ЗА ИНФОРМАЦИЯ И БЪРЗИ ПОРЪЧКИ, МОЛЯ ОБАДЕТЕ СЕ НА 0884 64 43 46

Пробиотици при чревна инфекция и разстроен стомах - кога, как и защо

Да се ​​превърнем в най-здравословната версия на себе си може да изглежда недостижима задача, особено поради сложността на всички органи и системи в телата ни. Наша лична отговорност, както и на лекарите, които се грижат за здравето ни, е да се интересуваме от това кое е най-доброто, което може да направим, за да го опазим. Много хора например не знаят, че чревните бактерии имат една от най-важните роли за това и разчитат на витамините и минералите да вършат цялата работа. Но не само те са съществени за добро здраве.

Човешкото тяло разчита на полезните бактерии, сред които пре- и пробиотици, за да регулира храносмилателната система, да поддържа имунитета, производството на серотонин и още много неща. Освен тях в чревния микробиом се намират и така наречените “лоши” бактерии, които могат да нарушат деликатния баланс и да изложат тялото на атаките на патогенни микроорганизми. Затова възстановяването на чревната флора и коригирането на чревния бактериален баланс е приоритет при всяко едно здравословно неразположение, включително при чревна инфекция и разстроен стомах.

Защо се случват чревни инфекции

Инфекциите на червата се причиняват от микроорганизми (микроби), намиращи се в червата и понякога се наричат ​​стомашно-чревни инфекции (гастроентерит). Типичен пример за такъв тип инфекция са летните вируси, които ни развалят мечтаната отпуска или ни събарят след посещение на някое плажно заведение. Макар и през последните години друг вирус да е постоянно наоколо, летните вируси също представляват заплаха за здравето. Те обичайно протичат с висока температура, повръщане, разстройство и хрема и не подминават нито децата, нито възрастните.

До чревна инфекция може да се стигне поради консумиране на замърсена вода или храна, или при контакт с друго лице, което е развило инфекцията.

Инфекциите на червата могат да бъдат причинени от вируси (като ротавирус), бактерии (напр. салмонела) и паразити (като Giardia). При всички положения симптомите не са приятни и могат да направят ежедневните ни занимания невъзможни, затова са нужни бързи решения, особено ако има диария. При диария има и повишен риск от дехидратация, така че първа мярка трябва да е повишеният прием на вода. 

Причини за разстроен стомах и чревна инфекция

Въпреки че симптомите често са едни и същи – обикновено коремна болка, спазми и диария, повишена телесна температура – има редица различни причини за разстроен стомах:

 • Хранително отравяне. Хранителното отравяне е основна причина за гастроентерит. Развива се при консумация на храна, заразена с инфекциозни организми, като патогенни бактерии, вируси или паразити. Най-честите виновници включват Salmonella и Norovirus. Хранителното отравяне и гастроентеритът обикновено отзвучават след няколко дни, така че лечението включва овладяване на симптомите на стомашни спазми и предотвратяване на диария. Изключително важно е да се предотврати дехидратация и загуба на минерални електролити, затова трябва да се приемат повече течности, както и изотонични напитки или енергийни напитки като NOVA Organic Energy.
 • Вирусен гастроентерит - това е вирусна инфекция, която е силно заразна и се предава от човек на човек. Често срещаните вируси, които причиняват вирусен гастроентерит, включват: аденовирус, ротавирус и норовирус. Симптомите са много подобни на тези при хранително отравяне, но обикновено може да отнеме малко повече време, за да изчезнат.
 • "Диария на пътешественика" - макар да звучи някак чаровно като име на хумористичен роман, това всъщност е наименованието на здравословен проблем. Обикновено нашите черва са изложени на определен вид бактерии в ежедневието и нашата имунна система е свикнала с това. Въпреки това, когато посещаваме нови места, телата ни се излагат на много различни видове бактерии, които може да не сме срещали преди. В резултат на това тялото ни преминава в „защитен режим“, което причинява стомашни неразположения, гадене, диария и дискомфорт. Ако пробвате местната кухня в някои по-екзотични страни, където се консумират много пикантни или морски ястия, това също може да доведе до стомашно-чревни смущения. Дори пиенето на вода в някои страни може да причини здравословен проблем.
 • IBS-D - това е подгрупа на синдрома на раздразнените черва и означава IBS-диария. Синдромът на раздразнените черва може да бъде предизвикан от чревна инфекция, от конкретни храни и други неща. Симптомите като редки изпражнения и стомашни спазми могат да измъчват човек постоянно или да има периоди на облекчение и обостряне.

Що се отнася до вирусни и бактериални причинители на чревна инфекция, най-често виновникът е от този списък:

 • Ротавирус: често срещан при малки деца; разпространява се лесно чрез контакт със замърсен фецес или повърнато;
 • Норовирус: силно заразен и се разпространява лесно на места като детски центрове, старчески домове и круизни кораби.
 • Кампилобактер: често се свързва с консумация на замърсено пилешко месо; 
 • Салмонела: обикновено се разпространява чрез замърсено месо, птици или яйца;
 • Шигела: най-често срещана при пътуващите хора;
 • Гиардия: паразит разпространен в изпражненията на заразени хора и животни; най-често при малки деца, туристи;.
 • Криптоспоридиоза: разпространява се чрез замърсена храна или вода.

Пробиотици при чревна инфекция и разстроен стомах

Не е тайна, че здравето на червата е фундаментално за постигането на цялостно здраве. Поддържането на оптимални нива на добри бактерии в микробиома на червата може да се постигне чрез редица начини, включително диета и употреба на пробиотици.

Всичко обаче започва с вашата диета. Добрите бактерии се хранят с фибри и хранителни вещества в растителните храни— това са пребиотици— и те превръщат тези вещества в хранителни вещества, които подхранват лигавицата на червата и поддържат чревния микробиом балансиран.

Пробиотиците са живи дрожди и бактерии, които естествено съществуват в тялото и могат да бъдат набавени чрез специфични храни, напитки и пробиотични капсули под формата на хранителни добавки. Храни като кисело зеле, кимчи и естествената пробиотична напитка комбуча съдържат множество пробиотици, които възстановяват микробния чревен баланс.

Освен тях, пробиотичните добавки съдържат милиарда бактерии от един или няколко бактериални щама, които специфични проучени дози имат ползи за вашето здраве. Ето някои от най-известните и добре проучени пробиотични бактерии и дрожди, които ще намерите в добавките:

Един конкретен щам, клинично изпитан за намаляване на ефектите от стомашни неразположения, е Saccharomyces boulardii. Той превъзхожда много други бактериални щамове, като Lactobacillus acidophilus, защото всъщност е пробиотична мая и подпомага отстраняването на патогени от червата. Този негов терапевтичен ефект се оценява високо както от медицинските специалист, така и от хората, приемащи продукти със Saccharomyces boulardii.

Bifidobacterium е род пробиотични бактерии, които също са подробно изследвани за ефективното си полезно действие. Тези пробиотични бактерии усвояват диетичните фибри, помагат за предотвратяване на инфекции и произвеждат витамини и други важни химикали. Представителите на рода Bifidobacterium са сред първите микроби, колонизирали човешкия стомашно-чревен тракт и дори могат да участват в механизми за контрол на автоимунитета. Bifidobacterium  bifidum, longum, infantis, breve са сред най-широко проучените и прилагани в пробиотични продукти щамове. Киселото мляко е един от най-известните източници на бифидобактерии.

Lactobacillus - Лактобацилите са способни да предотвратят чревни увреждания, причинени от определени бактериални инфекции. Доказано е, че пробиотиците Lactobacillus инхибират развитието на инфекция от патогенни бактерии, като C. difficile, C. perfringens, Campylobacter jejuni, S. Enteritidis, E. coli и други. Лактобацилите са млечнокисели бактерии, които произвеждат млечна киселина. Тя може да попречи на вредните бактерии да колонизират червата. Те също така гарантират, че лигавицата на червата остава непокътната и здрава. Тук благоприятните щамове са Lactobacillus acidophilus, Lactobacillus brevis, Lactobacillus casei, L. plantarum и други.

Пробиотични продукти от Хербамедика за спокойно лято

Където и да сте решили да пътувате през летния сезон, винаги е добре да имате под ръка пробиотици. Както виждаме, бактерии, гъбички и паразити дебнат навсякъде, както и летни вируси, затова и ние трябва да имаме с какво да им противостоим.

Ще намерите няколко чудесни пробиотични продукти в нашия магазин:

Про10Биотикс с 10 щама и 50 милиарда жизнени клетки

ProSpore Biome с 5 щама Bacillus спорови бактерии

Инструкции за употреба на всеки продукт ще откриете в описанието точно където пише “Прием”. 

Имайте прекрасно лято!

Използвани източници

 1. Isolauri E, Kirjavainen PV, Salminen SProbiotics: a role in the treatment of intestinal infection and inflammation?Gut 2002;50:iii54-iii59.
 2. O'Callaghan, A., & van Sinderen, D. (2016). Bifidobacteria and Their Role as Members of the Human Gut Microbiota. Frontiers in microbiology, 7, 925. https://doi.org/10.3389/fmicb.2016.00925
 3. Prashant S. Giri, Firdosh Shah, Mitesh Kumar Dwivedi, Probiotics and prebiotics in the suppression of autoimmune diseases, Probiotics in the Prevention and Management of Human Diseases, (161-186), (2022).
 4. https://doi.org/10.1016/B978-0-12-823733-5.00019-2
 5. Bifidobacterium alters the gut microbiota and modulates the functional metabolism of T regulatory cells in the context of immune checkpoint blockade
 6. Shan Sun, Lingjie Luo, Wenhua Liang, Qian Yin, Jing Guo, Anthony M. Rush, Zhibao Lv, Qiming Liang, Michael A. Fischbach, Justin L. Sonnenburg, Dylan Dodd, Mark M. Davis, and Feng Wang https://www.pnas.org/doi/10.1073/pnas.1921223117 
 7. Shigwedha, N. , Jia, L. . Bifidobacterium in Human GI Tract: Screening, Isolation, Survival and Growth Kinetics in Simulated Gastrointestinal Conditions. In: Kongo, M. , editor. Lactic Acid Bacteria - R & D for Food, Health and Livestock Purposes [Internet]. London: IntechOpen; 2013 [cited 2022 Aug 04]. Available from: https://www.intechopen.com/chapters/42341 doi: 10.5772/50457
 8. Lactobacillus spp. for Gastrointestinal Health: Current and Future Perspectives Front. Immunol., 06 April 2022 Sec. Mucosal Immunity https://doi.org/10.3389/fimmu.2022.840245
 9. Song, M., Yun, B., Moon, J. H., Park, D. J., Lim, K., & Oh, S. (2015). Characterization of Selected Lactobacillus Strains for Use as Probiotics. Korean journal for food science of animal resources, 35(4), 551–556. https://doi.org/10.5851/kosfa.2015.35.4.551

Свързани продукти

ТЪРСИ В БЛОГА

КАТЕГОРИИ