ЗА ИНФОРМАЦИЯ И БЪРЗИ ПОРЪЧКИ, МОЛЯ ОБАДЕТЕ СЕ НА 0884 64 43 46

Прим Ойл Бораго: синергична формула с вечерна иглика и бораго за женско здраве

Хормоните са вестителите на човешкия организъм. Те подават сигнал на тялото как да действа, какви функции и по какъв начин да изпълнява. Основно се произвеждат от ендокринната система и без тях тялото не може да работи като една добре смазана машина. Отговарят за толкова много неща - от сексуалното желание до метаболизма; от нивата на кръвната захар до апетита; от усещането за топло и студено до възприемането на информация.

Хормоните задават на тялото какво, как и кога да прави или да не прави. Дишането, растежът, развитието на човек са свързани с хормоните. В този добре смазан механизъм, представете си, изведнъж или в продължение на дълго време се заформя дисбаланс. Нещо се случва, нещо се променя и идеалният синхрон между отделните системи, който се осигурява от хормоните, изчезва. Какви са последствията тогава? Как реагира тялото?

Отговорът и на двата въпроса зависи от два фактора - от пола на човека и от това в кои хормони точно се наблюдава дисбалансът. Тези два фактора са силно взаимосвързани - при всеки пол се наблюдава сериозна обвързаност на дисбалансите на конкретни хормони, като при жените количеството и последствията от хормонален дисбаланс по правило вземат превес.

Кога се проявява хормонален дисбаланс при жените?

Хормоналният дисбаланс може да се прояви при жените в няколко различни етапа от тяхното физическо съзряване. Това са периодите на пубертет, на бременността и кърменето, на менопаузата. Извън тези периоди, които са силно обвързани със спецификата на женския пол, хормоналният дисбаланс може да се прояви и поради други особености на организма. Дори стресът може да доведе до промяна в хормоните и е един от основните виновници за проблемите с тези химически пратеници.

До промяна в нивата на хормоните може да доведе и физическата активност, умственото натоварване и храненето, недоспиването, приемът на някои лекарствени медикаменти и други. Тоест, съотношението на хормоните в женското тяло може да се промени както очаквано в определени житейски периоди, така и абсолютно неочаквано като последствие от начина на живот.

Проявления на хормоналния дисбаланс

Всеки хормонален дисбаланс, било то и най-безобидният, има свои проявления. Симптомите на хормонален дисбаланс са в широк спектър и покриват почти всички симптоми на най-познатите ни заболявания. Промени в теглото, в настроението, нетипична реакция към температурата на околната среда, отоци, подувания, проблеми с кожата, инсомния, прекалена сънливост, косопад, проблеми с ноктите и костите и много други могат да се отнесат към симптомите на хормоналния дисбаланс. И когато се усети каквато и да е нетипична симптоматика, първото, към което лекарите би следвало да се насочат, е изследване на хормоните.

Хормоналният дисбаланс при жените

При женския пол хормоналният баланс често има различни първопричини от този при мъжкия пол. Прекомерен стрес, затлъстяване, преддиабетно или диабетно състояние, прекалено високи или прекалено ниски нива на мазнини в тялото, проблеми с ендокринната жлеза или панкреаса, хранителни непоносимости и алергии, лекарствени или други интоксикации, употребата на някои лекарствени средства, обикновено водят до хормонален дисбаланс.

Този хормонален дисбаланс пък от своя страна води до други последствия, които може по никакъв начин да не свързваме с проблеми в хормоните. Обикновено минават години преди да се появи медицински специалист, който комплексно да анализира всички фактори – хранене, спорт, фамилна обремененост, други заболявания, генетични изменения и други, които са в основата на хормоналния дисбаланс.

Балансиране на хормоните по естествен начин

Балансирането на хормоните след като те вече са в дисбаланс е трудно, но не е непосилно. На първо място се изисква сериозна промяна в начина на живот, на второ място в храненето и на трето място в качеството на контрол на функциите на организма.

За почти всеки вид хормонален дисбаланс се изисква намаляване на стреса, повишаване на качеството и количеството на сън и увеличаване на физическата активност. Още в началото в зависимост от преценката на специалист и какъв е дисбалансът, се въвежда коригиращ хранителен режим, който да подпомогне нормалния метаболизъм и самите хормони да възстановят функциите си. Последният етап при балансирането на хормоните е да се започне активен скрининг на въведените промени, както и активно съблюдаване на тяхното въздействие върху цялостното състояние. Този подход наричаме „холистична медицина“, като е възможно да се включи и биоидентична хормонозаместителна терапия по преценка на медицинските специалисти.

Подкрепа в борбата с хормоналния дисбаланс

Гореописаните стъпки могат да дадат ефект, но при две условия - когато се следват и се прилага високо качество и когато нещата се случват продължително във времето. Факт е, че на някои случаи и видове хормонален дисбаланс е нужно да се реагира мигновено, тъй като ситуацията не търпи отлагане или симптомите може да са все по-неприятни В тази ситуация има решение и това са продуктите от специалната серия на Хербамедика – Прим Ойл и Прим Ойл Бораго. Те могат да помогнат за възстановяване на хормоналното равновесие, да подобрят състоянието на кожата, тъй като са противовъзпалителни и да облекчат симптоми на ПМС, ревматоиден артрит, екзема и други проблеми.

И двата продукта са висококачествени, изцяло натурални и с иновативни формули, които са се доказали във времето със способността успешно да помагат при хормонални проблеми и хормонален дисбаланс. Създадени на основата на масло от билката вечерна иглика, тези продукти предоставят възможност за ефективно и бързо въздействие за постигане на хормонално равновесие.

Прим Ойл е със съдържание, което е обогатено с полиненаситени омега-6 мастни киселини, 10% от които са под формата на гама- линоленова киселина (GLA). Тази отлична комбинация въздейства по посока намаляване на чувствителността в областта на гърдите, редуцира симптомите на ПМС, намалява менструалните болки; влияе върху тревожността, нервността, раздразнителността; справя се с депресивните състояния; преустановява кистозните процеси; въздейства върху много други процеси, които имат пряко отношение или са в следствие на хормонален дисбаланс.

На свой ред Прим Ойл Бораго е със състав обогатен с масло от бораго. Той действа активно върху постигане на хормонално равновесие, намаляване на болките и симптомите на предменструален синдром , проявленията на диабетна периферна невропатия, влияе положително върху някои хронични кожни оплаквания, при надбъбречна недостатъчност, за пречистване на кръвта и други състояния.

Хормоналният дисбаланс е от една страна като всеки друг дисбаланс, тъй като изважда тялото от строя. От друга страна е много по-сериозен здравословен проблем, тъй като не позволява на тялото да извършва своите естествени функции по нормален начин. Когато тялото попадне в капана на хормоналния дисбаланс, то излиза от своя коловоз и в добре смазаната машина започват да се наблюдават отклонения. Маслата в Прим Ойл и Прим Ойл Бораго могат както да предотвратят достигането на това крайно състояние на тялото, така и да заличат следите от пагубното влияние на хормоналния дисбаланс.

Добра превенция, редовна физическа активност, подходящо хранене и Прим Ойл - идеалната комбинация за перфектния хормонален баланс и идеално физическо и ментално здраве!

Използвани източници

1. Neha Pathak, Do You Have a Hormone Imbalance?, https://www.webmd.com/women/ss/slideshow-hormone-imbalance

2. Corinne O'Keefe Osborn, Everything You Should Know About Hormonal Imbalance, https://www.healthline.com/health/hormonal-imbalance

3. 10 warning signs you may have a hormonal imbalance (and what to do about it), https://hormonehealth.co.uk/10-warning-signs-you-may-have-a-hormonal-imbalance-and-what-to-do-about-it

4. Sarah Toler, DNP, CNM, What you should know about hormones, https://helloclue.com/articles/cycle-a-z/what-you-should-know-about-hormones

5. What is Hormonal Imbalance in Women?, https://www.baptisthealth.com/services/womens-care/conditions/hormonal-imbalance

6. Jennifer Huizen, What to know about hormonal imbalances, https://www.medicalnewstoday.com/articles/321486


ТЪРСИ В БЛОГА

КАТЕГОРИИ