ЗА ИНФОРМАЦИЯ И БЪРЗИ ПОРЪЧКИ, МОЛЯ ОБАДЕТЕ СЕ НА 0884 64 43 46

Работи ли берберинът за загуба на тегло и инсулинова резистентност?

Берберинът е съединение (по-специално изохинолинов алкалоид), намиращо се в някои растения, сред които Rhizoma coptidis, Hydrastis canadensis, Berberis aquifolium и други. Неговото име нашумя покрай различни теми, свързани с регулиране на теглото и има защо. 

Берберинът е мощно съединение, което е демонстрирало потенциалните си ползи за справяне с различни здравословни проблеми, включително управление на наднормено тегло, метаболитен синдром и други. В тази публикация ще разгледаме действието на берберина, неговите източници и ролята му за подобряване на здравословни проблеми, със специален фокус върху загубата на тегло и контрола на теглото.

Какво е берберинът?

Берберинът е изохинолинов алкалоид, клас естествено срещащи се съединения, открити в различни растителни видове. Неговият впечатляващ набор от биологични дейности го превърна в обект на обширни научни изследвания. Споделяме с вас някои от ключовите научни открития за берберина:

  • Регулиране на кръвната захар: Въздействието на берберина върху регулирането на кръвната захар е един от най-добре документираните ефекти. Множество проучвания показват, че берберинът може да подобри инсулиновата чувствителност и да нормализира нивата на кръвната захар на гладно, което го прави особено подходящ за хора с диабет тип 2.
  • Контрол на теглото: Въздействието на берберина върху контрола на теглото е обект на все по-голям научен интерес. Той може да потисне апетита, като така се намалява приемът на калории. Алкалоидът също активира AMP-активирана протеин киназа (AMPK), специфичен ензим свързан с енергийния метаболизъм.
  • Сърдечно-съдово здраве: Изследванията показват, че берберинът може да допринесе за здравето на сърдечно-съдовата система чрез понижаване на кръвното налягане и модифициране на липидния профил.
  • Стомашно-чревно здраве: Антимикробните свойства на берберина го правят ефективен срещу различни патогени, включително бактерии, вируси и гъбички. 
  • Борба с бактериални инфекции: Установено е, че берберинът е ефективен срещу различни патогенни бактерии.
  • Облекчаване на диарията: Доказано е, че берберинът помага за намаляване на тежестта и продължителността на диарията, причинена от бактериални или вирусни инфекции.

Що се отнася до източниците, берберинът може да се намери в няколко растения, като най-често това са:

1. Berberis vulgaris (Берберис): Берберисът, храст в Европа и Азия, съдържа берберин в своите корени, кора и плодове. От векове се използва в традиционната медицина.

2. Berberis aquifolium (Орегонско грозде): намира се в Северна Америка, Орегонското грозде е друг източник на берберин. Ценен е заради горчивия си вкус и жълти корени, които съдържат съединението.

3. Hydrastis canadensis (Goldenseal): Goldenseal, многогодишна билка, произхождаща от Северна Америка, е известна с високото си съдържание на берберин, особено в своите коренища.

4. Coptis chinensis (китайска златна нишка): Китайската златна нишка, често използвана в традиционната китайска медицина, съдържа берберин в своите коренища.

Берберинът може да помогне при различни състояния

Потенциалните ползи за здравето на берберина могат да бъдат:

1. Регулиране на кръвната захар: Берберинът е широко изследван за ролята му в управлението на нивата на кръвната захар. Изследванията показват, че може да подобри инсулиновата чувствителност и да намали инсулиновата резистентност, което го прави обещаващ инструмент за тези с диабет или при риск от развитие на това състояние.

2. Сърдечно-съдово здраве: Проучванията показват, че берберинът може да помогне за понижаване на повишеното кръвно налягане, подобряване на нивата на холестерола и намаляване на риска от сърдечни заболявания.

3. Стомашно-чревно здраве: Берберинът има антимикробни свойства, които могат да помогнат в борбата с различни стомашно-чревни инфекции, включително бактериални, вирусни и гъбични проблеми. Също така се свързва с облекчаване на симптомите на синдрома на раздразненото дебело черво (IBS).

Берберин като средство за загуба на тегло

Смята се, че берберинът влияе на AMP-активирания протеин киназен път (AMPK), който играе решаваща роля в регулирането на метаболизма. Активирането на AMPK може да повиши способността на тялото да изгаря мазнини за енергия, като помага при загуба на тегло.

Някои проучвания показват, че берберинът може да намали апетита, което улеснява контрола на приема на храна и избягването на преяждане. Берберинът също работи за намаляване на складирането на мазнини. Той може да инхибира растежа на мастните клетки и да намали количеството мазнини, съхранявани в тялото. Това може да бъде особено полезно за хора, които се борят със затлъстяването.

Има данни, че берберинът е ефективен и за подобряване на инсулиновата чувствителност, което е чудесна новина за хората с инсулинова резистентност.

Подобрената инсулинова чувствителност не само помага за управлението нивата на кръвната захар, но също така може да улесни загубата на тегло. Когато тялото ви използва инсулина по-ефективно, е по-лесно да регулирате складирането на мазнини, да обработвате добре храната и да поддържате нормално теглото си.

Препоръки за прием на берберин

Ако обмисляте да включите берберин в режима си за контрол на теглото, ето някои важни съображения:

Консултирайте се със здравен специалист: Преди да започнете нова добавка или диетичен план, препоръчително е да се консултирате със здравен специалист, особено ако имате съществуващи здравословни проблеми или приемате други лекарства.

Дозировка и форма: Добавките с берберин се предлагат в различни форми, като капсули, прахове и екстракти. Типичната препоръчителна доза е около 500 mg до 1500 mg на ден, разделена на две до три дози. 

Нашата препоръка е за прием на Акти Берберин - 100% натурален берберин за регулиране на инсулина, кръвната захар и нивата на лошия холестерол.

Комбинирайте с балансирана диета и упражнения: Въпреки че берберинът може да предложи ползи самостоятелно, той е най-ефективен, когато се използва в комбинация с балансирана диета и редовна физическа активност. Никой продукт не е магическо решение, а още един инструмент в цялостната стратегия за управление на теглото. 

Дозировка: Колко берберин се препоръчва?

Дозировката на берберин, отбелязана в различни проучвания, е между 0,3 и 3,0 грама на ден. Общото количество обикновено се разделя на две или три дози през деня. В някои проучвания хората са приемали берберин до две години без каквито и да било проблеми.

Берберинът се предлага под формата на капсули, таблетки и други форми, като най-удобно и лесно се приема под формата на готова хранителна добавка. Така знаете точно колко е дневната доза за прием и не рискувате да пропуснете всички положителни ефекти, които това вещество може да ви донесе.

Източници 

Jiang XW, Zhang Y, Zhu YL, et al. Effects of berberine gelatin on recurrent aphthous stomatitis: a randomized, placebo-controlled, double-blind trial in a Chinese cohort. Oral Med. 2013;115:212-7. doi:10.1016/j.oooo.2012.09.009 

Sanjari M, Shamsinejad B, Khazaeli P, et al. Safety and efficacy of Berberis integerrima root extract in patients with type 2 diabetes. A parallel intervention based triple blind clinical trial. J Diabetes Metab Disord. 2020;19:71-80. doi:10.1007/s40200-019-00478-z

Suadoni MT, Atherton I. Berberine for the treatment of hypertension: a systematic review. Complement Ther Clin Pract. 2021;42:101287. doi:10.1016/j.ctcp.2020.101287

Mirhadi E, Rezaee M, Malaekeh-Nikouei B. Nano strategies for berberine delivery, a natural alkaloid of Berberis. Biomed Pharmacother. 2018;104:465-473. doi:10.1016/j.biopha.2018.05.067

Lan J, Zhao Y, Dong F, et al. Meta-analysis of the effect and safety of berberine in the treatment of type 2 diabetes mellitus, hyperlipemia and hypertension. J Ethnopharmacol. 2015;161:69-81. doi:10.1016/j.jep.2014.09.049 


Свързани продукти

ТЪРСИ В БЛОГА

КАТЕГОРИИ