ЗА ИНФОРМАЦИЯ И БЪРЗИ ПОРЪЧКИ, МОЛЯ ОБАДЕТЕ СЕ НА 0884 64 43 46

Пробиотиците имат ключово значение за здравето тази зима – ето защо

Студените месеци са пред нас и това е любим период за някои, но не толкова за други. Макар и вълшебно време от годината, изпълнено със снеговалеж в някои части на страната, приятни часове на дивана или креслото край огъня и повече семейно време, твърде възможно е да ни застигне някой вирус. Все пак това е сезонът на настинките и гриповете. Ние знаем, че няма нищо по-лошо от това да бъдете измъчвани от хрема и кашлица или да хванете стомашен вирус. Но има начини да противодействате на тези събития или поне да вземете някои превантивни мерки.

Когато става въпрос за поддържане на здравето през зимата, има няколко неща, които можете да предприемете. Освен задължителното редовно миене на ръцете, питателно хранене и пълноценен сън, ние бихме добавили и да приемате витамин D и пробиотици. Пътят към добро здраве е най-вече в здравето на червата и поради това са ни необходими тези полезни бактерии. 

Чревно здраве и имунитет - каква е връзката

Знаете ли, че вашите черва приютяват над 100 трилиона – да, ТРИЛИОНА – различни бактерии? Все повече научни изследвания показват колко важни са тези бактерии за нашето имунно, храносмилателно и мозъчно здраве. Тези чревни бактерии са ключово важни за смилането на храната, регулирането на метаболизма, помагат за намаляване на възпалението и поддържат имунната система в оптимална бойна готовност. 

Като се има предвид, че повече от 70% от нашата имунна система се намира в червата, от съществено значение е да поддържате микробиома на червата си снабден с необходимите полезни бактерии. Защото не всички тези трилиони бактерии са добри, сред тях има и патогенни и балансът им е крехък, особено ако се храним непълноценно или живеем под голям стрес. Същото важи и в случай, че боледуваме често или имаме автоимунно или някакво друго хронично заболяване. Много фактори могат да допринесат за микробиален дисбаланс и това застрашава имунитета ни.

Добри ли са пробиотиците за имунната функция?

В червата на всеки има множество малки микроорганизми, известни съвкупно като микробиом.  Нашият чревен микробиом е смес от добри или „приятелски“ бактерии, известни като „пробиотици“, и малък процент от „лошите“, известни като патогени. Една от най-важните задачи на добрите чревни бактерии е осигуряването на първа линия на защита срещу погълнати патогени, като бактерии и вируси. 

Друга жизненоважна роля на приятелските бактериални колонии е начинът, по който те “комуникират“ с имунната система, като помагат за подобряване на нашите имунни отговори и ни поддържат здрави. Лошата диета, хроничният стрес, недостатъчният сън и прекомерната употреба на антибиотици и антибактериални средства могат да унищожат полезните бактерии, което ни прави по-податливи на различни заболявания. Това означава, че ако добрите ни чревни бактерии са недостатъчно, тогава може да сме изложени на по-голям риск от заразяване с вируси и други патогени. 

И така, как да се уверим, че микробиомът ни е здрав и ни защитава подобаващо? 

Стъпки в подкрепа на чревното здраве

За щастие има много начини за поддържане на здрав чревен микробиом, които не изискват да прилагате големи усилия. Промени в диетата и начина на живот, заедно с приема на пробиотик като Про10Биотикс или спорбиотик ProSpore Biome (ще обясним какво е това), са чудесни стартови стъпки към по-добро чревно здраве. Ето и малко повече насоки по горните точки:

 • Хранете се добре – богата на растителни храни диета с високо съдържание на фибри е доказано, че допринася за здравословния баланс на чревните бактерии. В допълнение, някои богати на пребиотици храни подхранват добрите бактерии в червата ви, като ги поддържат щастливи и в изобилни количества. Такива храни включват алое, аспержи, артишок, банани, овесени ядки и бобови растения. Намаляването на количеството захар, преработени храни и алкохол, които консумирате, също може да допринесе за по-добро здраве на червата, тъй като те убиват добрите бактерии и насърчават растежа на лошите бактерии. Включването на богати на пробиотици ферментирали храни като темпе, кимчи, кисело мляко, кисело зеле, комбуча и кефир е чудесен начин да поддържате добрите бактерии в баланс с другите.
 • Хидратирайте се – да бъдете оптимално хидратирани е изключително важно, особено през зимата. Когато телата ни са правилно хидратирани, те функционират оптимално. Това означава, че те са в състояние да изхвърлят токсините и отпадъците, предотвратявайки тяхното натрупване и отрицателно въздействие върху имунната ви система.
 • Сън – телата ни се нуждаят от достатъчно количество сън ежедневно. Тялото ни се поправя и възстановява, докато спим. Когато съкратим съня си, телата ни не са в състояние да се възстановят напълно. Това оказва влияние върху имунната ни система и баланса на хормони. В крайна сметка се чувстваме уморени, изтощени и сме по-податливи на болести. 
 • Добавете пробиотици – пробиотиците са едни от най-важните инструменти за поддържане здравето на червата и имунната система. Пробиотиците са добрият вид бактерии, които помагат да се поддържа правилният баланс на полезните бактерии в червата. Има множество проучвания, които установяват ползите на различни пробиотични щамове за здравето, сред които Lactobacillus rhamnosus, Saccharomyces boulardii, Bifidobacterium lactis, Lactobacillus acidophilus, and Lactobacillus plantarum и други.

Най-добрите пробиотични щамове за здравето на червата

За разлика от храните, богати на пробиотици, с пробиотичните добавки знаете точно колко пробиотици приемате и какъв тип щамове присъстват. Освен това са изключително лесни за приемане, предлагат се като капсули, таблетки или в саше, което можете да смесите с напитки.

Има стотици различни видове бактерии, живеещи в червата, да не говорим за други микроби като вируси и дрожди. Някои от тях са полезни, някои при високи нива могат да бъдат вредни, а други са съвместими без отрицателно или положително влияние. Няколко вида полезни бактериални видове, които задължително присъстват в здравите черва, включват:

 • Bifidobacterium bifidum
 • Lactobacillus acidophilus
 • Lactobacillus plantarum

Като цяло, родовете Bifidobacterium се намират предимно в долната част на червата, докато родовете Lactobacillus живеят предимно в тънките черва.

Важно е да изберете добавки с правилните щамове за вас, тъй като изследванията показват, че различните щамове имат различни функции. Например, Lactobacillus acidophilus Rosell-52 е доказано, че помага за подобряване на симптомите на коремна болка и подуване. За Lactobacillus acidophilus е доказано, че облекчава симптомите на подуване на корема, а Lactobacillus rhamnosus Rosell 11 е изследван за подпомагане на червата при прием на антибиотици. 

Щамовете L. CASEI 431®, Bifidobacterium B-12® и Lactobacillus rhamnosus LGG® също са изследвани във висококачествени клинични проучвания. При деца и възрастни, суплементирането на тези щамове се свързва с насърчаване на имунната система и може да намали честотата на респираторни и грипоподобни заболявания.  

В мета-анализ на проучвания при елитни спортисти се установява, че редица пробиотични щамове са полезни за запазване на имунната функция по време на екстремни тренировки. Спортистите са страхотна популация за изучаване, защото техните тренировки поставят невероятен стрес върху имунната им система и резултатите сочат, че следните пробиотици подкрепят тяхното здраве при висока натовареност:

 • Lactobacillus paracasei
 • Lactobacillus acidophilus 
 • Lactobacillus rhamnosus
 • Lactobacillus reuteri
 • Lactobacillus fermentum
 • Bifidobacterium lactis
 • Bifidobacterium bifidum

Пробиотични решения от Хербамедика за добро здраве

Освен чрез гореизброените храни, може да си набавите специфични видове пробиотици чрез хранителни добавки. Те са удобен начин да си осигурите допълнителна защита и ресурс за функциониране на имунитета. Както по-рано споменахме, препоръчваме ви Про10Биотикс или спорбиотик ProSpore Biome. 

Първият продукт Про10Биотикс съчетава прецизно селектирани 10 пробиотични щама в 50 милиарда жизнени клетки, които осигуряват цялостна грижа за здравето на чревната флора. В състава му влизат следните пробиотични щамове:

 • Bifidobacterium lactis
 • Lactobacillus acidophilus DDS -1
 • Lactobacillus casei
 • Lactobacillus rhamnosus
 • Lactobacillus paracasei
 • Lactobacillus plantarum
 • Streptococcus thermophilus
 • Bifidobacterium bifidum
 • Bifidobacterium breve
 • Bifidobacterium longum

Инструкциите за прием са както следва:

Препоръчителна доза за дневен прием: 1 - 2 капсули на ден преди хранене, за предпочитане сутрин.

Препоръчителна доза за деца: 1 капсула дневно.

При стомашни неразположения и антибиотично лечение: 2 капсули дневно.

На свой ред, ProSporeBiome е изцяло натурален продукт, съдържащ 5 различни щама, разновидност на Bacillus бактериите, всеки от които има различни полезни свойства върху организма.  Тъй като Bacillus щамовете са обичайни за стомашната микрофлора, ProSporeBiome колонизира червата с лекота и по естествен път повишава нивата на полезни бактерии. Спорбиотиците са важни за имунната толерантност – способността на организма да не произвежда излишен имунен отговор при среща с външни дразнители. 

Спорбиотиците имат и още едно предимство: заради твърдата си обвивка оцеляват при прием на антибиотици. Затова препоръчително е да се приемат по време на медикаментозно лечение, за да се осигури бързото възстановяване на чревната микрофлора. 

В състава на ProSporeBiome влизат следните пробиотични щамове:

 • Bacillus Coagulans 200B
 • Bacillus Subtilis 200B 
 • Bacillus Clausii 100B
 • Bacillus Licheniformis 50B  
 • Bacillus  Indicus 100B 

Използвани източници 

 1. Yan, F., & Polk, D. B. (2011). Probiotics and immune health. Current opinion in gastroenterology, 27(6), 496–501. https://doi.org/10.1097/MOG.0b013e32834baa4d
 2. Damien Paineau, Didier Carcano, Greg Leyer, Sylviane Darquy, Marie-Alexandra Alyanakian, Guy Simoneau, Jean-François Bergmann, Dominique Brassart, Francis Bornet, Arthur C. Ouwehand, Effects of seven potential probiotic strains on specific immune responses in healthy adults: a double-blind, randomized, controlled trial, FEMS Immunology & Medical Microbiology, Volume 53, Issue 1, June 2008, Pages 107–113, https://doi.org/10.1111/j.1574-695X.2008.00413.x 
 3. Lactobacillus rhamnosus Rosell 11 https://www.cofamispa.it/wp-content/uploads/2019/09/Scheda-R11.pdf 
 4. Ten Bruggencate, S. J., Girard, S. A., Floris-Vollenbroek, E. G., Bhardwaj, R., & Tompkins, T. A. (2015). The effect of a multi-strain probiotic on the resistance toward Escherichia coli challenge in a randomized, placebo-controlled, double-blind intervention study. European journal of clinical nutrition, 69(3), 385–391. https://doi.org/10.1038/ejcn.2014.238 
 5. Abdelhamid, A. G., El-Masry, S. S., & El-Dougdoug, N. K. (2019). Probiotic Lactobacillus and Bifidobacterium strains possess safety characteristics, antiviral activities and host adherence factors revealed by genome mining. The EPMA journal, 10(4), 337–350. https://doi.org/10.1007/s13167-019-00184-z 
 6. Chen, J., Chen, X., & Ho, C. L. (2021). Recent Development of Probiotic Bifidobacteria for Treating Human Diseases. Frontiers in bioengineering and biotechnology, 9, 770248. https://doi.org/10.3389/fbioe.2021.770248  
 7. Bifidobacterium  BB-12® https://www.theprobioticsinstitute.com/en/chr-hansen-probiotics/bb-12 
 8. Lactobacillus rhamnosus, LGG® https://www.theprobioticsinstitute.com/en/chr-hansen-probiotics/lgg 
 9. Sivamaruthi, B. S., Kesika, P., & Chaiyasut, C. (2019). Effect of Probiotics Supplementations on Health Status of Athletes. International journal of environmental research and public health, 16(22), 4469. https://doi.org/10.3390/ijerph16224469 


Свързани продукти

ТЪРСИ В БЛОГА

КАТЕГОРИИ