ЗА ИНФОРМАЦИЯ И БЪРЗИ ПОРЪЧКИ, МОЛЯ ОБАДЕТЕ СЕ НА 0884 64 43 46

Пролетна умора - едно ново начало

Пролет… ах, пролет! Любимият сезон на мечтателите. Време на промяна – природата малко по малко започва да разкрива величествените си красоти, животните се разбуждат и сменят козината си, а хората…? Хората в началото на сезона май по-скоро страдат и се оплакват. Ежегодната пролетна умора си казва думата и бързо забравяме, че ние също подлежим на промяна и преобразяване. Но имай търпение – когато трансформацията премине, ще се радваш на едно ново Аз, изпълнено с енергия, мотивация и позитивизъм!

Признаци, че пролетната умора е факт

Зимният сезон е време на затишие. Той е бавен, муден и неприветлив. Организмът понижава телесната си температура, повишава кръвното налягане, съкращава енергоразхода, което те кара да бъдеш по-малко активен, и те приспива, повишавайки секрецията на мелатонин. Всички тези процеси имат за цел да адаптират тялото към ниските температури и ограниченото количество слънчева светлина. Късите зимни и мрачни дни, водят до занижени нива на витамин D, което потиска секрецията на серотонин. Всички знаем, че той е главният невротрансмитер, който регулира настроението и понижението му предизвиква, така нареченото „кисело“ настроение.

Суровите зимни условия са достатъчни, за да повишат нивата на кортизол в организма – с развитието на цялата зимна прелест (студ, виелици, снеговалежи) външната заплаха става все по-реална. Продължително високият кортизол понижава имунитета и често ставаме свидетели на грипни епидемии и настинки. Все „неща от живота“.

Пролетта e съвсем друга приказка – колкото по-топъл и дълъг става денят, толкова по-плавно и методично тялото започва да се отпуска от захвата на зимата и да се адаптира към по-благоприятните природни условия. Телесната температура се повишава, кръвното налягане спада, а нивата на витамин D и серотонина се покачват. Пролетната умора е този преход между двете описани състояния.

Това е периодът, който подготвя тялото към новите климатични условия, които ще се задържат още няколко месеца.

Симптоми на пролетна умора

Винаги когато с организма настъпва промяна – дали пречистване (детоксикация), или адаптация – тялото ни напомня за това. Симптомите на тази трансформация варират и едни може да се чувстват уморени и безволеви, а други - раздразнени и агресивни. Това също ни напомня, че сме различни и всяко тяло реагира специфично. Въпреки това, общите симптоми, които обуславят пролетната умора, могат да се сведат до:

 • Отпадналост и умора;
 • Разсеяност, липса на концентрация и внимание, отслабена памет;
 • Неудовлетворяващ сън и сънливост;
 • Главоболие и мигрена;
 • Нерешителност и лоша преценка;
 • Бавни рефлекси;
 • Липса на мотивация;
 • Понижен имунитет;
 • Тревожност, лошо настроение;
 • Нарушено храносмилане.

Подлага ли се на лечение пролетната умора?

Пролетната умора не е болест, нито симптом на болест. Тя е състояние, което естествено отминава, когато тялото свикне, че пролетта е факт. „Лечение“ е силна дума. Затова ти препоръчваме да си изготвиш стратегия за справяне със стреса, за да облекчиш симптомите на този преходен период. Така ще балансираш метаболизма, емоционалното си състояние и съня.

Хранене

Естествената реакция на всеки организъм, който се чувства уморен и/или потиснат, е да се насочи към субстанции, които биха вдигнали кръвната захар: кафе, енергийни напитки, сладко, силно рафинирани храни. Но ние те уверяваме, че резултатът, който търсиш, ще е моментен. Когато кръвната ти захар падне отново, ще се чувстваш дори още по-уморен. Затова наблегни на свежите плодове и зеленчуци, ядки и семена, и като цяло храните, които не е нужно да разопаковаш.

Движение

„Какво ти движение, когато едвам гледам?!“

Да, и напълно те разбираме! Движението обаче ще ти помогне да пребориш умората. На първо място, всяко движение те дарява с прилив на ендорфини и повишава серотонина. Това те зарежда с мотивация и ентусиазъм. На второ място, всяко движение вдига кръвната захар и ти помага да се чувстваш по-енергичен.

Достатъчно е да се разходиш навън за 20-30 минути. Ако усещаш, че нямаш достатъчно сили за нещо по-натоварващо – не го мисли. По-важното е да прекъснеш цикъла на преминаване от седнало в легнало положение и обратното. Тялото ти после ще ти благодари!

Релаксация

Животът е прекалено забързан, напрегнат и не ни дава минута спокойствие – децата не слушат, на работа ни ядосват, вкъщи е пълен хаос и какво ли още не! Важно е да възнаграждаваме телата си със спокойствие и отдих, за да ни служат, колкото се може по-безпроблемно.

Как?

Просто се замисли какво ти доставя удоволствие. Реши се и го направи.

Освен това, йога, пилатес, тай чи, медитация, дихателни упражнения, прекарване на време сред природата, отпускане с масажи, сауни и парни бани, са все активности, които ти помагат да успокоиш нервната си система и да погледнеш по друг начин на живота.

Витамини за пролетна умора

Друг чудесен начин да се справиш с пролетната умора е суплементацията:

 • За да подсилиш имунитета си, добави повече витамин С, пробиотици и антиоксиданти като глутатион, витамин Е, спирулина, коензим Q10.
 • За по-добър сън използвай добавки с магнезий или мелатонин.
 • За да пречистиш своя черен дроб и да подпомогнеш нервната си система (памет, концентрация, внимание, тревожност, лошо настроение), се довери на SAMe.
 • За по-бърз метаболизъм и повече енергия, наблегни на витамините от група Б - особено на витамин Б6 и витамин Б12.
 • Ако си подложен на силен стрес, разчитай на GABA и екстракта от ашваганда.
 • Искаш повече слънце, но по цял ден си приклещен към стола в офиса… Няма проблем! На помощ идва витамин D.

Астрономическата пролет отдавна настъпи, а с нея и пролетната умора! Нищо, че вчера първо валя сняг, после пекна слънце, а след това времето ни замери с град… Въпрос на време е това сезонно състояние да отмине. Бъди търпелив и полагай грижи за здравето си!

… И не забравяй: Всяка промяна е свързана или с болка, или с дискомфорт, или и с двете. Това е перфектното време да посееш семената на нещо ново и вълнуващо!

Остани здрав!

СВЪРЗАНИ ПРОДУКТИ

ТЪРСИ В БЛОГА

КАТЕГОРИИ