ЗА ИНФОРМАЦИЯ И БЪРЗИ ПОРЪЧКИ, МОЛЯ ОБАДЕТЕ СЕ НА 0884 64 43 46

Регулиране на пикочната киселина с ГонУрик/GonUric - нов продукт

Пикочната киселина е крайният продукт на пуриновия метаболизъм при хората. Пурините са компоненти на нуклеозидите, градивните елементи на ДНК и РНК. Високото ниво на пикочна киселина или хиперурикемия е излишък на пикочна киселина в кръвта. След като пурините се превърнат в пикочна киселина, тя се пренася до бъбреците чрез кръвта, а след това по-голямата част от нея се отвежда извън тялото чрез урината. 

Пикочната киселина се произвежда по време на разграждането на пурините, които се намират в определени храни и също се образуват от тялото ви.

Веднъж произведена, пикочната киселина се пренася в кръвта ви и преминава през бъбреците, където по-голямата част от нея се филтрира в урината.

Статистическите данни сочат, че около един на всеки пет души има високо ниво на пикочна киселина. Това може да е свързано с пристъпи на подагра или образуване на камъни в бъбреците. Но повечето хора с високи нива на пикочна киселина нямат никакви симптоми или свързани проблеми.

Но това не означава, че високите нива на пикочна киселина не са вредни за тялото. Днес ще разгледаме защо се стига до това и какви може да са последствията.

Какво представлява подаграта

Подаграта е заболяване, което възниква именно в следствие на натрупване на кристали от не изведена от тялото пикочна киселина. Тези кристали водят до възпаление на ставите, а с времето, ако състоянието не се лекува и не се вземат мерки за нормализирането на нивата на пикочната киселина, започват да се отлагат и в бъбреците, сухожилията и на други места. 

Най-често подаграта засяга палците на ходилата и тяхната става. Други стави, които могат да се възпалят в резултат на повишените нива на пикочната киселина, са колената, глезените, китките. 

Кога е редно да изследвате нивата на пикочна киселина в организма

Пълни кръвни изследвания всеки от нас трябва да си прави поне веднъж годишно, дори на всеки 6 месеца. Нужно е да обърнем внимание конкретно на пикочната киселина при наличието на симптоми като: 

 • подуване и болки в ставите;
 • заболявания на бъбреците;
 • автоимунни заболявания като хипертиреоидизъм, гломерулонефрити и други бъбречни или чернодробни заболявания;
 • терапия с цистостатици и лъчетерапия;
 • спазване на строги диети с много нисък прием на калории;
 • отравяне с берилий или олово;
 • вече поставена диагноза подагра – като контрол на лечението.

На какво се дължат повишените нива на пикочна киселина

Състоянието на високи нива на пикочна киселина в кръвта медицината нарича „хиперурикемия“. Важно е да се отбележи, че винаги повишените нива на пикочната киселина водят до подагра – форма на възпалителен артрит. 

Причините за високите стойностите могат да бъдат:

 • наднорменото тегло;
 • консумация на храни и напитки, които в състава си имат голямо количество пурини – месо, бобови храни и грах, бира, гъби, газирани напитки, плодови сокове и други;
 • прием на диуретици, аспирин и B3;
 • заболявания като диабет, есенциална и вторична хипертония, гломерулонефрити, заболявания на ендокринната система, Синдром на Леш-Нихан;
 • токсикоза през бременността;
 • продължително гладуване;
 • фамилна обремененост.

Как се прави изследването за стойностите на пикочната киселина

За да се проверят нивата на пикочната киселина, се взима венозно кръв задължително сутрин на гладно, тъй като тогава стойностите ѝ са най-високи. Важно е да се отбележи, че приемът на храна и кафе преди пробовземането може да доведе до завишени резултати. Нивата на пикочната киселина могат да бъдат определени и чрез изследване на урината. 

Какви храни може да се приемат при повишени нива на пикочна киселина

Храните, които без ограничение може да се консумират, са:

 • зеленчуци – сурови или минали термична обработка – домати, спанак, авокадо, картофи, зеле, тиква, тиквички и др.;
 • сезонни плодове – най-вече череши, които доказано намаляват пикочната киселина, но и банани, ябълки, праскови и др.;
 • пълнозърнести продукти;
 • нискомаслени мляко и млечни продукти;
 • подправки;

В менюто трябва да бъде включен приемът на достатъчно количество вода и неподсладени течности. Също така, ако повишените нива на пикочна киселина са вследствие на гломерулонефрит, хранителният режим е добре да бъде съобразен и с това заболяване и да се намали приемът на белтък до минимум. 

А ако пикочната киселина е понижена

Въпреки че по-често, когато пикочната киселина е извън нормите, тя е повишена, при някои състояния, тя може и да бъде в по-ниски от нормалното нива. Това е възможно при следните случаи:

 • сериозни заболявания на черния дроб;
 • прием на по-високи дози на лекарства, предписани за лечение на подагра;
 • терапия с естроген; 

Има ли как да регулирате нивата на пикочна киселина в кръвта

В медицината при стойности извън нормата на пикочната киселина често се предписват силни лекарства, които имат своето отражение върху други органи. 

Поради необходимостта от безвредно и природосъобразно средство, което да помогне за нормализиране нивата на пикочна киселина, разработихме ГонУрик.

Той е изцяло натурален патентован продукт за регулиране стойностите на пикочната киселина в тялото.. 

Какво представлява ГонУрик

ГонУрик е патентован продукт с изцяло натурален състав. Съдържа екстракт от индийски бадем (бахера), който расте в южната част на Азия. 

Индийският бадем е познат със своите лечебни свойства и в учението на Аюрведа. През годините са правени множество изследвания и проучвания относно положителните ефекти, които има върху човешкото здраве. Доказано бахера действа в следните посоки: 

 • инхибира ензима ксантин оксидаза, който е главен участник в производството на пикочната киселина, и така той разгражда уратите;
 • има мощно антиоксидантно действие;

Благодарение на тези си свойства, ГонУрик е революционен продукт на пазара, подходящ за всички, които са с пикочна киселина в по-високи от нормалните стойности. Освен това, приемът на ГонУрик/GonUric се отразява добре на здравето на кръвоносните съдове, ставите и бъбреците. 

Използвани ресурси

Martillo MA, Nazzal L, Crittenden DB. The crystallization of monosodium urate. Curr Rheumatol Rep 2015;16(2):400.

Jayesh K, Helen LR, Vysakh A, Binil E, Latha MS. Protective Role of Terminalia bellirica (Gaertn.) Roxb Fruits Against CCl4 Induced Oxidative Stress and Liver Injury in Rodent Model. Indian J Clin Biochem. 2019;34(2):155-163. doi:10.1007/s12291-017-0732-8

Dharmaratne MPJ, Manoraj A, Thevanesam V, et al. Terminalia bellirica fruit extracts: in-vitro antibacterial activity against selected multidrug-resistant bacteria, radical scavenging activity and cytotoxicity study on BHK-21 cells. BMC Complement Altern Med. 2018;18(1):325. Published 2018 Dec 7. doi:10.1186/s12906-018-2382-7

Saxena S, Lakshminarayan N, Gudli S, Kumar M. Anti Bacterial Efficacy of Terminalia Chebula, Terminalia Bellirica, Embilica Officinalis and Triphala on Salivary Streptococcus Mutans Count - A Linear Randomized Cross Over Trial. J Clin Diagn Res. 2017;11(2):ZC47-ZC51. doi:10.7860/JCDR/2017/23558.9355

Kaur S, Jaggi RK. Antinociceptive activity of chronic administration of different extracts of Terminalia bellerica Roxb. and Terminalia chebula Retz. fruits. Indian J Exp Biol. 2010 Sep;48(9):925-30. PMID: 21506501.

Kasabri V, Flatt PR, Abdel-Wahab YH. Terminalia bellirica stimulates the secretion and action of insulin and inhibits starch digestion and protein glycation in vitro. Br J Nutr. 2010 Jan;103(2):212-7. doi: 10.1017/S0007114509991577. Epub 2009 Sep 1. PMID: 19723351.

Cock IE. The medicinal properties and phytochemistry of plants of the genus Terminalia (Combretaceae). Inflammopharmacology. 2015 Oct;23(5):203-29. doi: 10.1007/s10787-015-0246-z. Epub 2015 Jul 31. PMID: 26226895.

Свързани продукти

29.00 лв

ТЪРСИ В БЛОГА

КАТЕГОРИИ