ЗА ИНФОРМАЦИЯ И БЪРЗИ ПОРЪЧКИ, МОЛЯ ОБАДЕТЕ СЕ НА 0884 64 43 46

Пробиотици за щастлив край на годината

Дните между Коледа и Нова година са особен момент, когато всички започваме да усещаме умората на празничния сезон, но ни предстоят още много трапези и срещи с роднини. Тялото призовава да си вземем почивка от късните и обилни вечери, но традициите повеляват друго. Съчетайте това с първите предупреждения за сезонен грип и получавате пълната картина на почти всеки празничен сезон, когато цикълът стрес-преумора-разболяване ни завърта в бясната си въртележка. Не е задължително да е така.

Когато имаме здравословен проблем от каквото и да е естество, ние обикновено се фокусираме върху симптомите и се опитваме да третираме тях. Преумора – имаме нужда от почивка. Лошо настроение – просто ни трябва малко време на спокойствие. Проблеми с храносмилането – по-лека храна и диджестивно лекарство ни спасяват. Истината е, че на пръв поглед несвързани симптоми може да са причинени от един и същ основен източник. Още повече се усложнява проблемът, като вземем предвид факта, че ние свикваме с определени състояния и спираме да ги приемаме като сигнали за нещо по-сериозно. Много от нас днес живеят с идеята, че високите нива на стрес, редовното недоспиване, запекът или диарията, честите смени на настроението и депресивността са част от ежедневието им. По празниците толерантността ни към всякакви здравословни проблеми става по-осезаема, докато не стигнем до неизбежното сериозно разболяване.

Пробиотици? ... Определено правят разлика!

В действителност, много от симптомите, с които се сблъскваме по време на обилните празнични гощавки са причинени от липса на баланс между добрите и лошите бактерии в стомаха ни. Пробиотиците – едни на пръв поглед незначителни елементи в храносмилателната ни система са ключови за физическото ни, емоционално и психическо здраве. Техните високи нива са отговорни за доброто храносмилане и усвояване на нутриентите от храната, за здравето на половата система при дамите, за стабилното ни емоционално състояние и силната имунна система.

Полезните бактерии се синтезират естествено в стомашно-чревния тракт, като количеството им се подновява на определен период от време. Поради своята деликатност, те лесно могат да бъдат унищожени. Ежедневието, богато на преработени храни и захари, антибиотиците, екологичните замърсители, земеделските химикали и повечето антибактериални препарати са основните унищожители на пробиотици. Тъй като категорията „вредители на естествената стомашна микрофлора“ е обширна, е трудно да я изключим напълно от живота си. Затова е важно да знаем как да поддържаме нивата на прибитоци в тялото си високо.

Какви са стъпките към по-добрата чревна флора?

На първо място, важно е каква храна консумираме. Диетата, основаваща се на въглехидрати, захари и полуфабрикати стимулира растежа на вредните бактерии. Това нарушава естествения чревен баланс, което често води до лошо храносмилане, резки смени в настроението и може да причини синдром на пропускливите черва. При него се увеличава пропускливостта на чревната лигавица към големи хранителни молекули (макромолекули), антигени (имунни комплекси от различни патогени) и токсини, които могат да доведат до възпалителни и дегенеративни процеси.

Важно е не просто да избягваме вредните за стомашно-чревния тракт храни, но и да консумираме полезни такива. Що се отнася до балансиране нивата на пробиотиците, ферментиралите храни са ваши първи приятели. От кисело мляко, през кефир и комбуча, до кисело зеле и ферментирали зеленчуци – всички те ще подпомогнат синтеза на пробиотици, пък и сега са в сезон.

Антибиотици и пробиотици

Антибиотиците са друг голям унищожител на полезни бактерии в стомаха. Тяхната задача е да предотвратят размножаването на различни бактерии и да прекратят развитието на инфекции в организма. В процеса на лечението обаче, антибиотикът унищожава и голяма част от полезна микрофлора на червата. Тялото е сложна система с деликатен баланс и всяко вмешателство в работата му има своите последствия. Антибиотикът, за съжаление, прочиства тялото от вредните, но и от полезните бактерии. Същият е ефектът и от използването на антибактериални почистващи препарати – сапуни, измивни гелове и други. С унищожаването на потенциални патегоени, те убиват и полезни елементи от естествената телесна микрофлора.

Полезните бактерии са изключително важни за имунната система, защото те я тренират да различава потенциалните вредители и да създава реакция само при тях. Това е изключително важно за способността на тялото да се справя успешно с вируси и настинки. От друга страна, добре тренираната имунна система, която реагира само на наистина вредни бактерии, не създава предпоставки за развитието на алергии и автоимунни заболявания. Тоест, тя не атакува тялото излишно.

Хормони и пробиотици

Последно, но не и по важност – доброто настроение се определя не само от психическата ни издръжливост и настройка, но и от нивата на хормони в тялото. Миксът от бактерии в чревния тракт има пряко влияние върху настроението ни, защото има директна връзка с хормоните. Серотонинът, например, се среща най-вече в храносмилателната система. Неговото наличие е ключово за емоционалното ни състояние, склонността ни към депресия и агресивност.

Казано по друг начин, ако искаме да завършим празничния сезон с лекота в стомаха, без разболявания и в добро настроение, важно е да поддържаме нивата си на пробиотици високи. За щастие, киселото зеле е неизменна част от трапезата. Ако обаче не сте му фенове, има и друг начин да си набавите пробиотици. Заложете на хранителна добавка, богата на пробиотични щамове, която ще осигури на организма ви добро преработване на трудносмилаеми храни и ще стимулира  имунната ви система.


За финал на последната ни статия за годината ви напомняме да се грижите за себе си, да прекарвате повече време с важните за вас хора и да приемате всичко с усмивка. Екипът на Herbamedica ви желае прекрасни последни дни от 2016 и здраво начало на 2017.

СВЪРЗАНИ ПРОДУКТИ

ТЪРСИ В БЛОГА

КАТЕГОРИИ