ЗА ИНФОРМАЦИЯ И БЪРЗИ ПОРЪЧКИ, МОЛЯ ОБАДЕТЕ СЕ НА 0884 64 43 46

Растителен протеин – достоен заместник на животинския протеин или не

Търсенето на растителни млечни продукти и като цяло на продукти с био произход, без употреба на пестициди и без съдържание на алергени, устойчиво нараства в много страни. В това число е и нарастващият интерес към алтернативни видове протеини, тъй като традиционните методи за производство на протеинови съставки не могат да поддържат непрекъснато нарастващото население, което има нужда от пълноценно изхранване. А такова изхранване трябва да включва нужните количества протеини, осигуряващи изключително важните градивни структури аминокиселини. 

Не всички протеини са създадени еднакви и има големи разлики между тези от животински произход и тези от растителен, както по отношение на тяхното въздействие върху човешкото здраве, така и върху здравето на нашата планета. Растителните протеини имат значително по-малък екологичен отпечатък и вече могат да се произвеждат на достъпни цени с помощта на авангардни технологии. Но могат ли те наистина да служат като достойна диетична алтернатива на животинските протеини? В светлината на настоящите тенденции и стремежа към по-устойчив живот за нас и планетата ни сме длъжни да проучим въпроса.

Защо протеинът е толкова важно хранително вещество

Протеинът е хранително вещество, с което почти всеки е запознат. Другите основни хранителни вещества са въглехидрати и мазнини. Протеинът като нутриент е най-известен с това, че подпомага растежа на мускулите, но също така допринася за поддържането на здрави кости, кожа, коса и редица други физиологични процеси, като производство на енергия и транспортиране на кислород в тялото. Няма съмнение, че за да бъдете оптимално здрави, имате нужда от достатъчно протеин, като количеството му се определя според теглото, възрастта и пола. 

Различните видове протеини - животински и растителен, имат и различни характеристики, особено в три аспекта:

 • Съдържание на есенциални аминокиселини
 • Смилаемост 
 • Комбинацията, в която идват, т.е. какво консумираме заедно с протеина. 

Поради това на следващо място ще разгледаме подробно как растителният протеин се сравнява с животинския протеин във всяка от тези области. Така ще може да прецените по-лесно за вас самите кое е по-добрият избор.

Съдържание на есенциални аминокиселини

Аминокиселините са градивните елементи на протеините и са от съществено значение за почти всички метаболитни процеси в тялото. Освен всичко друго, те са необходими за образуването и обновяването на телесните тъкани, улесняват транспортирането на вещества в тялото и служат като източник на енергия.  

Някои аминокиселини могат да бъдат синтезирани от тялото, но други са незаменими, което означава, че е нужно да ги получаваме чрез нашата диета. Такива са валин, левцин, изолевцин, треонин, метионин, лизин, фенилаланин, триптофан и хистидин. Протеин, който съдържа всички незаменими аминокиселини в балансирани количества, се нарича  „пълноценен“ протеин. 

В природата единствените пълноценни източници на протеини са от животински произход - месо, риба и яйца. Въпреки това, когато се комбинират, растителните източници също могат да осигурят всички незаменими аминокиселини в нужните количества. 

Експертните насоки за здравословно хранене ни казват, че протеинът трябва да присъства на всяко хранене, така че ако е само на закуска или вечеря това няма да е достатъчно. Важно е протеин да се консумира на всяко хранене, тъй като комплексът от аминокиселини, съхранявани в телата ни, се изчерпва бързо.

Като добри вегетариански/веган източници на растителен протеин можем да посочим грах, нахут, боб, соя, фъстъчено масло, ядки, овес, пълнозърнест хляб и киноа. Ако сте предпочели растителен начин на хранене и се притеснявате за количеството протеин, то с подходящото разнообразие от източници ще получите достатъчно аминокиселини.

Смилаемост

На протеините се поставят оценки за смилаемост въз основа на типа (или PDCAAS, т.е. аминокиселинна оценка, коригирана за усвояемостта на протеина, или по-скоро DIAAS, т.е. оценка за смилаемост на незаменима аминокиселина; последният отразява повече действителното използване на протеина). Най-високият възможен резултат е 1,0. Растителните протеини имат по-ниски резултати от животинските протеини, обикновено вариращи от 0,6 до 0,9 (соевият протеинов изолат има резултат от 0,9).

Поради тази причина на веганите и вегетарианците се препоръчва да увеличат приема на протеини над обичайно препоръчителното количество. Въпреки това необходимото увеличение е сравнително малко. Например, разликата може лесно да бъде отчетена с богата на протеини закуска или две през целия ден, като това важи и за по-активно спортуващите. За тях са подходящи продукти като Веган колаген с хиалуронова киселина 150 г, който е единствен по рода си растителен колаген на основата на грахов протеин, като съдържа още екстракт от бамбук, матча на прах и осигурява:

 • Витамин В комплекс
 • Витамин С
 • Витамин Е
 • Биотин
 • Хиалуронова киселина

Протеин и други хранителни вещества

Когато консумираме протеин, ние също консумираме всичко друго, като мазнини, фибри и натрий. Така че, изключително важно при оценка на качеството на даден протеин е да погледнете целия хранителен профил, в който той идва. Въпреки че резенът шунка може да е с изключително високо съдържание на протеин, той обикновено е богат на натрий. Докато пържолите са отличен източник на протеини, те са с нездравословно високо съдържание на наситени мазнини и холестерол.

Лещата, от друга страна, е богата на протеини, фибри, калий и други микроелементи и фитонутриенти и почти няма наситени мазнини или натрий. Съществуващите изследвания показват, че именно този микс от хранителни вещества, които консумираме, а не само количествата протеин, е важен фактор за оценка на храните и мястото им в здравословната диета.

Това е и критерият, по който растителният протеин има предимство пред животинския протеин. Мазнината, например, която идва в комбинация с растителни протеини, е по-ненаситена и следователно помага за намаляване на нивата на LDL холестерола („лошият“ холестерол). Това от своя страна намалява риска от сърдечни заболявания и диабет. 

Животински протеин VS растителен протеин за поддържане на чиста  мускулна сила и маса

Резултатите от мета-анализите публикувани в PubMed, Embase, Scopus и други портали показват, че източникът на протеин не повлиява промените в абсолютната чиста маса или мускулната сила. Въпреки това се регистрира благоприятен ефект на животинските протеини върху процента чиста мускулна маса. С други думи, ако фокусът ви е повече върху изграждане на мускули, сила и експлозивност в някакъв спорт, то животинският протеин е по-добрият вариант. 

Има интересни данни за това, че производството на животински протеин натоварва околната среда много повече, отколкото производството на растителен протеин. Например, необходимо е да се дават 6 кг. растителен протеин на добитъка, за да се произведе 1 кг. висококачествен животински протеин. На фона на тази информация ако трябва да избирате между животински протеин и растителен протеин, очевидно везните клонят повече към растителния. 

Освен това, консумацията на растителни протеини намалява риска от толкова много други заболявания, свързани с висока консумация на други нездравословни хранителни вещества, като наситени мазнини и натрий. Тези твърдения се отнасят до хора със стандартните калорийни нужди, както и за тези с по-високи калорийни нужди, например активно спортуващите.

Затова и има Веган колаген с хиалуронова киселина - перфектният източник на растителен протеин и всички други хранителни вещества, от които тялото ви се нуждае, за да бъде здраво. Когато се комбинират, неговите съставки доставят пълен и балансиран спектър от всички 9 есенциални аминокиселини аминокиселини (от граховия протеин), а неговата смес от естествени стевиол гликозиди и екстракти го прави чудесен на вкус. 

Сред другите му предимства са висока усвояемост и липса на ненужни или потенциално вредни вещества. С такива продукти на пазара определено имате възможността да изберете нещо по-щадящо околната среда и животните, грижейки се също толкова добре за вашето здраве.

Използвани източници

 1. Boye J, Wijesinha-Bettoni R, Burlingame B. Protein quality evaluation twenty years after the introduction of the protein digestibility corrected amino acid score method. Br J Nutr. 2012 Aug;108 Suppl 2:S183-211. doi: 10.1017/S0007114512002309. PMID: 23107529. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23107529/ 
 2. Lim MT, Pan BJ, Toh DWK, Sutanto CN, Kim JE. Animal Protein versus Plant Protein in Supporting Lean Mass and Muscle Strength: A Systematic Review and Meta-Analysis of Randomized Controlled Trials. Nutrients. 2021;13(2):661. Published 2021 Feb 18. doi:10.3390/nu13020661 https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7926405/ 
 3. Päivärinta E, Itkonen ST, Pellinen T, Lehtovirta M, Erkkola M, Pajari AM. Replacing Animal-Based Proteins with Plant-Based Proteins Changes the Composition of a Whole Nordic Diet-A Randomised Clinical Trial in Healthy Finnish Adults. Nutrients. 2020;12(4):943. Published 2020 Mar 28. doi:10.3390/nu12040943 https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7231027/ 
 4. Aggarwal A, Drewnowski A. Plant- and animal-protein diets in relation to sociodemographic drivers, quality, and cost: findings from the Seattle Obesity Study. Am J Clin Nutr. 2019 Aug 1;110(2):451-460. doi: 10.1093/ajcn/nqz064. PMID: 31172179; PMCID: PMC6669134. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31172179/ 
 5. Hertzler SR, Lieblein-Boff JC, Weiler M, Allgeier C. Plant Proteins: Assessing Their Nutritional Quality and Effects on Health and Physical Function. Nutrients. 2020 Nov 30;12(12):3704. doi: 10.3390/nu12123704. PMID: 33266120; PMCID: PMC7760812. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/33266120/ 
 6. Harvard Health Publishing (2013) Getting your protein from plants. https://www.health.harvard.edu/staying-healthy/getting-your-protein-from-plants 

Свързани продукти

ТЪРСИ В БЛОГА

КАТЕГОРИИ