ЗА ИНФОРМАЦИЯ И БЪРЗИ ПОРЪЧКИ, МОЛЯ ОБАДЕТЕ СЕ НА 0884 64 43 46

Протектиум Пекторал - растителен сироп за облекчаване на детската дихателна система

Респираторните заболявания се появяват доста често при децата. Това е така, тъй като тяхната имунна система е в процес на изграждане и са по-податливи на патогени от външния свят особено в първите години от живота. Човешките дихателни пътища имат няколко различни механизма, чрез които функционират. Два от основните са свързани с постъпването на въздух и освобождаването на въглероден диоксид. При такива условия лесно могат да постъпят и микроби, причиняващи здравословни проблеми. Заболявания, които въздействат на дихателната система, включително носа, гърлото и белите дробове, са много често срещани. Това важи особено за деца, които все още не са изградили добър имунитет към разпространени вируси и бактерии, причиняващи подобни проблеми.

Днес в този материал ще обърнем внимание на това как е устроена дихателната система, как работят дихателните пътища и кои са най-често срещаните респираторни проблеми, които могат да повлияят на здравето на вашето дете.

Анатомия на дихателната система 

Дихателната система пренася въздух в и извън белите дробове. Когато детето вдиша, богатият на кислород въздух стига до белите дробове. Този кислород се изпраща до всички клетки на тялото, за да се използва за енергия и растеж. Когато детето издиша, отпадъчните газове (въглероден диоксид) се освобождават извън тялото. Това е най-простичкото обяснение за това как работи дихателната система при хората.

Вдишването (наричано още инспирация) е началото на активен процес, без който не можем да съществуваме. Когато човек вдиша, въздухът изпълва дихателните пътища в белите дробове. Въздухът, богат на кислород, достига до въздушни сакове в края на дихателните пътища. Именно те се наричат ​​алвеоли. Кислородът преминава в кръвоносните съдове, които заобикалят сакчетата. След това кръвта пренася кислорода до всички части на тялото. Тъй като тялото използва кислород, то произвежда и въглероден диоксид (отпадъчен газ), който кръвта пренася обратно в белите дробове. Когато човек издиша, въглеродният диоксид напуска тялото през дихателните пътища, трахеята и устата или носа. 

Устройство на дихателната система при децата

Дихателната система на детето е подобна на тази на възрастен човек. Някои структури обаче се различават по размер или положение. Например, езикът на бебето заема повече място в устата, отколкото този на възрастен. А ларинксът на бебето е разположен на по-високо положение във врата, отколкото при възрастен. Ето и някои конкретни обяснения за различните елементи на дихателната система и тяхната функция:

 • Устата и носът са отворите, през които въздухът влиза и излиза от тялото;
 • Синусите са пълни с въздух пространства в костите на лицето. Те помагат да се поддържа носът влажен и без прах и бактерии;
 • Фаринксът е кухината зад устата, която изпълнява роля както в дихателната, така и в храносмилателната система;
 • Ларинксът  (гръклян) е горната част на трахеята, която помещава гласните струни;
 • Трахеята осигурява пътя на въздуха за влизане и излизане от белите дробове;
 • Белите дробове са двойка органи, изградени от гъбеста тъкан. Те имат 5 секции, или 'лобове', 3 в десния бял дроб и 2 в левия. Белите дробове позволяват на тялото да получава кислород и да се освободи от въглеродния диоксид;
 • Бронхиолите (дихателните пътища) са еластични 'клони', които транспортират въздух в белите дробове. Ленти от мускули обграждат всяка бронхиола. Бронхиолите стават по-малки по размер слизайки по-дълбоко в белите дробове;
 • Алвеолите (alveoli pulmonis) са мехурчета в краищата на дихателните пътища, с които завършват разклоненията на бронхите;
 • Кръвоносните съдове са малки тръбички, които пренасят кръв към белите дробове и по цялото тяло. Малките кръвоносни съдове обграждат въздушните торбички, което позволява обмяна на кислород и въглероден диоксид;
 • Диафрагмата е мускул в корема, който помага при дишането и разделя коремната от гръдната кухина;
 • Мукусът е лепкаво вещество, произведено от клетки в лигавицата на дихателните пътища. Той улавя прах, дим и други частици от вдишвания въздух;
 • Цилиите (реснички) са малки косъмчета по клетките на лигавицата на дихателните пътища, които са покрити с лепкава слуз. Те улавят микроби и чужди частици, които влизат от вдишвания въздух и ги изпращат за отстраняване през носа или устата. Оттам слузта може да се погълне, след което да последва кихане и кашляне.

Дихателни разлики между деца и възрастни

Безспорно има различия в мисленето и развитието на децата, както и в начина, по който функционира детското тяло от гледна точка на физиология. Около 12-годишна възраст физиологичната функция на детето започва да става близка до тази на възрастните, но не във всички области. Разбирането на това как функционират телесните физиологичните функции на детето има значение, за да му осигурите най-добрата грижа и лечение.

Нека започнем с това, че бебетата дишат предимно през носа си до шестмесечна възраст. Ето защо е толкова важно да оставяте детето по гръб по време на сън и да не поставяте одеала, играчки или други приспособления наоколо. 

Бебетата също така се клатят и се движат повече от възрастен човек, докато спят. Всеки компромис с дишането през носа на бебето ще доведе до запушване на дихателните пътища, а това означава липса на достатъчно кислород или недостатъчно отделен въглероден диоксид при издишване.

При възрастните дишането изисква координирана употреба на три мускулни групи - диафрагмата, междуреберните мускули (мускулите между всяко ребро) и коремните мускули. Когато диафрагмата се изтегли, въздухът навлиза в белите дробове. Когато диафрагмата се отпусне, въздухът естествено се изхвърля. Междуреберните мускули издърпват белите дробове навън. Коремните мускули помагат на диафрагмата да се изтегли надолу, за да напълни дробовете с въздух.

Бебетата и малките деца използват коремните си мускули много повече, за да издърпат диафрагмата надолу за дишане. Междуреберните мускули не са напълно развити в момента на раждането и в първите месеци. Необходимо е бебето да порасне повече, за да ги развие. Това може да бъде важно, ако детето има нараняване на гръбначния мозък, дори и при по-ниско ниво на нараняване, тъй като коремните мускули може да не са достатъчни за дишане, докато не пораснат, като допълнително развиват диафрагмата и междуребрените мускули.

Поради значението на коремните мускули и други мускули, използвани за дишане, бебетата може бързо да се уморят. Комбинацията от недоразвити мускули, използвани за дишане и недостатъчна зрялост на дихателната система, могат да направят дишането предизвикателство дори без здравословно усложнение. И в тази връзка - кои са най-честите респираторни проблеми, които застигат децата?

Често срещани детски респираторни заболявания

Обикновената настинка

Също причинявана от вируси, обикновената настинка известна още като “инфекция на горните дихателни пътища”, е основната причина децата да се разболяват във всяка възраст. Според неофициална статистика повечето деца преминават през шест до осем настинки годишно, всяка с различна степен на изразеност на симптомите.

Симптомите обикновено включват хрема, възпалено гърло, кашлица, кихане, главоболие и болки в тялото.

Честите настинки се причиняват от вируси, които са „обикновено по-малко тежки от грипа и имат по-малък риск от причиняване на вторична пневмония“. Симптомите са много сходни при възрастни и деца, но децата могат да имат лека температура, докато възрастните обикновено нямат.

Грип

Грип/Инфлуенца представлява вирус, който обикновено причинява пет до седем дни висока температура, мускулни болки, умора, кашлица и хрема. Знаете как за отрицателно време вдигате рязко температура и оставате без никакви сили за движение и сте приковани към леглото. Е, това е точно грип. Усложненията от грипа са пневмония и хоспитализация вследствие на вторични бактериални инфекции. Важно е да се знае, че има различни видове грипни вируси.

Грипът може да бъде опасен, дори смъртоносен, особено при малки деца. Вдигането на висока температура при деца е по-опасно, отколкото при възрастните, а храносмилателните им симптоми също са тежки.

Синузит

Наричана още синусова инфекция, синузитът е възпаление или подуване на тъканта, която очертава синусите. Течността може да се натрупа в тези нормално изпълнени с въздух пространства зад носа и окото и това да доведе до инфекция. Често синузитът придружава настинка или грип или може да бъде предизвикана от алергии.

Синузитът може да доведе до:

 • Болка и натиск в лицето, особено зад очите и носа;
 • Усещане за задръстен нос, болки в скулите и под очите;
 • Кашлица и хрема;
 • Стичане на секрети в гърлото, което може да причини болки в гърлото, лош дъх и гадене или повръщане.

Бронхит

Бронхитът е възпаление на бронхите или големите дихателни тръби в белите дробове. Обикновено се причинява от вирус и може да се развие след настинка или грип. Постоянната кашлица е класически симптом, който може да се задържи в продължение на три до четири седмици, след като вирусът се е изчистил. В допълнение към гръдната кашлица, симптомите могат да включват хрема, болки в гърдите, температура и втрисане, умора.

Пневмония

Пневмонията се причинява от инфекция на белите дробове и може да се превърне в опасно състояние. Симптомите включват:

 • Учестено дишане;
 • Висока температура и втрисане;
 • Кашлица;
 • Умора;
 • Болка в гърдите, особено при дишане.

Вируси, бактерии или гъбички могат да бъдат причина за развитие на пневмония. Тя може да се развие и след като детето е имало настинка, грип или стрептокок в гърлото. Бактериалната пневмония може да се лекува с антибиотици за разлика от вирусната. Няма специфично лекарство, което да излекува вирусна пневмония, но лекарите обикновено предписват антивирусно лекарство, което съкращава продължителността на заболяването.

Важно предупреждение за аспирина

Никога не трябва да използвате аспирин или други лекарства, които съдържат аспирин, за лечение на вирусни заболявания като грип, настинка или варицела при деца. Използването на аспирин при лечение на вирусни инфекции е свързано със синдрома на Рей, потенциално смъртоносно състояние, което причинява увреждане на мозъка и черния дроб при деца. 

Треската обикновено е признак на вирусна инфекция, така че ако детето ви има температура, не давайте аспирин. При първите симптоми на което и да е респираторно усложнение не отлагайте консултацията с медицински специалист, защото колкото по-рано започнете лечението, толкова по-бързо ще бъде оздравяването.

Протектиум Пекторал - сироп за облекчаване на дихателната система

Тъй като дихателните пътища и белите дробове на бебето или детето са малки, те може да не могат да се справят с травма, тъй като няма резерв както при възрастен. Можете да почувствате резерва в собствените си дробове, ако вдишате дълбоко, след което се опитате да вдишате още малко. Когато издишате напълно може да издишате само още малко след това. Бебетата и малките деца нямат този капацитет, така че дихателната недостатъчност се появява по-бързо и те се затрудняват с появилите се кашлица, храчки и стичащи се секрети. 

Съставките на сиропа Протектиум Пекторал са подбрани с фокус върху дихателната система и облекчаване на симптомите при настинка, грип или друго респираторно заболяване. Във формулата има растителни екстракти и олигоелементи - евкалипт, екстракт от мащерка, ехинацея, живовляк, мед, манган, ментол и други.

Всички те помагат за облекчаване на болките при остро или хронично възпалително заболяване, облекчаване на кашлицата и по-лесно отхрачване, за да се освободи дишането и функцията на дихателната система.

ТЪРСИ В БЛОГА

КАТЕГОРИИ