ЗА ИНФОРМАЦИЯ И БЪРЗИ ПОРЪЧКИ, МОЛЯ ОБАДЕТЕ СЕ НА 0884 64 43 46

Пролетна умора - какво я причинява и как да я преодолеем

За много от нас пролетта е време на промяна, пречистване и оставяне на стари неща и навици, за да направим място за нови. Прибираме зимните си палта и вадим пролетните якета, почистваме основно домовете си и започваме да спортуваме активно, за да влезем във форма за лятото. На пръв поглед това е перфектният сезон – нито твърде горещ, нито твърде студен, и пълен с надежда и въодушевление. Защо тогава някои хора се чувстват депресирани и летаргични през първите месеци на пролетта? И ако това звучи като нещо познато, което ви се е случвало, какво може да направите, за да премине по-леко така наречената пролетна умора? 

Пролетната умора е нещо съвсем естествено

Задавали ли сте си въпроса защо се чувстваме толкова уморени и изтощени в първите пролетни дни, въпреки дългоочакваната позитивна промяна на майката природа? Въпреки че не е заболяване, лекарите са добре запознати с този преходен период, в който организмът се адаптира към промените на времето и все по-голямата продължителност на деня. Също така в много области на света преместваме часовниците напред през пролетта и назад през есента. С тази промяна във времето идва и нарушение на съня за някои хора. Когато дойде време да преместим часовника с един час напред, промяната може да означава по-малко сън през първата нощ, повече тъмнина, отколкото сме свикнали сутрин, и свикването с тази промяна може да отнеме известно време.

Ритъмът на тялото също се променя и увеличаващото се количество слънчева светлина причинява хормонални промени в тялото, включително в нивата на серотонин, допамин и витамин Д. Абсолютно всеки може да падне в клопката на пролетната умора въпреки балансирания хранителен режим и повече физическа активност, но ето я и добрата новина: тази умора или летаргия ще продължи само няколко седмици. 

Някои проучвания сочат, че жените и страдащите от алергии са най-податливи на пролетна умора и често изпитват симптоми като мускулна умора, нарушен апетит, нарушения на съня, лоша концентрация, промени в загуба на мотивация, свръхчувствителност към светлина, болки в ставите и други.

Сезонни алергии и пролетна умора

С пролетта идва разцъфването на цветята, а с цветята идва и прашецът. Колкото и да са красиви, цветята и други източници от нашата вътрешна и външна среда могат да произведат алергени, които могат да повлияят негативно на здравето. 

Симптомите на сенна хрема например могат да затруднят съня през нощта и от своя страна могат да доведат до сънливост през деня. Това може да повлияе на цялостното качество на живот, включително способността да се работите и да бъдете продуктивни или просто да си почивате. За щастие има много решения и средства, които да помогнат за противодействие на ефектите от алергиите. Например лекарствата без рецепта като антихистамини могат да осигурят облекчение за някои хора, както и някои форми на имунотерапия.

Относно почистването и дезинфекцията у дома, опитайте да държите прозорците и вратите затворени през деня и използвайте климатик за охлаждане. Същото важи и когато сте в колата: вдигнати прозорци и включен климатик. Това може да помогне за намаляване на експозицията на полени и да предотврати задържането на прах и други алергени в дрехите и косата ви. Също така, дръжте ръцете си чисти и далеч от лицето си колкото е възможно повече, за да избегнете неволно предаване на алергени към носа и очите. Осигуряването на въздухопречиствател е още едно решение за подобряване на домашната атмосфера или пречистване на въздуха в затворени помещения като магазини и офиси. 

Как да се справите с пролетната умора по-лесно

Изключително важно е през пролетта да върнем на тялото това, което е пропуснало през зимата: слънце, чист въздух и диета, богата на витамини. Такива може да си осигурите с консумация на пълнозърнести храни, риба, плодове и зеленчуци, месо, водорасли като спирулина и много други. 

Адекватното снабдяване с витамини от група В е изключително важно, защото те са важни регулатори на енергийния метаболизъм. Тези витамини се намират в мляко и млечни продукти, яйца, ядки, както и пълнозърнести храни, бобови растения и зеленчуци. Фолиевата киселина и витамин В12 са особено полезни за образуването на серотонин, който помага за подобряване на настроението. Едни от най-добрите източници на Витамин B12 са животинските храни (месо, млечни продукти, яйца). Ако диетата ви е растителна и не консумирате тези храни, включете ферментирали продукти като кисело зеле, специални продукти от соя и водорасли, за да предотвратите дефицит. Другият вариант е прием на хранителни добавки като Акти Б12 хидроксокобаламин / Acti B12 1000-5000 mcg или Акти Б12 метилкобаламин / Acti B12 methylcobalamin.

Добре е да прекарвате повече време навън на естествена светлина; това ще бъде от полза за циркадния ритъм на тялото и естественото производство на мелатонин. Ако останете активни през деня, това ще помогне на тялото ви бъде във форма, да поддържа настроението ви и да спите по-добре през нощта. Стремете се към физическа активност сутрин, която да ви помогне да се събудите и да започнете деня по-енергично. Ако не можете тогава, то и другото време от деня е подходящо, но избягвайте да се натоварвате със спорт около 2-3 часа преди лягане. 

Хидратацията е следващото необходимо условие за противодействие на пролетната умора. Със затоплянето вече има толкова много опции за пиене на повече студени напитки с плодове и не само, но нека водата е фундаментът. Тялото на възрастен човек се състои от 60% вода, така че не е изненада, че добрата хидратация е от съществено значение за правилното функциониране на тялото. Водата улеснява метаболитните процеси и поддържа циркулацията на телесните течности, така че нашите бели дробове, черен дроб и бъбреци да могат да функционират нормално. Всички телесни процеси произвеждат някакъв вид отпадъци, а водата поддържа кръвоносните съдове отворени, така че черният дроб и бъбреците да могат да филтрират тези отпадъци и да детоксикират тялото. 

Слънцето е естествен източник на витамин D, който можем да си набавим много лесно през пролетта. Според различни проучвания, този витамин е от съществено значение за правилното функциониране на имунната система, здравето на костите и зъбите и когнитивното здраве. Освен това намалява риска от сърдечно-съдови заболявания и е важен хормон в човешкото тяло.

Проучване, проведено от University College London през 2015 г., също потвърждава, че хората, които са изложени повече време на естествена светлина, са по-продуктивни и мотивирани да се движат. Само с ходене можем да подобрим оксигенацията на мозъка и кръвта, което подобрява цялостната регенерация, освобождава напрежението и подпомага съня. Това е ефективен и естествен начин за борба с умората.

Как да се справим с пролетната умора в специално видео ни съветва и д-р Радослав Тошков - специалист по функционална медицина с повече от 25 години опит в алтернативните методики на диагностика и терапия. Надяваме се да ви е била полезна информацията, която подготвихме в темата и видеото. 

Използвани източници

  1. Melrose S. Seasonal Affective Disorder: An Overview of Assessment and Treatment Approaches. Depress Res Treat. 2015;2015:178564. doi:10.1155/2015/178564
  2. Arakelyan, Hayk. (2019). Springtime lethargy.  https://www.researchgate.net/publication/332752060_Springtime_lethargy
  3. M. Picard, B. S. McEwen, E. S. Epel, C. Sandi (2018) An energetic view of stress: Focus on mitochondria. https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0091302218300062
  4. D. Aggio, L. Smith, A. Fisher, M. Hamer (2015) Association of Light Exposure on Physical Activity and Sedentary Time in Young People.
  5. https://www.mdpi.com/1660-4601/12/3/2941
  6. Nair R, Maseeh A. Vitamin D: The "sunshine" vitamin. J Pharmacol Pharmacother. 2012;3(2):118-126. doi:10.4103/0976-500X.95506 https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3356951/#:~:text=Vitamin%20D%20is%20known%20to,muscle%20strength%2C%20thereby%20preventing%20falls.  


Свързани продукти

ТЪРСИ В БЛОГА

КАТЕГОРИИ