на ден.

Не само бременните жени се нуждаят от йод

Дефицитът/ недостигът на йод в организма довежда до различни дисфункции. Следните симптоми са показателни, че не получавате достатъчно йод чрез диетата си:
 • Слюнчени жлези – невъзможност да произвеждате слюнка, сухота в устата;
 • Кожа – суха кожа и липса на потене. Три до четири седмици прием на добавки с йод ще подобрят тези симптоми, позволяващи на тялото ви да се поти нормално;
 • Мозък – намалена бдителност и понижаване на IQ-то;
 • Мускули – възли, болка, фиброза и фибромиалгия.
Йодът предизвиква апоптоза – самоунищожение на раковите клетки. Липсата на йод в една-единствена клетка е това, което причинява ракови образувания. За съжаление нивата на йод са значително намалели през последните десетилетия. Това се дължи на много фактори, включително:
 • Прием на бром – когато поглъщате бром (тестените изделия, безалкохолни напитки, лекарства, пестициди и други), той измества йода и води до повишен риск от ракови образувания на гърдата, щитовидната жлеза, яйчниците и простатата;
 • Намаляването на консумацията на богати на йод храни: йодирана сол, яйца, риба, морски дарове, морски зеленчуци;
 • Изтощаване на почвите;
 • По-малко използване на йодид в хранителната и селскостопанската промишленост;
 • Флуорирана питейна вода;
 • Замърсяване на храните с реактивно гориво (перхлорат). Така се нарушава усвояването на йод от щитовидната жлеза.

Какви са най-добрите начини за оптимизиране на Вашите нива на йод?

Морските зеленчуци, без токсини и спирулината са идеалните източници, от които да получите нужния йод. Бъдете внимателни и не прекалявайте с консумацията им. Употребата на морски зеленчуци има допълнителна полза, като предоставя ценни минерали и дори подпомага чревната флора. Морските зеленчуци променят метаболизма на естрогена и намаляват риска от ракови образувания на гърдата. Според едно изследване консумацията на един лист нори на ден, понижава риска при жените от злокачествени образувания. Други източници на йод са миди, сардини, сьомга, скариди, яйца, ягоди. В същото време трябва да избегнете всички източници на бром, доколкото е възможно, тъй като това играе голяма роля в повишаването на нивата на недостига на йод. Тези няколко стратегии са чудесен начин да избегнете брома и да оптимизирате нивата на йод по естествен път:
 • Яжте органични продукти, колкото е възможно по-често;
 • Избягвайте да ядете или пиете от пластмасови съдове. Използвайте стъкло и безопасни керамични съдове;
 • Използвайте само органичен пълнозърнест хляб или брашно. Винаги гледайте на етикета да пише, че няма наличие на бром;
 • Избягвайте газираните напитки. Пийте естествена, филтрирана вода;
 • Използвайте продукти за лична хигиена, които са без токсини. Не забравяйте, че всичко върху вас, отива във вас;
 • Старайте се редовна да проветрявате стаите в дома ви и работата ви, както и колата ви; Химическите замърсители са в много по-високи концентрации във вътрешността на сградите/ автомобилите, отколкото навън.

Ако сте бременна имайте предвид, че някои пренатални добавки съдържат йод. Трябва да го вземете предвид общия си дневен прием. Дори и да не сте бременна, може да разгледате като цяло хранителните добавки, съдържащи йод, като допълнение към споменатите по-горе източници.

СВЪРЗАНИ ПРОДУКТИ

ТЪРСИ В БЛОГА

КАТЕГОРИИ