ЗА ИНФОРМАЦИЯ И БЪРЗИ ПОРЪЧКИ, МОЛЯ ОБАДЕТЕ СЕ НА 0884 64 43 46

Противодействие на стреса и лошото настроение с Акти Литий

Животът на модерния човек е изпълнен ежедневно с прекомерни количества стрес и умора. Това често влошава психическото здраве и води до лошо настроение и чувство на тревожност. Доказано е, че дългосрочната липса на позитивни емоции и преживявания води до депресивни състояния, появата на паник атаки и безпокойство. 

Прекаленият обем на работа под стрес е и причина за все по-зачестилите случаи на бърнаут синдром. При него работещите се оплакват от внезапно или постепенно развито нежелание за работа до степен, при която нямат желание да излязат сутрин от дома си, дори да станат от леглото. 

В последните години се наблюдава и значителен ръст на хората с психични проблеми, включително с психични разстройства и когнитивни нарушения. Разбира се, за всичко това има множество причини от различен характер, които са взаимосвързани и трябва да се тълкуват в общ контекст. Най-важният въпрос е как да живеем така, че да се справим с всички ангажименти, динамика и задачи без да загубим себе си някъде по пътя.

Паник атаките и стреса

Все по-често се срещат жени и мъже, които преживяват т.нар. паник атаки. Макар че чисто физиологично те се усещат като телесно неразположение (учестяване на пулса, трудно поемане на дъх, задух и др.), паник атаките също са в следствие на психични и емоционални неразположения, които най-често са породени от стрес.  

Те могат да бъдат породени и от събития, които са възникнали назад във времето и дават отражение на психо-емоционално състояние на човека на по-късен етап.

Липсата на достатъчно почивка ни лишава от моменти, прекарани с любимите ни хора и време за любимите занимания. Поради това се оказваме в уязвима позиция пред предизвикателствата на съвременния живот. 

Стресът активира различни неврологични процеси в тялото ни, които допълнително усилват чувството за страх и лошото настроение. Затова понякога имаме нужда от допълнителна помощ, за да се чувстваме добре и да не се поддаваме на умората и стреса. 

Какво представлява стресът всъщност

Според медицината и психологията, стресът е проява на силно емоционално и физическо напрежение, което е породено от негативни усещания и фактори, въздействали отрицателно върху човешката психика. 

Доказано е, че близо 75% от заболяванията на тялото и системите в него, са в следствие на преживян и натрупан стрес. Според изследванията, по време на стрес организмът губи способността си да се бори и да оказва контрол върху възпалителните процеси. Това е така, защото възпаленията се регулират от части от хормон, синтезиран от надбъбречната жлеза – кортизол. 

Излагането на продължителен стрес кара клетките на имунната система да губят обичайната си чувствителност към действието му. По този начин много заболявания могат да се появят, а също така е възможно обострянето на тези, от които вече боледуваме. В никакъв случай оксидативният стрес не е положително явление, още повече, че имаме нужда от антиоксидантна защита, за да му се противопоставим.

Всичко това само показва колко силно се отразяват на човешкия организъм неприятните емоции и стресовите ситуации. 

Какво може да ни помогне за справяне с лошото настроение

В Древна Гърция лечителите лекували депресията като предписвали на пациентите си минерална вода. Според съвременните изследвания тя е богата на литий и именно заради това е действала благотворно още тогава. 

Първото официално изследване за влиянието на лития върху психиката е направено от Джон Кейд през 1949 г. Той е австралийски психиатър, който създава за пръв път фармацевтичен метод за лечение на психични разстройства с литий. 

Джон Кейд установява, че този химичен елемент повлиява добре дори хората със сериозни психични разстройства като шизофрения. 

Какво представлява литият

Литият е химичен елемент, който се среща естествено в природата. Съществува основно в две форми – литиев цитрат и литиев карбонат. Доказано е, че и двете имат положителен ефект върху мозъка и справянето с депресивни състояния, но също така имат и токсично действие върху организма при по-продължителна употреба. 

За сметка на това, обаче литиевият оротат е доказано нетоксичен и не води до нежелани странични ефекти. 

Какво е действието на литиевия оротат върху мозъка

Тази форма на лития дава възможност да премине отвъд кръвно-мозъчната бариера. Така оротатът може да окаже благоприятното си действие върху мозъка и неговите функции, както и да спомогне за справяне с усещането за тревожност и стреса. 

Какви са ползите от литиевия оротат

Контролираните количества литиев оротат носят ползи както на физическото, така и на психическо здраве на човека. Правилният прием помага на организма при редица състояния като:

 • Спомага лечението на възпаления – литиевият оротат оказва противовъзпалително действие в човешкия организъм;
 • Предпазва от болест на Алцхаймер, благодарение на невропротективния ефект, който оказва върху нервната система и невроните;
 • Стабилизира настроението – помага на хора, които често изпадат в лошо настроение и усещат чувство за безпокойство;
 • Оказва добро влияние върху хора с дефицит на вниманието, като подобрява мисловните процеси и мозъчната функция;
 • Бори се с депресията – увеличава производството на серотонин, който допринася за усещането за щастие.

Има ли хранителни добавки, които съдържат литиев оротат

За разлика от различните видове антидепресанти, които са на базата на литиев цитрат или карбонат, съществува и хранителна добавка, която съдържа Литиев оротат и не създава опасност от натрупване на токсини в организма и други нежелани лекарствени реакции. Това е добавката Акти Литий. 

За какво помага Акти Литий

Акти Литий съдържа ниски дози литиев оротат, което го прави подходящ при редица състояния, свързани с емоционални неразположения в следствие на стрес и умора. 

 • Подобрявайки мозъчната биохимия, Акти Литий оказва на организма следните ползи:
 • Подобрява лошото настроение и усещането за тревожност;
 • Намалява чувството на стрес;
 • Повлиява добре хората, които имат паник атаки;
 • Подпомага концентрацията и усещането за мотивация;
 • Забавя стареенето на мозъчните клетки и възстановява част от сивото вещество;
 • Подобрява цялостната функция на мозъка и подкрепя когнитивната функция;
 • Успешно се справя с депресивни състояния. 

Ако в последно време усещате, че нямате желание за нищо, че не се усмихвате и се улавяте в негативно настроение, опитайте прием на Акти Литий. Единственото, което трябва да имате предвид преди да започнете употребата е, че не трябва да го приемате в комбинация с антидепресанти. Пропуснете добавката и в случай, че сте бременна или кърмите, тъй като литият преминава през плацентата и в кърмата.


Свързани продукти

25.00 лв

ТЪРСИ В БЛОГА

КАТЕГОРИИ