ЗА ИНФОРМАЦИЯ И БЪРЗИ ПОРЪЧКИ, МОЛЯ ОБАДЕТЕ СЕ НА 0884 64 43 46

Prim Oil Borago - Нова формула с гама-линоленова киселина за ендокринно здраве

Маслото от вечерна иглика има богата история на употреба в Северна Америка. То се извлича от семената на див цвят, наречен иглика. Маслото е с високо съдържание на незаменими мастни киселини, които не могат да бъдат изработени от тялото и трябва да бъдат получени от външни източници. Здравословният баланс на есенциални мастни киселини е необходим за нормално развитие на човешкия мозък и тяло, а за жените той е изключително важен, тъй като спомага за облекчаване на ПМС, храносмилателни и кожни проблеми.  Една от тези мастни киселини е гама-линоленовата киселина, която се съдържа именно в маслото от вечерна иглика.

В тази статия сме събрали всичко, което трябва да знаете за това изцяло натурално средство и как можете да го използвате, за да облекчите неприятни симптоми и да го използвате по начини, които не сте подозирали.

Масло от вечерна иглика – области на приложение

Маслото от вечерна иглика е студено пресовано от семената на растението с наименование Oenothera biennis. Коренното население на Северна Америка е използвало цялото растение за облекчаване на натъртвания, а корените му - за спасяване от хемороиди. Листата традиционно се използват за облекчаване на леки рани, стомашно-чревни оплаквания и болки в гърлото.

Поглед към Аюрведа и традиционната китайска медицина разкрива терапевтичните свойства на растението и неговото масло. То е почитано и използвано за регулиране и справяне с проблеми, свързани с кръвообращението, възпалението, женската репродуктивна система и нервната система. 

Сред различни индиански групи и в общности от ранни заселници, различните части на растението са използвали вечерна иглика за приготвяне на инфузии, лапи и кремове за локално приложение, предназначени за справяне със синини, рани и ожулвания. За някои племена корените на растението дори съставляват част от основната им диета. 

Името „вечерна иглика“ произлиза от жълтите цветчета, които цъфтят вечер. Самото масло съдържа гама-линоленова киселина (GLA) - омега-6 мастна киселина, която има както противовъзпалителни, така и обезболяващи (аналгетични) свойства.

Приложено локално, маслото от вечерна иглика успокоява и овлажнява кожата, скалпа и косата, като същевременно повишава еластичността ѝ. Освен това, чрез масло от вечерна иглика се постига здрав и подмладен тен и се заличават грапавостта, бръчките, зачервяванията, сухотата и дразненето. Маслото от вечерна иглика може да улесни лечебния процес при някои кожни състояния, като намалява появата на белези и успокоява възпалението.

Използвано като лекарствено средство, маслото от вечерна иглика се прилага за облекчаване на главоболие, замаяност, мускулни болки и слабост, умора и забавени рефлекси. Смята се, че насърчава яснотата, решителността и концентрацията, като същевременно подобрява координацията и енергията в организма.

Гама-линоленова киселина (GLA) – как действа

Гама-линоленовата киселина е полиненаситена омега-6 киселина. Тя се намира в различни растителни семена като масло от пореч и масло от вечерна иглика. 

Гама-линоленовата киселина е известно, че може да допринесе за облекчаване или подобряване на състоянието при различни проблеми. Част от нейните свойства са:

 • Противовъзпалително действие;
 • Подхранване на кожата с незаменими мастни киселини;
 • Подсилване растежа на по-здрава кожа, коса и нокти;
 • Ефективно успокояване на болката и дискомфорта, свързани с артрит и симптоми на предменструален синдром, включително главоболие;
 • Успокояване на болките в ставите и облекчаване на сковаността;
 • Успокояване на симптомите на някои алергии;
 • Подкрепа за по-добра мозъчна дейност;
 • Поддържане еластичността и мекотата на кожата;

Човешкото тяло превръща гама-линоленовата киселина в химикал, който инхибира съединенията, стимулиращи възпалението. Изследване, публикувано през 2018 г. в списанието Antioxidants, показва, че маслото от вечерна иглика може да помогне за лечение на екзема, псориазис, синдром на Сьогрен и астма. 

Друго изследване, публикувано през 2017 г. в списанието Pharmaceutical and Biosciences установява, че консумацията на маслото също може да забави прогресията на усложнения, свързани с диабета (при хора с диабет тип 2). 

Има и други изследвания, които сочат, че маслото може да помогне за облекчаване на симптоми при хора с ревматоиден артрит. Необходими са още проучвания, за да се потвърди тази потенциална сфера на действие и да се дефинират насоките за терапия или лечение.

GLA е изследвано съединение в клинични проучвания за намаляване на сърбежа, зачервяването и здравината на атопичната кожа. Гама-линоленовата киселина също намалява възпалението и общата тежест на атопичния дерматит. Въпреки че псориазисът няма атопичен компонент, употребата на GLA е изследвана клинично с недостатъчно убедителни резултати.

Активни съставки и приложение на Prim Borago Oil

В продукта Prim Borago Oil освен маслото от вечерна иглика се съдържа и масло от бораго, в което има 20% гама-линоленова киселина. Маслото от бораго (известно още като пореч) се извлича от растение, което също е богато на ГЛА. То също има противовъзпалителни свойства при ревматоиден артрит, някои алергии и атопичен дерматит.

Маслото от пореч се използва като билково лечение на кожни заболявания, включително екзема, себореен дерматит и невродерматит, както и други възпалителни, сърдечно-съдови и ендокринни заболявания, въпреки че клиничната му ефективност и дългосрочните ефекти все още не са напълно изяснени. Гама-линоленовата киселина, която представлява приблизително 24% от маслото (а в Прим Ойл Бораго е 20%), се превръща в дихомо-у-линоленова киселина (DGLA), която действа като предшественик на противовъзпалителни медиатори като простагландини от 1 серия и левкотриени от 3 серии. 

Възможни странични ефекти при прием на вечерна иглика

Освен положителните свойства на маслото е добре да бъдете запознати и с нежеланите странични ефекти, които може да се проявят. 

В някои случаи маслото от иглика може да причини нежелани реакции като стомашно разстройство, главоболие, гадене и диария. Повечето от нежеланите реакции са нискостепенни и отминават, след като лечението е прекратено.

Има определени медицински състояния, при които маслото от вечерна иглика може да представлява сериозен риск за здравето. Между тях са:

 • Маслото от вечерна иглика може да увеличи риска от кървене при хора с нарушения в кръвоизливите или при тези, които приемат антикоагуланти;
 • Ако имате предстояща операция трябва да спрете приема на масло от вечерна иглика две седмици предварително, за да предотвратите прекомерно кървене;
 • Хора, които получават припадъци и които приемат лекарства за шизофрения трябва да избягват маслото от вечерна иглика, тъй като това може да увеличи риска от припадъци;
 • Бременните жени не трябва да приемат масло от вечерна иглика, тъй като това може да увеличи риска от спонтанен аборт или предизвикано раждане.

Дозировка и прием на Прим Ойл Бораго

Като хранителна добавка няма универсални указания, насочващи към подходящото използване на маслото от вечерна иглика. Най-общо казано, дневна доза от 500 милиграма се счита за безопасна при възрастни, въпреки че много от тях могат да приемат до 1300 милиграма дневно без странични ефекти. Поради липсата на изследвания вечерната иглика не се препоръчва прием от деца.

В препоръчителния прием на ден – 2 капсули Прим Ойл Бораго се съдържат 500 мг. масло от вечерна иглика и 500 мг. масло от бораго, а концентрацията на ГЛА в тях е съответно 10% и 20%. 

След закупуване имайте предвид, че маслото от иглика съдържа много ненаситени мазнини, които са податливи на окислително увреждане. Поради това концентрацията на омега мазнини има тенденция да спадне след 3-4 месеца дори при съхранение на хладно място.

Други продукти за ендокринна система и здраве

Матрика – за женската полова система

Стеарон – за мъжката полова система

Свързани продукти

ТЪРСИ В БЛОГА

КАТЕГОРИИ