ЗА ИНФОРМАЦИЯ И БЪРЗИ ПОРЪЧКИ, МОЛЯ ОБАДЕТЕ СЕ НА 0884 64 43 46

Признаци на липса на витамини - за какво трябва да внимаваме

За да работи пълноценно, човешкият организъм има нужда от енергия, хранителни вещества и много витамини. Витамините са онази двигателна сила, която позволява на тялото и всички негови органи и съставни части да функционират като една добре смазана машина. А когато липсва дори само един елемент, след време дефицитът започва да се усеща осезаемо и да се наблюдават различни негативни проявления във функциите и цялостното състояние на тялото. 

Недостигът на витамини е проблем, който може да засегне всеки и на всяка възраст, като има някои по-предразположени групи хора от други, например пушачите. Други групи хора пък имат повишена нужда от определени витамини в даден период от време, например бременните и кърмачките. Важно е да знаете защо се стига до изчерпването на тези важни органични вещества и как може да си ги осигурите в оптимални количества, продължавайки да се храните разнообразно и балансирано в синхрон с предпочитанията си.

Какво знаем за витамините?

По дефиниция на MedlinePlus, “витамините са група вещества, които са необходими за нормалната клетъчна функция, растеж и развитие”. Според изданието, тринадесет са основните витамини, които способстват за правилното и нормално функциониране на човек. Това са витамините A, C, D, E, K, B1, B2, B3, B5, B6, B7, B9 и B12. Всеки от тези витамини има определени свойства, които подпомагат и определени функции на тялото и организма. Когато всички те са налице, създават идеалните среда и условия за протичане на множество процеси в тялото, от които зависи и здравето.

Изчерпване на витамините (дефицит) – какви са причините

Витамините в човешкото тяло не са нещо, което е неизчерпаемо. Необходимо е да бъдат доставяни на организма, да се натрупват и да се използват в последствие като източник на енергия и различни жизненоважни вещества. Когато организмът не може да си ги набави в оптимални количества, се наблюдава така нареченото изчерпване или дефицит.  Тогава започват да се наблюдават и първите признаци на липса на витамини, които в нередки случаи могат да бъдат сбъркани и със симптоми на различни заболявания. 

Сред проявленията, които сигнализират за изчерпване на витамините, са активен косопад, чупливи нокти, кървене на венците, афти и ечемици, различни кожни образувания, проблеми със зрението, умора, отпадналост, безсъние или обратното - постоянно желание за сън и много други.

Как си набавяме витамини всъщност

Набавянето на витамини най-лесно се случва чрез приемането на храни и напитки, в които те се съдържат. Природата се е погрижила да заложи всичко необходимо на човешкия организъм в своите плодове, в някои животински храни, но и в семена и ядки. 

Например, витамин А може да бъде открит в краве мляко, яйца, животински черен дроб, червени чушки, домати и листни, оранжеви и жълти на цвят зеленчуци. Богати на витамин C са чушките, доматите, цитрусовите плодове, ягодите, картофите и кръстоцветните зеленчуци. Витамин D можем да си набавим от риба, млечни продукти, телешки черен дроб, яйчен жълтък и морски дарове, в това число риба тон, сьомга, сардини. Всъщност един от най-добрите източници на витамин D е слънчевата светлина, поради което го наричаме „слънчевият витамин“.

За осигуряване нужните количества от мастноразтворимия витамин E на тялото, е препоръчително да се консумират екзотични плодове и зеленчуци като манго, авокадо и аспержи, както и цвекло, фъстъци, бадеми, слънчоглед и спанак. Дефицитът на витамин K може да се пребори с консумация на броколи, зеле, маруля, спанак и сходни храни. Витамините от B комплекс могат да се набавят от някои млечни продукти, различни видове месо, риби, морски дарове, зелени зеленчуци, пълнозърнести храни, яйца, ядки, семена, почти всички плодове, варива и различни по вид дрожди. 

Когато дефицитът не може да бъде запълнен

От гореизложената информация става ясно, че за да достави човек на организма си всички витамини, не трябва да изключва нито една хранителна група от своето меню. Това, от своя страна, в някои случаи може да бъде сложна задача - дали заради специален режим на хранене, дали заради непоносимост или хранителна алергия, дадено заболяване или друга причина. В случаите, в които тялото не може да си набави витамини по естествен начин, отново идва на помощ природата, но благодарение на натурални хранителни добавки като тези на Herbamedica

Сигурно бихте попитали: „Каква е разликата и защо тялото да не продължи да се снабдява с витамини чрез храна?“ Причините са няколко, като е важно да уточним, че добавките не са заместител на разнообразното и балансирано хранене, а по-скоро трябва да се използват, за да го подобрят и обогатят. 

На първо място, съдържанието на витамини в хранителните добавки е по-концентрирано от това в храните. На второ място, усвояването и освобождаването на витамините се случва по различен начин, когато те се приемат под форма на хранителни добавки, и когато се приемат от храни. Това е така, защото в някои хранителни добавки се съдържат специфични форми на витамини, минерали или билкови екстракти, които се усвояват по-добре от други. Тези форми могат да бъдат с удължена бионаличност като  буферираният високо усвоим витамин С в Акти Естер Ц, или биоактивния фолат в МегаФолат.

На трето място, при конкретни случаи се изисква дефицитът да бъде коригиран бързо, което може да се осигури само от хранителни добавки, тъй като натрупването на витамини в организма от храни се случва по-бавно.

Herbamedica – 20 години грижа за здравето изцяло чрез натурални средства

Поради вече изложените три причини, ние от Хербамедика осигуряваме богата селекция от продукти за снабдяване на тялото с витамини, минерали и други компоненти, насочени към профилактика и лечение на широк спектър от заболявания и състояния. В различни свои изцяло натурални хранителни добавки влагаме необходимото количество витамини, които може да са самостоятелни или в определена комбинация и с прецизно избран процес на освобождаване в организма. 

Ето и няколко примера за такива продукти, които могат да отговорят на потребностите от витамини. Благодарение на ДеКаВит Мега тялото никога няма да изпитва недостиг на витамини D и K. Костите, имунитетът и хормоналният баланс могат да бъдат в перфектна кондиция благодарение на натуралното съдържание на продукта, извлечено от водорасли. Липозомален B12 Метилкобаламин е отличен източник на витамин B12. Централната нервна система, имунната дейност, състоянието на червените кръвни клетки, се поддържат в оптимална форма благодарение на този витамин. Лесноусвоим, ефикасен, с дълготрайно действие, той спомага за отличен тонус на тялото, спокойствие, силен имунитет, висока когнитивна дейност, в това число способност за учене, запаметяване, фокус, бдителност, виталност и други. 

Коксамин К е друг продукт, с който Herbamedica се грижи за витаминния баланс на тялото. Този продукт е отличен източник на високоусвоим калций извлечен от специални червени водорасли. Коксамин е перфектната формула за подкрепа на костите тогава, когато те страдат от остеопороза, налице е намалена ставна подвижност, в процеса на оформяне на опорно- двигателната система, при нужда от бързо възстановяване или укрепване на костната система. 

Акти Е Натурал е естествен източник на витамин Е. Извлеченият от биологично отглеждан слънчоглед изцяло натурален витамин Е е под формата на Д-алфа – токоферил сукцинат, за да се осигури оптимално количество и качество на обработка от тялото. Мускулните болки и слабост, зрителните нарушения, проблемите с ходенето или координацията, както и общото неразположение са състояния, които Акти Е Натурал може ефективно да повлияе след няколко приема. 

Грижата за снабдяване на тялото с витамин C може качествено да се осигури с Акти Естер Ц. Продуктът предлага многократно по-добра абсорбация и удължена бионаличност на витамин C. Благодарение на това, продуктът осигурява ефикасна защита от патогени, подкрепа на ставното и костно здраве, детоксикация на организма, антиоксидантна защита, производство на колаген, понижаване на риска от сърдечно-съдови заболявания и подобряване абсорбцията на желязо.

Витамините са това, което поддържа тялото на човек в добра кондиция, добро здраве и пълноценно функциониращо. Тяхната липса може да бъде пагубна за здравето, поради което не би следвало да се допускат дефицити от различно естество. В тази посока на мисли е важно на тялото да се доставят необходимите количества витамини ежедневно. Най-естествено това се случва чрез храните, които се приемат. А при нужда от допълнителна помощ, най-лесно, качествено и ефективно - с хранителните добавки на Herbamedica.

Използвани ресурси

  1. Vitamins, National Library of Medicine https://medlineplus.gov/vitamins.html 
  2. Tardy, A. L., Pouteau, E., Marquez, D., Yilmaz, C., & Scholey, A. (2020). Vitamins and Minerals for Energy, Fatigue and Cognition: A Narrative Review of the Biochemical and Clinical Evidence. Nutrients, 12(1), 228. https://doi.org/10.3390/nu12010228
  3. Reddy P, Jialal I. Biochemistry, Fat Soluble Vitamins. [Updated 2021 Sep 20]. In: StatPearls [Internet]. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2022 Jan-. Available from: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK534869/
  4. Ward E. (2014). Addressing nutritional gaps with multivitamin and mineral supplements. Nutrition journal, 13, 72. https://doi.org/10.1186/1475-2891-13-72 

ТЪРСИ В БЛОГА

КАТЕГОРИИ