ЗА ИНФОРМАЦИЯ И БЪРЗИ ПОРЪЧКИ, МОЛЯ ОБАДЕТЕ СЕ НА 0884 64 43 46

Пробиотик Лактобацилус Гасери за оптимално тегло и храносмилане

В сложната система на човешкото тяло чревната флора е звеното, което, подобно на гений, живеещ в сянка, отговаря за повечето органи и функции на организма. Малко известно е, че от здравето на червата зависят някои основни мозъчни функции, а знаехте ли, че тяхното състояние играе ключова роля не само в храносмилането, но също така и при управлението на теглото?

Този невидим за просто око свят от микроорганизми, обитаващи храносмилателния тракт, е толкова значим за общото благосъстояние, че нарушенията в него могат да бъдат предпоставка за различни състояния и възпаления. Тук на помощ идват пробиотиците, които се грижат за възстановяване на чревния баланс по естествен и неинвазивен за организма начин.

Днес ще проследим влиянието на чревната флора върху килограмите и храносмилането и ще ви предложим няколко начина да поддържате своя организъм в най-доброто възможно състояние с минимални усилия, за да се радвате на здраве и комфорт.

Пробиотиците - малките герои за вашето здраве

Вероятно когато чуете за пробиотици, ги асоциирате с киселото мляко и хапчетата от аптеката, но тези микроскопични герои на първо място живеят естествено в човешкото тяло и държат ключа към безброй ползи за здравето. 

Съставени от живи бактерии и дрожди, тези микроорганизми играят основна роля в поддържането на хармоничен баланс в чревната микробиота. Със съществена роля в храносмилането, пробиотиците помагат за разграждането на сложните въглехидрати и осигуряват правилното и ефективно усвояване на хранителни вещества. 

Извън храносмилателната система, те се явяват като мощни защитници на имунната система, стимулирайки производството на антитела и укрепвайки защитата на организма срещу всякакви инфекции. 

Действието на пробиотиците съвсем не се изчерпва до тук. Освен всичко това, те влияят и върху психичното благополучие, взаимодействайки с оста черва-мозък и потенциално повлиявайки настроението и когнитивните функции.

Как пробиотиците действат на човешкото тяло

Вече разгледахме основните функции на пробиотиците върху организма, но нека надникнем по-дълбоко в действието им върху човешкото тяло и всичките им останали предимства за неговото благополучие.

Противовъзпалителен ефект - с мощното си противовъзпалително действие, пробиотиците помагат за регулиране на възпалителния отговор на тялото, като допринасят за цялостното здраве.

Отговорници за синтеза на витамини - пробиотиците активно участват в синтеза на витамини, като допълнително повишават техния хранителен принос за организма.

Защита на чревната бариера - тези микроорганизми играят важна роля в поддържането на целостта на чревната бариера, като осигуряват стабилна защита срещу вредни натрапници.

Преработка на лактозата - особено полезни за хора с непоносимост към лактоза, пробиотиците подпомагат нейната преработка в тялото, повишавайки толерантността ви към храната.

Верни другари на антибиотиците - пробиотиците служат като значим съюзник по време на антибиотично лечение, като облекчават смущенията в естествената чревна флора, причинени от приема на силни лекарства.

Предотвратяване на алергии - изследвания предполагат потенциална роля на пробиотиците в превенцията на алергии, което им действие е поредният пример за богатството от ползи за здравето, които те предоставят. 

Поддържане на здрава чревна флора

Вече знаете, че една от основните функции на пробиотиците е да балансират чревната среда като спомагат за по-лесното разграждане и усвояване на хранителните вещества от организма.

Съставът на чревните бактерии може да повлияе пряко на теглото заради  начина, по който телата ни съхраняват мазнини, регулират кръвната захар и реагират на хормоните, контролиращи глада и чувството за ситост. По този начин дисбиозата може да повлияе на теглото и да създаде предпоставки за наддаване на излишни килограми. 

А сега нека обърнем внимание на състоянията, при които чревната флора е нарушена и се нуждае от намесата на тези малки, но мощни агенти.

Използване на антибиотици

Няма второ мнение за тове, че антибиотиците са от съществено значение за борбата с бактериалните инфекции, но най-големият им минус е, че с мощното си действие върху организма те могат също така да повлияят негативно върху полезните бактерии в червата.

Нездравословна диета

Излишно е да казваме, че храненето е в основата на здравата чревна флора и правилните функции на храносмилателната система. Храните, които приемате, не просто ви дават горивото, необходимо за да функционирате в ежедневието, но и отговарят за общото ви здраве и благосъстояние.

Диета с високо съдържание на преработени храни, захари и ниско съдържание на фибри, пресни плодове и зеленчуци и домашно приготвени ястия, може да повлияе отрицателно на разнообразието и изобилието от чревни бактерии.

Стрес в ежедневието

Заради връзката на червата с мозъка и нервната система, хроничният стрес може да повлияе пряко на баланса на чревната микробиота.

Инфекции в организма

Стомашно-чревните инфекции, причинени от патогени, могат да променят състава на чревната флора и да създадат предпоставка за нарушено храносмилане, недостиг на полезни бактерии и дискомфорт.

Недостатъчна физическа активност

Спортът не е само за движение и поддържане в добра физическа форма отвън. Заседналият начин на живот може да допринесе за дисбаланс в чревните бактерии.

Прекаляване с хигиената

Личната хигиена е от голямо значение за здравето, но и с нея, подобно на всяко нещо, не е добре да се прекалява. Прекомерната употреба на антибиотици, антибактериални сапуни и изобщо поддържането на твърде хигиенична среда могат да лишат червата от излагане на полезни микроорганизми, които да поддържат баланса в чревната флора.

Липса на адекватен сън

Нарушените модели на сън могат да повлияят на здравето на червата заради прякото влияние на почивката върху стрес. Циркадният ритъм играе важна роля в регулирането на микробиома на червата и лошите навици по отношение на съня могат да навредят на чревната флора.

Начини за балансиране на чревната флора

Въпреки многобройните фактори, които могат да компрометират здравето на чревната флора, съществуват редица начини сами да се погрижите за нейния баланс и правилни функции.

Първото и най-важно нещо, на което следва да обърнете внимание, е с какво се храните. Диетата, богата на фибри от плодове, зеленчуци и пълнозърнести храни, осигурява необходимите вещества за полезните бактерии. Включването на ферментирали храни като кисело мляко, кефир и кисело зеле в менюто предоставя на организма пробиотици, които се грижат за микробното разнообразие. 

Управлението на стреса е друго важно нещо, върху което да се фокусирате, за да постигнете цялостен баланс както на ментално, така и на физическо ниво. Практики като йога и медитация и редовната физическа активност намаляват нивата на кортизол - хормона на стреса, и допринасят за по-здравословна чревна среда. 

Адекватният сън е друг решаващ фактор, който влияе върху поддържането на здрава чревна лигавица. Стремете се да доставяте на тялото си поне 7 часа почивка на денонощие, за да възстановите когнитивните си функции и да спомогнете за балансиране на чревния си баланс.

Пробиотик Лактобацилус Гасери за оптимално тегло и храносмилане

Приемът на хранителни добавки може да бъде от съществено значение за поддържането на здрава чревна флора и оттам подобряването на цялостното благосъстояние.

Meta Biome Lactobacillus Gasseri е иновативен продукт на Хербамедика, съдържащ уникален пробиотичен щам, извлечен от човешка кърма. Този щам не просто спомага за подобряване на храносмилането, но и може да помогне за управление на теглото и справяне с излишните килограми.

Друго ключово предимство на пробиотикът е, че пряко влияе върху нивата на хормона лептин. Този хормон е от съществено значение за енергийния метаболизъм и съхраняването на мазнини в организма.

Meta Biome носи редица ползи за организма, сред които

  • Подпомагане на храносмилателната система
  • Поддържане на здравословно тегло
  • Регулиране на мастните натрупвания в организма
  • Подобряване баланса на чревния микробиом

Редовният прием на една но две капсули дневно гарантира укрепване на храносмилателната система и балансиране на чревната флора за здраве и безпроблемно ежедневие.

В човешкото тяло чревната флора заема ключово място при процеси като правилно храносмилане и регулирането на теглото. Освен ролята си в разграждането на храната, тя влияе върху начина, по който тялото усвоява хранителните вещества. 

Поддържането на здрава и балансирана чревна микробна среда чрез здравословни хранителни навици и приема на подходящата хранителна добавка е решението за хармонична чревна среда и общо здраве. 

Използвани източници

Aoun A, Darwish F, Hamod N. The Influence of the Gut Microbiome on Obesity in Adults and the Role of Probiotics, Prebiotics, and Synbiotics for Weight Loss. Prev Nutr Food Sci. 2020 Jun 30;25(2):113-123. doi: 10.3746/pnf.2020.25.2.113. PMID: 32676461; PMCID: PMC7333005.

Thursby E, Juge N. Introduction to the human gut microbiota. Biochem J. 2017 May 16;474(11):1823-1836. doi: 10.1042/BCJ20160510. PMID: 28512250; PMCID: PMC5433529.

Shi LH, Balakrishnan K, Thiagarajah K, Mohd Ismail NI, Yin OS. Beneficial Properties of Probiotics. Trop Life Sci Res. 2016 Aug;27(2):73-90. doi: 10.21315/tlsr2016.27.2.6. PMID: 27688852; PMCID: PMC5031164.

Свързани продукти

ТЪРСИ В БЛОГА

КАТЕГОРИИ