ЗА ИНФОРМАЦИЯ И БЪРЗИ ПОРЪЧКИ, МОЛЯ ОБАДЕТЕ СЕ НА 0884 64 43 46

Про10Биотикс - Грижа за здравето на храносмилателната система

Храносмилателната система е важен компонент от организма Ви, който играе решаваща роля за цялостното здраве и благополучие. От преработката на храната, която приемате всеки ден до усвояването на основните полезни хранителни вещества и елиминирането на токсините, правилното функциониране на храносмилателната система е жизненоважно, за да водите нормален начин на живот. 

В забързаното ежедневие обаче фактори като лоша диета, стрес и дори приемът на някои лекарства могат да нарушат деликатния баланс на Вашата чревна флора, което води до храносмилателни проблеми и компрометирано чревно здраве. 

В тази статия ще разгледаме подробно работата на храносмилателната система и ще Ви дадем няколко препоръки как да поддържате своята в стабилно състояние и добро здраве.

Как се извършва храносмилателният процес?

Храносмилането е сложен процес на преработка на храната, който преминава дълъг път в цялото Ви тялото и започва още във Вашата уста. Там, чрез дъвчене, храната се разгражда на по-малки парчета, които се смесват със слюнката и поемат по хранопровода към стомаха Ви.

Следва допълнително разграждане на смляната храна от стомашната киселина и ензимите. Голяма част от нея преминава в тънките черва - там се извършва преработката и извличането на полезните хранителни вещества за организма. Излишният отпадъчен материал се придвижва към дебелото черво, откъдето напуска тялото Ви под формата на изпражнения. 

Какво е значението на здравето на червата по отношение на храносмилането?

Ако сте прочели статията до тук, вече вероятно Ви е ясно колко е голямо значението на червата за цялостното благосъстояние на тялото и най-вече - за правилните функции на храносмилателната система. 

Червата са дом на безброй полезни бактерии, общо наричани чревна микробиота или чревна флора. Тези бактерии помагат за разграждането и преработката на храната, която приемате, извличането на основни хранителни вещества за организма, а също играят важна роля и по отношение на балансираната имунна система.

Как можете да поддържате храносмилателната си система в добро здраве? 

След като вече разбрахте от какво значение за цялото тяло са правилните функции на храносмилателната система и червата, може би се интересувате по какъв начин можете да поддържате доброто им здраве. Подготвили сме Ви няколко основни препоръки за това:

Балансирано хранене - едва ли е изненада, че списъкът ни започва с хранителните навици. Изчистена диета, богата на цели, непреработени храни, с високо съдържание на фибри и с ниско съдържание на рафинирани захари и изкуствени подобрители, може да насърчи здравето на храносмилателната Ви система и да Ви предпази от редица заболявания. Включете в менюто си разнообразие от плодове, зеленчуци, пълнозърнести храни, месо с високо съдържание на протеини и здравословни мазнини.

Редовна хидратация - водата е най-вълшебната и достъпна течност, която можете да предоставите на своето тяло в името на крепкото си здраве и предотвратяване на дехидратацията на организма. Пиенето на достатъчно количество вода през целия ден стимулира по-ефективното придвижване на вещества в червата и по-този начин подпомага храносмилането. Стремете се към поне 2 литра вода дневно и се опитайте да замените всички вредни безалкохолни напитки, които приемате всеки ден, с чаша вода.

Ефективно справяне със стреса - едно малко известно на широката публика твърдение, но добре познато на по-чувствителните хора, е неразрушимата връзка между състоянието на тревожност и здравето на стомаха. Хроничният стрес може да наруши храносмилането и да доведе до редица проблеми с червата. За да ги избегнете, практикувайте разнообразни дейности за намаляване на ежедневния стрес -  опитайте медитация, дихателни упражнения и активности като йога, за да постигнете пълна хармония между ума и тялото си и да се радвате на добро здраве.

Бъдете физически активни - познато ли Ви е онова чувство сякаш сте дали рестарт на организма си след тренировка и всички процеси в тялото Ви се обновяват? Редовните упражнения насърчават здравословното храносмилане чрез стимулиране работата на червата и подобряване на цялостната чревна подвижност. Открийте спорт, който Ви доставя удоволствие и приляга на начина Ви на живот, и се старайте да го практикувате поне 3 пъти седмично.

Внимавайте какво ядете - има редица храни, за които е известно, че се преработват по-трудно от червата, а поради факта, че всеки организъм е индивидуален, при различните хора могат да се проявят различни хранителни непоносимости или чувствителност към определени хранителни компоненти, като глутен или лактоза например. Научете се да познавате организма си и ограничете тези храни, които предизвикват у Вас храносмилателен дискомфорт. 

Каква е ролята на пробиотичните вещества в тялото?

Пробиотиците са живи микроорганизми, които осигуряват множество ползи за здравето, когато се консумират в умерени и приемливи количества. Те се съдържат в определени храни, но могат да се приемат допълнително и под формата на хранителни добавки.  

Пробиотиците се грижат за поддържане естествения баланс на полезните бактерии в червата, и по този начин поддържат оптималните им функции и подобряват работата и цялостното здраве на храносмилателната система. Приемът на пробиотици може да облекчи някои храносмилателни разстройства, като подуване, газове и запек. 

Про10Биотикс за правилна функция на червата и храносмилателната система

Про10Биотикс е хранителна добавка на HerbaMedica под формата на капсули, която е специално разработена с най-добрите пробиотични бактерии за възстановяване на чревния баланс и правилните функции на храносмилателната система.

Продуктът съдържа мощен комплекс от бактерии Bifidobacterium, които играят важна роля в изграждане и поддържане на общия имунитет, справяне с различни стомашно-чревни инфекции, както и за подобряване на стомашни разстройства от рода на запек или диария.

Друга група полезни бактерии в състава на Про10Биотикс е Lactobacillus - тази група има основно значение при възстановяване на чревния баланс. Приемът на тези полезни бактерии успокоява и предотвратява развитието на синдрома на раздразненото дебело черво и други възпалителни заболявания. Смята се също, че може да се справи със състояния на остра диария или дори да предотврати различни видове инфекции на стомаха.

Поддържането на добро здраве на храносмилателната система  и червата е от първостепенно значение за цялостното благосъстояние на Вашето тяло. След като вече сте запознати с храносмилателните процеси на организма си и знаете как да се грижите за правилните функции на тези процеси, можете да водите спокоен и балансиран начин на живот без излишни притеснения за здравето си. 

Направете пробиотиците част от своето ежедневие чрез подходящите храни или правилната хранителна добавка и се радвайте на правилна функция на храносмилателната си система и добро чревно здраве. 

Използвани източници

  1. Patricia JJ, Dhamoon AS. Physiology, Digestion. [Updated 2022 Sep 12]. In: StatPearls [Internet]. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2023 Jan-. Available from: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK544242/
  2. Hornbuckle WE, Simpson KW, Tennant BC. Gastrointestinal Function. Clinical Biochemistry of Domestic Animals. 2008:413–57. doi: 10.1016/B978-0-12-370491-7.00014-3. Epub 2008 Oct 22. PMCID: PMC7173558.
  3. Shi LH, Balakrishnan K, Thiagarajah K, Mohd Ismail NI, Yin OS. Beneficial Properties of Probiotics. Trop Life Sci Res. 2016 Aug;27(2):73-90. doi: 10.21315/tlsr2016.27.2.6. PMID: 27688852; PMCID: PMC5031164.
  4. Kechagia M, Basoulis D, Konstantopoulou S, Dimitriadi D, Gyftopoulou K, Skarmoutsou N, Fakiri EM. Health benefits of probiotics: a review. ISRN Nutr. 2013 Jan 2;2013:481651. doi: 10.5402/2013/481651. PMID: 24959545; PMCID: PMC4045285.

Свързани продукти

ТЪРСИ В БЛОГА

КАТЕГОРИИ