ЗА ИНФОРМАЦИЯ И БЪРЗИ ПОРЪЧКИ, МОЛЯ ОБАДЕТЕ СЕ НА 0884 64 43 46

Проучване показва, че витамин D понижава риска от очни заболявания при младите жени

Автор: Стивън Даниълс, 12 април 2011
Източник: Archives of Ophthalmology 2011, Том 129, страници 481-489;
Заглавие: „Статусът на витамин D и ранните прояви на макулната дегенерация при жени след менопауза” („Vitamin D Status and Early Age-Related Macular Degeneration in Postmenopausal Women”)

Високите нива на витамин D в кръвта могат да бъдат свързани с понижения риск от развитието на възрастово обусловена макулна дегенерация (AMD) при жените, се твърди в ново изследване.

Това е второто изследване, което показва връзката между витамин D и AMD.

Според открития, публикувани в Archives of Ophthalmology, най-високият среден прием на витамин D чрез храната и хранителните добавки (15.1 мкг дневно) намалява с 59% риска от развиването на ранна AMD, в сравнение с най-ниските приемани средни дози (7.9 мкг дневно).

 „Това е второто изследване, което показва връзката между AMD състоянието и 25(OH)D. Нашите данни подкрепят предишните наблюдения, че витамин D може потенциално да ни предпази от развиването на AMD”, пишат авторите, ръководени от Ейми Милън от Университета в Бъфало, Ню Йорк.

 „Необходими са повече изследвания, за да се потвърди тази връзка в бъдеще. Нужно е да се разбере по-добре възможното взаимодействие между статуса на витамин D, генетичните фактори и начина на живот по отношение на риска от ранно развиване на AMD”, добавят те.

Както предполага името, възрастово обусловената макулна дегенерация (age-related macular degeneration – AMD) е дегенеративно заболяване на ретината, което причинява загуба на централното зрение и оставя само периферно зрение.

Независимо от факта, че приблизително 25 до 30 милиона души по света са засегнати от AMD, осведомеността за това състояние е ниска. Международният AMD Алианс очаква този брой да расте и дори да се утрои от 2025 г.

Макулата е жълта точка в ретината с диаметър около 5 мм. Докато стареем, нивата на пигмент в макулата естествено се понижават, а това води до увеличаване на риска от AMD. Жълтият цвят се дължи на съдържанието на каротеноидите лутеин и зеаксантин, които получаваме от храната.

Детайли от проучването

Милън и нейните колеги анализирали кръвните нива на витамин D – измервани като 25-хидроксивитамин D (25(OH)D) – това е неактивната, „складирана” форма на витамина, при 1313 жени на възраст между 50 и 79 години. „25(OH)D серумът е предпочитаният биомаркер за нивото на витамин D, тъй като отразява едновременно поетите с храната и придобитите от слънцето количества на витамина”, обясняват изследователите.

Витамин D се свързва с два биологично неактивни предшественика – D3, познат също като колекалциферол, и D2, познат като ергокалциферол. И двата предшественика D2 и D3 биватпреработени в черния дроб и бъбреците в 25(OH)D и в 1,25-дихидроксивитамин D (1,25(OH)2D) – биологично активни форми, които са строго контролирани от организма.

Според откритията от това проучване, най-важните храни, източници на витамин D за жените, са: млякото, рибата, обогатените маргарини и обогатените зърнени култури.

Резултатите показали, че няма обща връзка между витамин D и различните форми на AMD, но когато учените ограничили своите анализи върху жени под 75-годишна възраст, те открили, че високите нива на 25(OH)D се свързват със значително намален риск от ранно развитие на AMD.

„Обратното, връзката между ранната AMD и 25 (OH) D при жени под 75 години не се обяснява с хранителния прием на лутеин и зеаксантин или полиненаситени мазнини”, добавят те.

От друга страна, високите нива на витамин D се свързват със значително увеличен риск при жените над 75-годишна възраст.

Биологически правдоподобно ли е това?

Коментирайки възможния механизъм, д-р Милън и нейните колеги отбелязват, че има данни, сочещи, че възпаленията са свързани с развиването на AMD, а витамин D има противовъзпалително действие. Учените добавят още, че „слънчевият” витамин „може да подтисне разрушителното възпаление, което се проявява на нивото на ретината в ранните етапи на AMD”.

Проучването е подкрепено от Националния здравен институт и от „Изследвания за предотвратяване на слепотата”. То е част от „Каротеноиди и възрастово обусловени заболявания на очите”, проучване на Women’s Health Initiative.

СВЪРЗАНИ ПРОДУКТИ

ТЪРСИ В БЛОГА

КАТЕГОРИИ