ЗА ИНФОРМАЦИЯ И БЪРЗИ ПОРЪЧКИ, МОЛЯ ОБАДЕТЕ СЕ НА 0884 64 43 46

Профилактични изследвания за жени [важна информация]

Добър метаболизъм, нормално тегло и прекрасна кожа са най-хубавите неща, които всяка жена желае. Всичко това е напълно постижимо, но изисква определени усилия. Грижата за здравето и правенето на профилактични изследвания за жени е една от стъпките, които ще ви осигурят спокойствие и по-малко изгубени:

Пари

Време

Нерви,

прекарани в боледуване.

Има много хора, които не се замислят дали се отнасят отговорно към тялото си и дали му дават най-добрите източници на енергия и хранителни вещества. Когато вие решите да си направите профилактични изследвания за женско и общо здраве, има определени видове изследвания и болести за различните възрастови групи, които е добре да познавате.

Този материал заслужава своето място във вашата лична библиотека от статии, защото синтезира най-важната информация за това какви профилактични изследвания за жени трябва да се правят и кога.

Комплексен профилактичен преглед

Всеки здравноосигурен човек има право на един профилактичен преглед за годината, който се прави от общопрактикуващ лекар, обикновено това е личният лекар.

В това число влизат:

 • Анамнеза и пълен обективен статус
 • Лабораторни изследвания на кръв и урина
 • Попълване на акетна карта
 • Назначаване на други профилактични изследвания при необходимост
 • Формиране на рискови групи
 • За жените над 50 години – преглед на мамограф за рак на гърдата

Също така могат да се изследват холестерол триглицериди, кръвна захар и ЕКГ в рамките на профилактичния преглед. Изключение се прави само ако вече са изследвани във връзка със заболяване или по друг повод.

Профилактични изследвания: Пълна кръвна картина (ПКК)

Това е сред най-често назначаваните лабораторни анализи с добра диагностична стойност. Обикновен пълната кръвна картина включва 20-25 показателя, сред които:

 • Хемоглобин
 • Еритроцити
 • Левкоцити
 • Тромбоцити
 • Хематокрит и други

Назначава се винаги на гладно и винаги присъства в основните изследвания при съмнение за почти всички заболявания или нарушения в организма.

Профилактични изследвания: Гинекологичен преглед и ПАП тест

Едно от най-важните профилактични изследвания за жени е цитонамазката, която се взема по време на гинекологичен преглед и се изпраща за анализ. С помощта на цитонамазка (ПАП тест) се следи за поява патогенни организми, които сочат към ракови или предракови образувания.

За да сте наясно с репродуктивното си състояние, здравето на вашите репродуктивни органи и особеностите на менструалния цикъл, трябва да посещавате гинеколог на всеки 6 месеца и да изследвате половите си хормони.

Като допълнителни и по-прецизни профилактични изследвания за жени може да заложите на:

 • Колпоскопия – в допълнение към стандартния преглед може да се направи колпоскопия, с която се диагностицират различни ракови образувания, брадавици, възпаления на маточната шийка и други
 • Ултразвуково изследване
 • Ехографско изследване

Профилактични изследвания: Болести, предавани по полов път

С помощта на цитонамазката се установява наличието на анормно променени клетки, които може да предшестват венерически болести -  хепатит В, хепатит С, сифилис, хламидия, човешки папилома вирус (HPV).

Освен вашите профилактични изследвания за жени е добре и партньорът да се изследва за полово предавани области, тъй като това е един от най-важните здравни въпроси и превенцията е на първо място и за двата пола.

Профилактични изследвания: Мамологичен преглед

Всяка жена трябва да умее чрез палпиране да проверява гърдите за съмнителни бучки или образувания. Редовният мамологичен преглед е от изключителна важност сред тези профилактични изследвания, защото нараства броят на жени, диагностицирани с рак на гърдата. Случаите могат да се намалят значително отново чрез превенция, като за целта се прави самоизследване или редовен мамологичен преглед при мамолог.

До 35-годишна възраст прегледът при мамолог се състои в клиничен преглед – палпация + ехография, а след 35-40 години прегледът при мамолог задължително включва и мамография, която се прави на 2 години.

Профилактични изследвания: Дерматологичен преглед

Особено при жени с повече бенки, петна, лунички или други израстъци по кожата, както и за жени с чувствителна кожа, дерматологичният преглед е задължителен. Веднъж годишно се посещава дерматолог за целта, а отделно може да се направи и скрининг за рак на кожата. Това е различно от  профилактичните изследвания решение, което може да направите за свое спокойствие. Като превантивна мярка е защитата на кожата от директните слънчеви лъчи и избягването му в часовете 11-16 часа особено през летния сезон.

Профилактични изследвания: Дентален преглед

Човешките зъби са много особени и изискват ежедневна грижа, за да ви служат дълго време. Бихте ги пощадили, ако избягвате захар, студени или горещи напитки, цигари и кафе, но дори да не го правите, рано или късно ще се озовете при зъболекаря. Защо?

Защото зъбите не могат да се възстановяват или регенерират сами и обикновено тяхното състояние зависи от това с какво се храните и как ги почиствате. На всеки 6 месеца посещавайте стоматолог, който да следи за възпаления, кариеси, мъдреци и други усложнения.

Очен преглед

Всяка година по веднъж е препоръчително да правите профилактичен преглед на очите си, за да поддържате добра зрителна острота, да следите отклоненията и да реагирате при проблем или при нужда от очила.

Профилактични изследвания на холестерола

Критично важни са нивата на холестерола за предотвратяване на съдечно-съдови заболявания особено след 40 години. Нивата на холестерол трябва да се изследват поне веднъж на 2 години при мъже и жени до 40-годишна възраст. Препоръчително е да се изследва не само холестерол, а т.нар. липиден профил – LDL, HDL и триглицериди и допълнително профил на мастните киселини.

Колоноскопия

В качеството си на ендоскопски метод за изследване, колоноскопията е най-точното изследване за злокачествено образувание на ректума и рак на дебелото черво. Скринингът в този случай започва на 50-годишна възраст и ако няма рискови фактори или полипи, второто изследване е след 10 години.

Щитовидна жлеза

Заедно с репродуктивното състояние, здравето на щитовидната жлеза е също толкова важно за жената. Има различни възможности за пакет хормонални профилактични изследвания, в които се включват:

 • Хормон TSH
 • Хормон FT4
 • Антитела Anti-TPO MAT
 • ТАТ

Заболяванията на щитовидната жлеза според официални данни са при над 1 млн. души в България. Обикновено признаците за болестта се маскират от тези на други заболявания и затова е необходимо да се изследват на всеки 6 месеца изброените хормони.

СВЪРЗАНИ ПРОДУКТИ

ТЪРСИ В БЛОГА

КАТЕГОРИИ