ЗА ИНФОРМАЦИЯ И БЪРЗИ ПОРЪЧКИ, МОЛЯ ОБАДЕТЕ СЕ НА 0884 64 43 46

Проблеми със съня и въздействие на лишаването от сън върху ума и тялото

Вече живеем във втората година от глобална пандемия, в която всеки ден е непредвидим и съпровождан от решения на принципа „отвори-затвори“, „пътувай-не пътувай“, „работи-не работи“, „остани си вкъщи-излез навън“. Всички тези ежедневни промени ни докарват нови дози стрес, което неминуемо се отразява на работоспособността, концентрацията, личните отношения и особено – на възможността за почивка и пълноценен сън. Сигурно добре знаете за какво говорим, ако работите от вкъщи и/или имате малки деца, които също са у дома, а не на градина или училище. 

Притесненията от новия патоген и страха за живота ни и този на нашите близки също ни превземат по-често. И това е нормално, но не трябва да губите разсъдъка си. Трябва да намерите начин да действате разумно, да се храните добре и да се наспивате, защото така ще осигурите най-важните инструменти за защита на вашия организъм.

И като заговорихме за съня…

Добрият нощен сън е важен не само за да имате енергия за предстоящия ден. Всяка вечер докато спите, множество системи и процеси работят на пълни обороти, за да детоксикират и подготвят тялото за следващия ден. Всъщност абсолютно всяко рутинно действие като миенето на зъбите и лягането по едно и също време всеки ден има реални положителни ефекти върху вашето здраве.

Какви са проблемите

Сънят е от съществено значение за нашето здраве и благополучие. За съжаление милиони хора по целия свят изпитват трудности със съня, въобще не могат да заспят, сблъскват се с безсъние или различни причини предизвикват събуждане.

Може да усетите най-непосредствените последици от лошия сън при общата нарушена способност да функционирате ефективно през целия ден. Може да ви е трудно да се концентрирате, да се чувствате раздразнителни, прекалено емоционални или стресирани. И това до голяма степен е последствие от липсата на сън и пълноценна почивка.

Все пак, една нощ безсъние или 4-5 часа сън по изключение няма да ви изложи на сериозен риск, но липсата на адекватен сън във времето може да бъде изключително вредно както за вашето физическо, така и за психическото здраве. С други думи, липсата на сън е още по-вредна за здравето, когато стане хронично явление. Непълноценният сън дори се свързва със съкратена продължителност на живота и при двата пола.

Ролята на съня за здравето

Сънят не е „опция“ между няколко неща, от които може да избираме, а нещо, което е есенциално за функционирането на човешкото тяло. Защо трябва да спим е изключително интересна тема, в която сега няма да се задълбочаваме, но ще отбележим, че има физически, психически и емоционални компоненти на съня.

Сънят помага на мозъка да работи правилно. Докато спите, мозъкът ви продължава усилено да работи, като формира пътищата, необходими за учене и създаване на спомени. Когато си осигурим достатъчно сън, ние сме в състояние да поддържаме нормални нива на когнитивни умения. Това включва реч и памет, както и способността ни да мислим и да се концентрираме.

Функциите на съня също помагат за възстановяване на увредени клетки и възстановяване на загубената енергия по време на бодърстването. 

Основни възстановителни функции, включително възстановяване на тъканите, мускулен растеж и освобождаване на растежен хормон, се активират докато спим.

Запознайте се с цикъла на съня 

Съществуват пет етапа на съня и всеки отделен етап служи за различна цел и има своите особености.

Етап 1

Това е най-лекият етап на съня, преходната фаза, в която много бързо се отпускате. Не прекарвате твърде много време в етап 1, обикновено пет до десет минути - достатъчно, за да позволите на тялото ви да се забави и мускулите ви да се отпуснат. 

Етап 2

Вторият етап на съня все още се счита за лек сън. Мозъчната активност започва да се забавя, както и сърдечната честота и дишането. Започвате да достигате състояние на пълна релаксация в подготовка за по-дълбокия сън.

Етап 3 и Етап 4

Това са етапи на дълбок сън, като етап 4 е по-интензивен от етап 3. По-трудно е да се събудите по време на този етап и ако някой ви събуди, ще се почувствате дезориентирани за няколко минути, може и да сте раздразнителни.

По време на дълбоките етапи на съня тялото регенерира тъканите и мускулите и укрепва имунната система.

Етап 5

Това е етапът на съня, в който сънувате хубави или не толкова хубави сънища. Той също така се нарича „активен сън“ или REM сън. По време на този етап се увеличава притока на кръв, дишането и мозъчната активност. Може да сънувате интензивно по време на този етап от съня, тъй като мозъкът е доста активен тогава.

Преминавате през всичките пет етапа няколко пъти (средно четири до шест пъти) всяка вечер, не винаги в един и същ ред. Пълният цикъл на съня отнема средно от 90 до 110 минути.

Повечето здрави възрастни се нуждаят от 7,5 до 8,5 часа на нощ, около 5 цикъла на сън с всички етапи. Съвременният човек, който едва ли не трябва да е 24/7 онлайн, често страда от нарушения на естествения цикъл на съня. Дигиталните устройства също имат своя принос за това, неслучайно ползването им преди сън не се препоръчва, тъй като това влияе на секрецията на хормона на съня - мелатонин.

Какви са негативните последици за здравето от лошия сън

Нарушаването на този цикъл от пет етапа може да допринесе за развитие на сърдечно-съдови заболявания, хормонален дисбаланс, затлъстяване, тревожност и раздразнителност и други проблеми. 

Смята се, че твърде малко сън вреди на основните здравословни биологични процеси като метаболизъм на глюкозата, кръвно налягане и възпаление. Това от своя страна може да увеличи риска от диабет при по-високо от нормалното ниво на кръвна захар, както и до други заболявания свързани с неправилна обмяна на веществата.

Липсата на сън може да потисне функциите на имунната система. Някои вещества за борба с болестите се освобождават или създават, докато спим, така че лишаването от сън може да намали наличността им. Това може да означава по-голям риск от разболяване с нови атакуващи вируси, бактерии и други патогени.

Важно е да отбележим, че сънят и настроението са тясно свързани; непълноценният сън може да предизвика раздразнителност и да доведе до още повече стрес. Следователно хората, които редовно се лишават от сън, могат да са по-емоционални и избухливи от обикновено. И тъй като това се превръща в хронично състояние, рискът от развитие на разстройства на настроението, като депресия и тревожност се увеличава.

Въздействие на лишаването от сън върху ума и тялото 

Най-непосредственият ефект от лишаването от сън е сънливост. Във всекидневния си живот може да изпитвате обща умора, липса на мотивация, симптоми на хормонален дисбаланс, раздразнителност. 

Лишаване от сън и наддаване на тегло

Причината за тази корелация може да се крие в ефектите, които лошото качество или намаленият сън могат да имат върху вашето поведение и физиология. Това са ефектите, които могат да допринесат за увеличаване на теглото, както посочихме по-горе

Бездействие

Ако се чувствате летаргични и уморени, по-малко вероятно е да спортувате и по-вероятно е да използвате лесни решения в ежедневието си като използването на асансьора вместо стълбите. Това намалява количеството калории, които изгаряте, което има пряк ефект върху теглото.

Колебания в настроението

Сънят е жизненоважен за регулиране на настроението. Лошото настроение предизвикано от липсата на сън може да предизвика т.нар. емоционално хранене, когато телата ни жадуват за храни с високо съдържание на мазнини и захар, за да си набавят енергия по най-бързия начин.

Намалени нива на лептин

По-малко от този хормон, който "казва" на тялото, че сте сити, може да доведе до преяждане, без да го осъзнавате. Това също допринася за покачване на телесното тегло.

Повишени нива на грелин

По подобен начин, повече от този хормон, който има функцията да сигнализира, че сте гладни, ще ви накара да търсите повече храна, дори и да сте консумирали колкото ви е нужно.

Противодействие на проблемите със съня

Най-простото решение е да се уверите, че си набавяте достатъчно сън. Това е най-лесното и работещо решение, но ние знаем, че невинаги е приложимо. За възрастен човек се препоръчват 7-8 часа сън на нощ, тъй като това понижава риска от развитие на сърдечно-съдови и невродегенеративни заболявания. 

За по-бързото и лесно заспиване могат да помогнат и естествените функции на хормона мелатонин, който естествено се секретира през нощта и максималните му нива са около 3-4 ч. сутринта. Неговото освобождаване обаче може да е нарушено при дисбалансиран цикъл на съня, циркаден ритъм и други здравословни проблеми. Затова една алтернатива е течната форма на естествения хормон като Мелатонин Ликуид.

Ако темата ви е интересна, прочетете още:

Емоционално хранене-бичът на нашето време

За връзката между цинк и мелатонин-нови данни от изследвания 


Свързани продукти

ТЪРСИ В БЛОГА

КАТЕГОРИИ