ЗА ИНФОРМАЦИЯ И БЪРЗИ ПОРЪЧКИ, МОЛЯ ОБАДЕТЕ СЕ НА  02 818 48 70

Проучвания върху връзката между маслото от крил и мозъчната функция

Krill-oil-now-no.-2-omega-3-source-behind-fish-oil-Aker-says

Криловото масло се добива от ракообразни животни принадлежащи към планктона и е особено богато на омега-3 мастни киселини, фосфолипиди /холин/ и антиоксиданти-астаксантин. Крилът,  това са подобни на скариди животинки, които се намират в изобилие в Антарктическия океан, и към тях вече се насочва добивът като перспективен източник на омега-3 за бъдещето. В действителност, много биотехнологични компании – сред тях и лидерът в тази индустрия Neptune технологии и биоресурси (www.neptunebiotech.com) – са в процес на тестване на ефекта на маслото от крил върху когнитивните функции при ADHD, при прием на дневна доза от 500 мг

Предполага се, че понижението на когнитивните функции с остаряването е резултат от намаляване на количеството на ФЛ и/или на полиненаситените МК (ПНМК, PUFAs) в мозъка. Демонстрирано е, че ФЛ са важни и ефективни носители на есенциални ПНМК, включително на DHA, за мозъка. . Не е случайно, че от омега-3 мастни киселини се състои средно около осем процента от човешкия мозък, според д-р Дейвид Хоробин.Поради тази причина, допълнителният прием на ФЛ, които са носители на n-3 ПНМК (n-3 PUFAs) – специфичната характеристика на ФЛ от морски произход, може да  е от изключително важно значение за неврологичното развитие.

Освен това, ФЛ могат да бъдат донор на холин при лечението на неврологични заболявания. Холинът оказва влияние върху клетъчната пролиферация, апоптозата и върху епигенетичните свойства на ДНК, като въздейства върху развитието на мозъка и върху паметта. Има данни и за благоприятен ефект на ФЛ върху влошаващите се с напредване на възрастта когнитивни функции.

През 2007 г. проучване, спонсорирано от Международната организация на ADHD установило, че прием на  500 мг на ден на крилово масло в продължение на шест месеца, довел до тези впечатляващи резултати:

  • 60,2% подобряване на концентрацията и работоспособността
  • 39,0% подобрение в способността за съсредоточаване
  • 48,8% подобрение в уменията за общуване
  • 34,2% подобрение в способността да се управляват пари
  • 50,0% подобрение на уменията за планиране
  • 34,5% подобрение при уменията за шофиране и осигуряване на безопасността по пътищата

Един от изследователите на въпросното проучване, Лесли Раудер, заявява: “Омега-3 мастни киселини са една от най-важните добавки в лечение на мозъка с ADHD. Аз препоръчвам масло от крил на всички мои пациенти, като самият приемам такова всеки ден.

[fb_button]

0 Коментара

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*