ЗА ИНФОРМАЦИЯ И БЪРЗИ ПОРЪЧКИ, МОЛЯ ОБАДЕТЕ СЕ НА 0884 64 43 46

Пълноценният сън дава добро настроение и гарантира добро здраве

Едно от най-старите златни правила за здраве гласи: да си лягаме всяка вечер по едно и също време. Режимът на будност и сън оказва важно влияние върху функционирането на организмите и следва да му обърнем заслужено внимание. В наши дни малко хора знаят, че малките детайли в ежедневието ни могат да повлияят върху качеството на съня, а оттук да „смутят” здравословното ни състояние, настроението ни и възможността ни да помним, научаваме, накратко - да живеем пълноценно.

Редица проучвания сочат, че съвременният човек има хаотично ежедневие. То започва още с отварянето на очите сутрин и пропускането на най-важното хранене за деня – закуската. Наваксвайки я през последните часове на деня, ние, на практика, не позволяваме на организма ни да се възстанови по време на съня. Някои хора дори предпочитат да спят възможно най-малко. Те оправдават действията си с думите: „От сън спомени няма”. Това е точно така, когато говорим за човешката памет, но проблемът изниква с пълна сила, когато погледнем от друг ъгъл, да го наречем – паметта на организма. Човекът, подобно на другите живи организми на планетата, се ръководи от биологични ритми. Подобно на цвете, което с появата на сутрешните слънчеви лъчи, разтваря цветовете си, така и някои биологични процеси в организма на човека се регулират от светлата част на деня, а други – само и единствено с настъпването на нощта.

За качествения и пълноценен сън на човек, основна роля играе естественият хормон мелатонин. Той се произвежда в епифизната жлеза. Нивото на съдържанието му в организма бива различно. Секрецията на мелатонина става в синхрон с денонощния ритъм (светло/тъмно), като достига максимум през нощта (~ 200 pg/ml) и минимални стойности през деня (~10 pg/ml). Върху нивото на „хормона на съня”, както още е наричан, влияние оказват също така ежедневният стрес и възрастта. Максималните стойностти на мелатонина в организма се достигат между първата и третата година на живота, след което постепенно намаляват. Това е причината хората с напредването на възрастта да спят все по-малко нощем. На практика, с възрастта активността на епифизата намалява и количеството на мелатонина в организма е по-малко, което води след себе си до повърхностен и неспокоен сън, както и до безсъние.

Хормонът мелатонин изпълнява редица основни функции. Той регулира работата на ендокринната система, кръвното налягане и режима на съня. Освен това, забавя процесите на стареене, поради което често е определян като „хормон на младостта”. Наред с това, мелатонинът засилва имунната ни система, притежава антиоксидантни свойства и влияе положително в процеса на адаптация при смяна на часовия пояс. Хормонът взима участие и в регулирането на функциите на храносмилателния тракт и работата на клетките на главния мозък. Мелатонитът се свързва също така с половото съзряване и репродуктивните функции.

В зависимост от начина ни на живот, а също така от възрастта ни нивото на мелатонин в организма ни варира. Проучвания сочат, че когато тялото ни изпитва недостиг на мелатонин, то започва да старее по-бързо, натрупват се свободни радикали, понижава се чувствителността към инсулина, развиват се затлъстяване и дори рак. Намаляването на мелатонина в организма се свързва с по-ранното настъпване на менопауза при жените, както и с намаляване на възможността за забременяване. С действието на този хормон се обяснява и фактът, че бременните жени често раждат в малките часове на деня.

Мелатонинът освен това способства за предотвратяването на рака на млечната жлеза, яйчниците, матката и простатата. Доказано е, че при мъжете „хормонът на младостта” засилва потенцията.

Оптималните нива на мелатонин при децата, от друга страна, са свързани с необходимостта от пълноценен сън, през който те да се възстановяват психически и физически. Доказано е, че добрият сън подобрява паметта и мисловната дейност. Сънят има свързваща роля между заученото през деня и прилагането му на практика. Освен това спомага за успешната адаптация на индивида в групата. Не на последно място, мелатонинът е важен за организма, поради участието му в засилването на имунната система.

Лошите навици, от които „страда” мелатонинът са, когато:

- стоим през деня на тъмно;
- включваме ярка светлина вечер, отивайки до тоалетната например;
- работим през нощта на ярка светлина;
- се храним небалансирано;
- злоупотребяваме с кофеин, алкохол, никотин и др.

СВЪРЗАНИ ПРОДУКТИ

ТЪРСИ В БЛОГА

КАТЕГОРИИ