ЗА ИНФОРМАЦИЯ И БЪРЗИ ПОРЪЧКИ, МОЛЯ ОБАДЕТЕ СЕ НА 0884 64 43 46

Пробиотици за деца - защо, как и колко се препоръчват

В света на хранителните добавките пробиотиците са „гореща“ стока. Те се използват за увеличаване на добрите бактерии в тялото и хармонизиране функцията на стомашно-чревния тракт. Те могат да помогнат при състояния като синдром на раздразнените черва, екзема и обикновена настинка.

Много възрастни използват пробиотици без да открият отрицателни странични ефекти, но безопасни ли са те и за децата? Ето какво трябва да знаете, преди да ги дадете на най-малките членове на семейството.

Какво са пробиотиците?

Бактериите често ни създават проблеми, но те могат да бъдат както добри, така и лоши. Нашето тяло се нуждае от определени бактерии, за да живее добре и да има защита от патогенни организми. Бактериите ни помагат с храносмилането, абсорбират хранителни вещества и се борят с други микроби, които ни разстройват.

В тялото си имаме собствена общност от микроби, наречена чревна микрофлора. Тя е съставена от добри и лоши бактерии, вируси и гъбички.

Когато балансът на добри и лоши микроби се наруши в отрицателна посока, може да се появи инфекция или заболяване. Например, използването на антибиотици убива бактериите, причиняващи инфекция. Но също така заличава някои от добрите бактерии, които държат лошите бактерии под контрол. Това оставя вратата отворена за размножаване и поемане на други вредни микроорганизми, което може да причини вторични инфекции. Честите вторични инфекции засягат пикочните пътища и стомашно-чревния тракт.

Пробиотиците съдържат живи, добри бактерии, които естествено се срещат в тялото ни. Те могат да имат един вид бактерии или да представляват смес от няколко вида. Тяхната роля е да окажат първа помощ при наличие на инфекция или възпаление вследствие на нарушена чревна микрофлора. Това е възможно да се случи най-вече при компрометирана имунна защита на организма.

Трябва ли да се използват пробиотици за деца?

Децата развиват микробиологията си още в утробата и през ранното детство. Изключително важно за тях е да изградят добри защитни механизми още тогава с помощта на  пробиотици.

Пробиотиците всъщност са популярно натурално лекарство и дори се смятат за третия природен продукт, подходящ за деца след меда и клеевата тинктура (над 3-годишна възраст).

Учените са установили, че този тип добавки могат да помогнат при лечението на възпалителна болест на червата. Те могат също да намалят продължителността на диарията, причинена от гастроентерит. Когато се дават на бременни и кърмещи майки, пробиотиците могат да намалят развитието на екзема и алергии при децата.

Проучване, публикувано в JAMA Pediatrics посочва, че даването на пробиотици на новородени през първите 3 месеца на живота може да помогне за предотвратяване на колики, запек и киселинен рефлукс. Изследването от 2015 г. пък заключава, че пробиотиците са по-добри от плацебо при намаляване на честотата и продължителността на инфекциите на горните дихателни пътища.

Има много доказателства, подкрепящи употребата на пробиотици при деца. Но ползите за здравето могат да бъдат специфични според конкретния щам. Лечението, което помага при едно състояние може да бъде безполезно срещу друго. Поради тази причина няма еднозначен и 100% категоричен отговор за това дали трябва да давате на детето си пробиотици за дълги периоди от време.

Приемът на пробиотици при децата не е без риск. Децата с компрометирана имунна система могат да получат инфекция. Други могат да имат повече газове и подуване на корема. Всяка подобна стъпка трябва първо да бъде обсъдена и одобрена от педиатър.

Добавки с пробиотици vs храни с пробиотици

Пробиотиците се съдържат в някои храни като кисело мляко и кисело зеле. Те се срещат естествено и в напитки като кефир и Комбуча. Сиренето, произведено от непастьоризирано мляко, е друг източник на пробиотици.

Някои експерти подкрепят ползите за здравето от сурово мляко и продукти, произведени от сурово мляко, но те не трябва да се дават на деца. Суровото мляко може да съдържа опасни бактерии и да причини животозастрашаващи заболявания.

Ако се чудите дали хранителните добавки или пробиотиците са по-добри, отговорът отново не е еднозначен и зависи от конкретния случай. Получаването на хранителни вещества от пресни храни обикновено е най-разумният избор. Щателното измиване на плодове и зеленчуци е приоритет, защото инфекциите при деца са в пъти по-разпространени, а и всички знаем колко често се разболяват децата наистина.

Живите активни добри бактерии – пробиотици, противодействат на инфекции в червата, инфекции на пикочо-половата система, кожни обриви и други състояния. Те възстановяват баланса там, където той е нарушен, за да подпомогнат по-бързото и естествено оздравяване.

Изводите

Ако решите да допълните хранителния режим на детето си с хранителни добавки избирайте проверени и утвърдени марки. Проверявайте срока на годност преди употреба. Преглеждайте изискванията за съхранение, за да знаете дали продуктът се нуждае от охлаждане или специални грижи. И, най-важното, консултирайте се с детски лекар преди да предприемете каквато и да било терапия.

Помнете, че нищо не е само черно или само бяло, особено в света на здравето. Затова е важно да бъдете отговорни родители и да вземате прецизни решения, които ще дадат най-доброто на вашето дете!

Няколко подходящи добавки с пробиотици за деца, които можете да закупите от Herbamedica:

Нептун Крил Ойл Кидс е също подходящ продукт за деца в подкрепа на имунната система, но съдържа омега-3, а не пробиотици.

СВЪРЗАНИ ПРОДУКТИ

ТЪРСИ В БЛОГА

КАТЕГОРИИ