ЗА ИНФОРМАЦИЯ И БЪРЗИ ПОРЪЧКИ, МОЛЯ ОБАДЕТЕ СЕ НА 0884 64 43 46

Протеин: Какви са критериите за избор на това хранително вещество

Протеините, едно от трите задължителни хранителни вещества за диетата на всеки човек, съставляват 10-20 процента от общия дневен прием на калории при повечето хора. Когато говорим за протеин, той често е в контекста на неговия източник - червено или бяло месо, растителен или от животински източници. Но в диалозите за протеина като източник на енергия и сила не трябва да се пропуска оценка на неговото качество.

Това е необходимо в случай, че искате да разберете ролята на протеина за мускулите, нервите, хормоналния баланс и други фактори на здравето.  Всъщност качеството на протеините е сложно да се оцени и поради това може да бъде трудно за интерпретация, но това не прави качеството на протеина маловажно. Може да сте чували термина „комплексен протеин“ или да сте виждали етикет на храна, в който се твърди, че храната е „с високо съдържание на протеини“ или „добър източник на протеин“ - но какво всъщност означава това?

Независимо дали спазвате определена диета или просто се опитвате да се храните по-пълноценно, наличието на повече информация за това, което ядете, ще ви помогне да направите разумен избор за вашето здраве. А едно от най-важните неща е да си осигурите пълноценни източници на енергия, които не причиняват инсулинови скокове и глад за бързи въглехидрати. Е, тук убедително печели протеинът.

Какво е хранителното вещество протеин

Протеинът е един от трите макронутриента, от които тялото се нуждае в оптимални според възрастта, теглото и  пола количества, заедно с въглехидратите и мазнините. Аминокиселините са "градивните елементи" на протеините. Представете си го като сглобяване и разглобяване на конструктор LEGO. Тялото ви прави същото постоянно - разглобява протеини, за да освободи отделни аминокиселини, които тялото използва след това за изграждане на нови протеини.

Аминокиселините също могат да се използват и „раздробяват“ от организма, например когато той използва аминокиселини, за да доставя азот за други телесни процеси. Тези разрушителни процеси, заедно с колебанията в изискванията на организма за изграждане на протеини, създават необходимостта от ежедневно попълване на нуждите от аминокиселини.

Защо протеинът е важен за организма

Протеините в тялото попадат в широк диапазон от размери и изпълняват широк набор от функции, от най-големия известен протеин - титин (съставен от около 34 000 аминокиселини), който допринася за силата и еластичността на скелетните мускули - до най-малкият известен протеин глутатион. Той е много важен антиоксидант и е съставен само от три аминокиселини. 

Протеините са основен компонент на косата и ноктите, действат като ензими, осигуряват структура, задържат клетките заедно, предават и получават сигнали, регулират движението на други молекули, предпазват ви от микроби и имат още много функции.

Поради естествени процеси в организма аминокиселините се губят всеки ден. Затова е нужно те да се осигуряват също така ежедневно, за да се запазят многобройните функции, които изпълняват в различните системи на организма.

Всички протеини еднакви ли са по същност и предназначение

И да, и не. Всички протеини са изградени само от 20 аминокиселини, които са подредени в различни комбинации. Съотношенията на тези 20 аминокиселини обаче могат да варират драстично между протеиновите източници както по състав, така и количествено. Способността на организма да разгражда протеини и да извлича аминокиселини също се променя.

От тези 20 аминокиселини само 11 се произвеждат от тялото (аланин, аргинин, аспарагин, аспарагинова киселина, цистеин, глутаминова киселина, глутамин, глицин, пролин, серин и тирозин). Останалите девет се наричат „незаменими“ аминокиселини. Тъй като тялото не може да ги изработи, от съществено значение е те да са в храната, която се консумира.

Ако на тялото не му достига аминокиселина, тогава протеините, които изискват тази аминокиселина, не могат да бъдат изградени. Това води или до загуба на функцията на този протеин в организма, или до разграждане на други протеини, за да се освободи необходимата аминокиселина, която след това може да компрометира различна функция.

Кои са основните аминокиселини

В кратък списък ви представяме основните аминокиселини и за какво допринасят в организма:

  • Хистидин (възпалителен отговор, антиоксидант, метален хелатор)
  • Изолевцин (мускулна издръжливост и възстановяване)
  • Левцин (кръвна захар, растеж, възстановяване на мускулите)
  • Лизин (абсорбция на калций, образуване на колаген и карнитин)
  • Метионин (клетъчна енергия)
  • Фенилаланин (невротрансмитери, настроение, апетит)
  • Треонин (зъбен емайл, метаболизъм на мазнините, нервна система)
  • Триптофан (серотонин, мелатонин)
  • Валин (мускули, нерви, имунна функция)

Как да оцените качеството на протеините и защо това е важно

Източникът на протеин е също толкова важен, колкото и способността на организма да извлича - чрез храносмилане - своите аминокиселини. Не всички протеини са еднакво смилаеми. „Качество на протеините“ е термин, който описва цялостната пълнота и смилаемост на протеина. Така че, ако в протеинов източник липсва една или повече от незаменимите аминокиселини или той е трудно смилаем, тогава качеството му се счита за по-ниско от протеинов източник, който е едновременно пълноценен и лесен за смилане.

Разбирането на качеството на протеините е от изключително значение за всеки човек и пълноценното хранене. Но хората, които избират растителен начин  на хранене или не консумират често източници на протеин, трябва да намерят алтернатива за осигуряването му.

Какво е „пълноценен протеин“

С две думи, това е източник на протеин, който осигурява всичките девет основни аминокиселини във форма, която тялото може да използва и в количествата, от които тялото се нуждае. Въпреки че всички протеини от животински произход (включително от риба, млечни продукти и яйца) са пълноценни протеини, повечето източници на растителни протеини не са. И по-точно - в повечето растителни източници на протеини липсва една или повече от деветте незаменими аминокиселини. Това ги прави в известна степен непълноценни в сравнение с протеините от животински източник.

Въпреки това соята, киноата, чиа и конопените семена са сред малкото растителни протеини, които са с пълноценен протеинов профил. Други неживотински източници на пълен протеин включват спирулина (синьо-зелени водорасли).

В диетата могат да се комбинират различни протеинови източници, за да се създаде пълноценен аминокиселинен профил, ако искате да има разнообразие. Такива комбинации не са необходими при всяко хранене, но те трябва да присъстват в ежедневната диета. Например, може да се комбинират бобови растения с ядки, семена или пълнозърнести храни.

Достатъчен ли е висококачественият пълноценен протеин

В голяма степен да, но с няколко уточнения. От гледна точка на доставката на аминокиселини, да. От обща гледна точка на здравето и храненето, не е задължително. Протеините в храната не са чисти. Те се придружават от други макронутриенти (въглехидрати и мазнини) и микроелементи (витамини и минерали, необходими в по-малки количества).

Тези други компоненти на храната влияят върху това как тялото ви използва протеина, както и  могат да повлияят на други аспекти на вашето здраве. Например, червеното месо е пълноценен протеин, но обикновено включва по-големи количества наситени мазнини. 

Също така следва да се има предвид, че повечето растителни протеини не са пълноценни, но често осигуряват значителни количества диетични фибри. Като цяло консумирането на различни протеини е добро решение, като може да се комбинират такива на растителна или животинска основа.

А няколко думи за протеиновите добавки?

Въпреки че допълнителният прием на протеин на прах не трябва да замества здравословната диета, която включва разнообразни протеинови източници, дори и най-здравословната диета може да има хранителни пропуски. Висококачествените протеинови добавки са удобен начин за увеличаване приема на протеини по ефективен начин, особено за възстановяване на организма след натоварване или когато обстоятелствата затрудняват получаването на пълноценна храна.

В нашия онлайн магазин при търсене ще откриете два варианта за протеин на прах, който е специално ориентиран към палео и веган хранене. Първият продукт е Палео протеинов шейк Natures Plus, а вторият – Веган протеинов шейк Natures Plus. Те съдържат протеини извлечени от слънчоглед, лен, тиква, бадем и други растителни източници. Осигуряват около 11 гр. фибри на 100 гр. продукт и са с ниско съдържание на въглехидрати. 

Не игнорирайте нуждата на организма от протеин - той е от съществено значение за здравето на нервната, мускулната, опорно-двигателната и други системи. 

Вижте още:

Най-важните предимства на глутаминовата киселина за здравето

Л-глутатион Натурал-продукт с натурален глутатион за детоксикация и защита


Свързани продукти

ТЪРСИ В БЛОГА

КАТЕГОРИИ