ЗА ИНФОРМАЦИЯ И БЪРЗИ ПОРЪЧКИ, МОЛЯ ОБАДЕТЕ СЕ НА 0884 64 43 46

Разшифроване кода на DHEA - хормонът на младостта

На пръв поглед сложно съединение, съкратено в тези четири букви, Дехидроепиандростерон - ДХЕА (на английски език „DHEA“), представлява един от стероидните хормони в организма. Неговото производство се осъществява в кората на надбъбречните жлези, като при мъжете се произвежда отчасти и в тестисите. В различните периоди от живота DHEA се преработва в различни други хормони – естроген, прогестерон, тестостерон, естрадиол и други.

Повече за DHEA – защото го заслужава

DHEA има ролята на важен невроактивен стероид и модулира нервната възбудимост, действайки като антагонист на GABA рецепторния комплекс.

Предклиничните проучвания при животни показват, че ефектите от DHEA за подобряване на настроението са медиирани чрез андрогенни рецептори, естрогенни рецептори, серотонин, GABA, NMDA и евентуално норепинефрин.

Важният дехидроепиандростерон участва и в регулацията на метаболизма на минерали и мазнини. Лошата новина е, че с увеличаване на възрастта производството на този хормон намалява, като е в пика си при възраст около 20 години.

Тези по-малки количества DHEA в организма сигнализират за неизменно настъпващата старост, която се познава по натрупването на мазнини, лесна умора и изтощеност, загуба на мускулни влакна и гъвкавост.

Действието на DHEA е изразено в няколко посоки при жените – хормонът съдейства за по-добра плътност на костните минерали, което е изключително важно при по-застрашения от остеопороза пол.

Освен за това, DHEA допринася за по-малко мазнини в тялото и подкрепя имунологичните функции. Доказано е още, че DHEA повишава инсулиновата чувствителност и подобрява работата на мозъка.

Състояния, при които DHEA оказва положителен ефект

DHEA се използва в Европа и Северна Америка за самолечение на спад в когнитивното функциониране, свързано с нормалното стареене, но все още резултатите от научните изследвания не са достатъчно убедителни.

Не бива да пропускаме това, че DHEA може да се приема и като медикаментозно средство за забавяне прогреса на болестта на Алцхаймер.

Много спортисти разчитат на DHEA, за да придобият повече сила и издръжливост, тъй като той е прекурсор на половите хормони естроген и тестостерон.

Негово основно предимство е и способността му да оказва рестриктивно влияние върху нивата на кортизол. Кортизолът нараства с увеличаване на възрастта, като това допълнително индуцира нива на стрес в организма. DHEA е един от малкото хормони, които разполагат с механизъм за противодействие на кортизола. При високи нива на DHEA кортизолът намалява и обратно.

Както виждате, DHEA участва в много на брой процеси от различен характер. Някои съвременни проучвания сочат, че хормонът е с потенциал за действие като антидепресант.

Други случаи, в които DHEA се използва като част от терапия и лечение на заболявания, са при:

 • Депресия;
 • Деменция;
 • Шизофрения.

Но как да разберете дали този хормон работи добре при вас или имате проблем с него?

Дефицит – кога и как се разпознава

С помощта на кръвна проба може да се изследва концентрацията на хормона DHEA. Приетите стойности са:

 • Мъже - 400-500 µg/dl;
 • Жени - 350-430 µg/dl.

Ниските нива на DHEA са пряко свързани със затлъстяването и инсулиновата резистентност, както и с остеопорозата.

По-високите стойности на DHEA се свързват с конгенитална адренална хиперплазия, поликистозен овариален синдром, хирзутизъм, акне и други състояния.

Някои от отличителните симптоми за недостатъчни количества DHEA са:

 • По-слабо либидо;
 • Суха кожа;
 • Отслабена памет;
 • Чувствителност към шум и звуци.

Допълнителен прием и ефективност

Приемът на хранителна добавка с DHEA може да окаже положително влияние върху:

 • Стареене на кожата - някои изследвания показват, че приемането на DHEA през устата увеличава дебелината и хидратацията на най-горния слой на кожата при възрастни хора;
 • Депресия - повечето проучвания показват, че приемането на 30-500 mg DHEA през устата ежедневно подобрява симптомите на депресия. Въпреки това, използването на по-ниски дози от 5-20 mg дневно в продължение на три седмици не изглежда да въздейства на депресивните усещания;

Дозировка според целта

Следните дози са установени в научни изследвания:

През устата (орален прием):

 • За стареене на кожата: 50 mg DHEA, приеман ежедневно в продължение на 12 месеца;
 • За депресия: 30-450 mg DHEA, приеман ежедневно в продължение на 6 седмици, са били използвани самостоятелно или заедно с антидепресанти. DHEA също така се използва в увеличаващи се дози до 500 mg дневно в продължение на 8 седмици.

Приложено на кожата:

 • За стареене на кожата: 1% крем DHEA приложен върху лицето и ръцете два пъти дневно в продължение на 4 месеца.

Противопоказания – има ли такива

DHEA не трябва да се приема от бременни жени и кърмачки, както и от хора с висок холестерол или такива с високо кръвно налягане.

Не забравяйте, че DHEA е хормон. Използването на добавка, която го съдържа, може да повиши нивата на андроген и да окаже стероиден ефект. DHEA също така може да увеличи риска от ракови заболявания, пряко влияещи се от хормоналните нива, включително: рак на простатата, гърдата и яйчниците. Ако имате някаква форма на рак или сте предразположени към развитието на някой вид рак, не използвайте DHEA.

Във всички останали случаи е безопасно да приемате хранителна добавка като Акти ДХЕА – за набавяне на необходимите нива в напреднала възраст, за предпазване от сърдечно-съдови заболявания. Титлата на DHEA „хормон на младостта“ е напълно заслужена поради анти-ейдж ефекта, който предоставя.

СВЪРЗАНИ ПРОДУКТИ

ТЪРСИ В БЛОГА

КАТЕГОРИИ