ЗА ИНФОРМАЦИЯ И БЪРЗИ ПОРЪЧКИ, МОЛЯ ОБАДЕТЕ СЕ НА 0884 64 43 46

Работите на компютър? Вижте как да се погрижите за зрението си!

В дигиталния свят, в който живеем, голяма част от хората работят на компютър, или просто прекарват значителна част от ежедневието си фокусирани върху екрана на някакво устройство.

Докато технологиите несъмнено подобриха живота ни през последните десетилетия по много начини, продължителното време пред екрана може да окаже влияние върху здравето на очите. 

От обикновено напрежение на очите до повишена умора, сухота и дискомфорт, зрението на човека е едно от най-потърпевшите в дигиталната ера. Днес ще ви представим няколко начина, по които можете да се погрижите за здравето на очите си и да намалите вредния ефект от синята светлина върху зрението си.

Как вредят технологиите на зрението?

Когато прекарвате твърде много време пред екрана на телевизора, компютъра или мобилния си телефон, това може да доведе до състояние, известно като дигитално напрежение на очите или синдром на компютърното зрение. 

Това състояние се дължи на продължителното излагане на ярката, трептяща светлина, излъчвана от цифровите екрани, както и на взирането в една фиксирана точка за продължителен период от време.

Ето и кои са едни от най-често срещаните симптоми на дигитално напрежение:

Умора на очите - при продължително взиране в екрана очите се чувстват напрегнати и уморени, клепачите натежават сякаш ви се спи. 

Сухота на очите - съсредоточаването в екрана намалява честотата на мигане, което често може да доведе до сухи, раздразнени очи.

Замъглено зрение - продължителното време пред екрана може да причини временно замъгляване на зрението.

Главоболие - напрежението на очите от екрана може да предизвика главоболие, което да се развие и до мигрена ако не се вземат навременни мерки.

Болки във врата и раменете - неправилната стойка и продължителното време пред екрана могат да допринесат за дискомфорт във врата и раменете, които да доведат до проблеми с гръбначния стълб и трайно изкривяване.

Освен всичко това, прекарването на твърде много време пред екраните, особено преди лягане, поддържа мозъка възбуден и нарушава естествените цикли на сън и събуждане, поради синята светлина, излъчвана от екраните.

Как можете да се погрижите за зрението си

В забързаното ежедневие на 21-ви век е трудно да избягваме технологиите, но има някои прости ежедневни навици, които можете да практикувате за да предпазите зрението си.

Практикувайте правилото 20-20-20:

За да намалите риска от дигитално напрежение на очите, експертите препоръчват да следвате правилото 20-20-20. На всеки 20 минути си правете 20-секундна почивка, през която да фокусирате погледа си върху нещо на около 20 крачки разстояние. Тази проста практика помага за облекчаване на напрежението в очите и позволява на очите ви да се отпуснат и да се фокусират отново.

Регулирайте настройките на екрана си

Оптимизирайте настройките на екрана си, за да намалите напрежението на очите. Регулирайте яркостта, контраста и размера на шрифта, за да осигурите комфорт на очите си. Обмислете използването на филтри за синя светлина, за да сведете до минимум излагането на нея, особено вечер.

Поддържайте правилна стойка

Поддържането на изправена поза при използване на дигитални устройства е от съществено значение за предотвратяване на напрежението във врата, раменете и гърба, което може да допринесе и за дискомфорт в очите. Разположете екрана си на нивото на очите и се уверете, че седите на удобен стол с подходяща опора за гърба. Ако работите от вкъщи, погрижете се да си създадете удобен офис кът, работата от дивана ще навреди на тялото ви в дългосрочен план.

Хидратирайте се

Правилната хидратация е от съществено значение за поддържане на здравето на очи и предотвратяване на сухота и раздразнение. Пийте много вода през целия ден, за да останете хидратирани, особено ако прекарвате дълги часове пред екрана. 

Оптималното количество е 2 литра дневно, а за да пиете повече вода, използвайте чаша или сламка вместо бутилка. Ако нямате навика да се хидратирате, препоръчваме и да потърсите мобилно приложение, което да ви напомня да пиете вода през целия ден.

Почивайте си редовно

В допълнение към правилото 20-20-20, не забравяйте да правите редовни почивки от времето пред екрана. Старайте се на всеки час да ставате от компютъра, за да се раздвижите, мигайте често и се фокусирайте върху обекти на далечни разстояния.

Обмислете покупка на очила със защита от синята светлина

Дори и да нямате проблеми със зрението и да не носите очила, помислете за инвестиция в такива със защита от синята светлина, за да намалите излагането на очите си на това вредно влияние от екраните. Такива очила можете да поръчате от всяка оптика.

Посещавайте редовно офталмолога си

Редовните очни прегледи са от съществено значение за поддържане на оптимално здраве на очите и ранно откриване на проблеми със зрението. Планирайте редовни посещения при вашия офталмолог, за да следите здравето на очите си и да избегнете дългосрочни проблеми със зрението вследствие на вредното влияние на технологиите.

Хранителни добавки за очно здраве

Когато избирате хранителни добавки за поддържане на здравето на очите, трябва да имате предвид няколко ключови съставки, които могат да допринесат за подобряване на зрението и намаляване на дигиталното напрежение. Оглеждайте се за следните витамини и минерали, за които е доказано, че са полезни за очите: 

  • Лутеин
  • Зеаксантин
  • Витамин А
  • Витамин С
  • Витамин Е
  • Омега-3 мастни киселини
  • Цинк
  • Астаксантин
  • Екстракт от боровинки

Добрата хигиена на очите също е от ключово значение за оптимално зрение. Поддържайте своите чисти и овлажнени като заложите на изкуствени сълзи или капки за очи. 

Нашата препоръка е Мукокел Д5 капки за очи - хомеопатичен лекарствен продукт, предназначен за подобряване здравето на очите както при хора, които работят пред компютър, така и при сериозни заболявания на очите.

Продуктът се препоръчва при сухота в очите и дигитална умора, като дозировката е по една капка във всяко око сутрин и вечер. Можете да използвате капките и при по-сериозни състояния като конюнктивит, глаукома и катаракта.

Зрението е безценно сетиво, за което в дигиталния свят, в който живеем, е необходимо да полагаме допълнителни грижи ако искаме да го използваме в пълния му потенциал. Чрез практикуване на нашите съвети и откриването на правилния продукт за профилактика на очното здраве, можете да се наслаждавате на орлов поглед и без да се ограничавате от екраните.

Използвани източници:

National Academies of Sciences, Engineering, and Medicine; Health and Medicine Division; Board on Population Health and Public Health Practice; Committee on Public Health Approaches to Reduce Vision Impairment and Promote Eye Health; Welp A, Woodbury RB, McCoy MA, et al., editors. Making Eye Health a Population Health Imperative: Vision for Tomorrow. Washington (DC): National Academies Press (US); 2016 Sep 15. 9, Eye and Vision Health: Recommendations and a Path to Action. Available from: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK402362/

Buscemi S, Corleo D, Di Pace F, Petroni ML, Satriano A, Marchesini G. The Effect of Lutein on Eye and Extra-Eye Health. Nutrients. 2018 Sep 18;10(9):1321. doi: 10.3390/nu10091321. PMID: 30231532; PMCID: PMC6164534.

Cougnard-Gregoire A, Merle BMJ, Aslam T, Seddon JM, Aknin I, Klaver CCW, Garhöfer G, Layana AG, Minnella AM, Silva R, Delcourt C. Blue Light Exposure: Ocular Hazards and Prevention-A Narrative Review. Ophthalmol Ther. 2023 Apr;12(2):755-788. doi: 10.1007/s40123-023-00675-3. Epub 2023 Feb 18. PMID: 36808601; PMCID: PMC9938358.

ТЪРСИ В БЛОГА

КАТЕГОРИИ