ЗА ИНФОРМАЦИЯ И БЪРЗИ ПОРЪЧКИ, МОЛЯ ОБАДЕТЕ СЕ НА 0884 64 43 46

Пробиотик с 10 пробиотични щама и 50 милиарда клетки - това е Pro10Biotics

Пробиотиците представляват микроорганизми, включително бактерии и дрожди, които обитават тънкото и дебелото черво на човека. А съвкупността от всички полезни и вредни бактерии, се нарича ​​флора. Тя може да бъде обогатена по различни начини – чрез храни и напитки, богати на пробиотици или пробиотик под формата на хранителна добавка с разнообразие от пробиотични щамове.

Има над 400 различни вида бактерии, живеещи в червата, което формира около 3 до 5 килограма телесно тегло. Вашите черва също са дом на мрежа от лимфоидна тъкан, която съставлява 60-70 процента от имунната ви система.

Ето защо поддържането на здравословен баланс в червата е от решаващо значение за способността ви да се борите с инфекциите и оптимално да усвоявате хранителни вещества.

Защо са нужни пробиотиците

Чревната микрофлора съдържа бактерии, придобити при раждането и по-нататък чрез процеса, наречен колонизация. Колонизирането на бактерии представлява процесът на размножаване и увеличаване на числеността им.

Много от тези бактерии се считат за полезни или "приятелски настроени". Техните функции включват превръщане на фибри в късоверижни мастни киселини, синтезиране на определени витамини и поддържане на имунната система винаги нащрек.

Въпреки че много хора не възприемат понятието „бактерии“ като нещо хубаво, то може да се използва и за назоваване на добрите бактерии, които помагат за храносмилането, унищожават вредни микроорганизми и предпазват организма от патогени.

Концепцията за пробиотиците бе въведена в началото на 20-ти век, когато нобеловият лауреат Иля Мечников, известен като „бащата на съвременната имунология“, предлага използването на полезни микроорганизми за подобряване здравето на хората. Изследователите продължават да разглеждат тази идея, а терминът „пробиотици“, който означава „за цял живот“ - в крайна сметка влиза в употреба.

В китайската традиционна медицина например, способността да се разгражда и усвоява храната се счита за несравнимо важна. Освен всички други органи, далакът и стомахът също имат важна роля в храносмилателните процеси за доставяне на нужната жизнена енергия.

Различните пробиотици могат да окажат различни положителни ефекти в организма. Когато множество щамове са съчетани в храната или в хранителна добавка, нейната полезност е още по-голяма, разкривайки по-голямо потенциал за оптимално действие.

Пробиотиците, за които е установено, че осигуряват ползи за здравето, включват различни щамове на Bifidobacterium, Lactobacillus и Saccharomyces. Но това далеч не са всички видове пробиотици.

Видове пробиотични щамове

Пробиотиците могат да съдържат различни микроорганизми. Най-много са бактериите, които принадлежат към групите, наречени Lactobacillus и Bifidobacterium. Всяка от тези две широки групи включва много видове бактерии.

Често срещани видове пробиотици

Най-често използваните пробиотици са щамове на два основни вида. Тези видове също са най-изучавани сред всички  пробиотици. Това са:

 • Бифидобактерии: Този вид бактерии обикновено се съдържат в храни и добавки. Смята се, че подкрепят имунната система, ограничават растежа на вредните бактерии в червата и помагат за разграждането на лактозата в хранителни вещества, които тялото може да използва.
 • Лактобацилус: Този вид бактерии произвеждат лактаза - ензимът, който разгражда лактозата или млечната захар. Тези бактерии произвеждат и млечна киселина. Млечната киселина помага да се контролира популацията на лошите бактерии. Той също така служи като мускулно гориво и увеличава усвояването на минералите от организма. Бактериите от този вид се срещат естествено в устата, тънкото черво и на други места.

Най-известните пробиотични щамове

Пробиотичните щамове са генетични подтипове на видовете. Всеки пробиотичен щам има различен ефект в организма. Ще видите имената на пробиотичните щамове върху етикетите на храните или добавките, съчетани с името на вида им.

Например, Bifidobacteria или Lactobacillus видове често се съкращават като B. или L. и се комбинират с индивидуалното наименование на щама, като ацидофилус. Това означава пробиотик L. acidophilus. Ето как името ще се появи на етикетите на продуктите, съдържащи пробиотици.

Ето още няколко познати пробиотични щамове, които обикновено присъстват в съдържанието на добавките:

 • B. lactis: получава се от сурово мляко. Допринася за по-добра функция на имунната система, по-добро храносмилане и усвояване на витамини и минерали
 • B. longum: обитава вашия стомашно-чревен тракт. Той помага за разграждането на въглехидратите и също може да прояви антиоксидантно действие.
 • B. animalis: полезен за подпомагане на храносмилането и борбата с хранителните бактерии. Смята се също така, че засилва имунната система.
 • B. breve: живее във вашия храносмилателен тракт и във влагалището. И на двете места се бори с бактерии, причиняващи инфекции, или с дрожди. Тази бактерия помага на тялото ви да абсорбира хранителни вещества чрез ферментация на захари. Също така разгражда влакната на растенията, за да станат лесно смилаеми.
 • L. reuteri: намира се в червата и устата. Няколко проучвания показват, че намалява бактериите в устната кухина, които причиняват кариес. Смята се също, че помага на храносмилателната система да извлича и обработва оптимално хранителните вещества.
 • L. acidophilus се намира в тънките черва и във вагината. Той подобрява храносмилането и може да помогне да се преборите с вагиналните бактерии. Намира се в киселото мляко и ферментирали соеви продукти като мисо.

Какво казва науката за ефективността на пробиотиците

Хранителните добавки, съдържащи пробиотични щамове, се изследват и доказват като полезни за предотвратяване или лечение на широк спектър състояния:

 • Нарушения на храносмилането, газове, констипация, диария;
 • Стомашно-чревни инфекции;
 • Синдром на пропускливите черва;
 • Възпалително заболяване на червата;
 • Атопичен дерматит, алергичен ринит;
 • Чернодробно увреждане;
 • Простуда, настинка, други респираторни заболявания;
 • Профилактика на детското здраве и подсилване на детския имунитет;
 • Хранителна алергия или непоносимост;
 • Лекарствена терапия с антибиотици;
 • Дисбактериоза.

Съществуват много повече щамове, които имат свои специфични полезни свойства. Може да се консултирате с квалифициран лекар за щамове, които са специфични за подпомагане на определени здравословни условия (например, L. Rhamnosus – пробиотикът за пътуващи може да ви предпази от диария по време на пътуване или да се използва за лечение на бактериална вагиноза при жените).

Про10Биотикс и неговите преимущества

Една хранителна добавка с 10 различни по вид пробиотични щама и 50 милиарда жизнени клетки. Това е Про10Биотикс – уникална формула от полезни бактерии, която не съдържа лактоза, мляко, глутен, соя, пшеница, яйца и други алергени.

В състава на Про10Биотикс ще откриете десет различни вида пробиотици с различен профил. Нека да обърнем внимание на няколко от тях, като разгледаме предназначението и действието им.

Lactobacillus casei помага за контролиране на диарията, има потенциални противовъзпалителни ефекти върху храносмилателния тракт и спомага за облекчаване на свързаната с прием на антибиотици диария. Произвежда млечна киселина за понижаване на рН на червата, възпрепятствайки растежа на вредни бактерии. Живее в устата и червата на бебетата и възрастните.

Lactobacillus paracasei има изявени имуностимулиращи свойства и предпазва от атаките на различни стафилококи, кандида и ешерихия коли.

Lactobacillus rhamnosus – един от най-ефективните щамове за справяне с диарията, която може да получите при лечение с антибиотици или при стомашно неразположение. Живее в червата и се бори с инфекциите в тях и в пикочните пътища. Съдейства за храносмилането на млечни продукти и непоносимостта към лактоза.

Streptococcus thermophiles е млечнокисела бактерия, която се съдържа в млечните продукти и има способността да колонизира в гастроинтестиналния тракт. Заедно с други добри бактерии, тя проявява силно противовъзпалително действие , стимулира действието на макрофагите и предпазва от развитие на хроничен гастрит.

Lactobacillus acidophilus също е в състава на Про10Биотикс, като този щам се възприема като един от най-ефективните въобще. Той има способността да оцелява, попадайки сред висококиселинната стомашна среда и се адаптира отлично към чревната флора. Там той успява да колонизира и увеличи числеността си многократно.

Последният щам в списъка, но не и в съдържанието, е малко по-специален. Това е така, защото е под формата на DDS-1, което го прави устойчив на стомашна киселина, силен имунен поддръжник и отлично приспособим в човешкия организъм.

Съвкупността от всички тези разнообразни пробиотични щамове и техните качества ни дава увереността да ви предложим Про10Биотикс за:

 • Вагинални проблеми при жените;
 • Отслабена имунна функция и имунитет при деца и възрастни;
 • Подобряване на храносмилателните процеси;
 • Обогатяване и заздравяване на чревната флора;
 • Подкрепа на организма при настинка, грип, автоимунни заболявания;
 • Поддържане на здравословен бактериален баланс в червата;
 • Подкрепа на организма за след оперативни състояния;
 • Допълнителна защита на организма при прием на антибиотици;
 • Алергии от различен характер.

Допълнителна информация за препоръчителните дози при деца и възрастни е налична в описанието на Pro10Biotics.

За оптимално стомашно-чревно здраве и сигурна защита!

СВЪРЗАНИ ПРОДУКТИ

ТЪРСИ В БЛОГА

КАТЕГОРИИ