ЗА ИНФОРМАЦИЯ И БЪРЗИ ПОРЪЧКИ, МОЛЯ ОБАДЕТЕ СЕ НА 0884 64 43 46

Рибено масло или Омега-3 мастни киселини - кое е по-добро

“Рибено масло” и “Oмега-3” са термини, които често се използват взаимозаменяемо, особено по отношение на препоръките за добавки. Много хора приемат, че те са едно и също нещо. Това обаче далеч не е така. Нека разгледаме истинските дефиниции на рибеното масло и Омега-3, за да разберете приликите, разликите и ползите на всяко от тях за здравето. 

Рибено масло или Омега-3 - кое какво е

Когато става въпрос за подобряване на нашето здраве, рибеното масло и омега-3 мастните киселини са едни от най-важните части на пъзела. И двете са известни със своите потенциални ползи за здравето, но е важно да се разберат разликите между тях. Веднага преминаваме към изясняването на понятията.

Рибеното масло е концентрирано масло, получено от тъканите на мазни риби, като сьомга, скумрия и сардини. Това масло е богато на две незаменими омега-3 мастни киселини: ейкозапентаенова киселина (EPA) и докозахексаенова киселина (DHA). Тези мастни киселини са известни с многобройните си ползи за здравето.

Омега-3 мастните киселини са категория полиненаситени мазнини, които включват EPA и DHA, открити в рибеното масло, както и алфа-линоленова киселина (ALA), открита в растителни източници като ленено семе, чиа семена и орехи. Тялото ни се нуждае от омега-3 мастни киселини за оптимално функциониране, но не може да ги произвежда само, поради което трябва да ги набавяме чрез нашата диета.

Ползи за здравето от рибеното масло

Рибеното масло, с богатото си съдържание на EPA и DHA, предлага множество ползи за здравето. Те включват намаляване на възпалението, насърчаване на здравето на сърцето чрез подобряване на липидния профил на кръвта, поддържане на здравето на мозъка и когнитивната функция, облекчаване на симптомите на депресия и тревожност, подпомагане на здравето на очите и потенциално намаляване на риска от хронични заболявания като сърдечно-съдови заболявания и някои видове рак.

Видове рибено масло

Добавките с рибено масло се предлагат в различни форми, включително капсули, течни масла и други. Различните производители могат да предложат добавки с рибено масло, произхождащи от различни видове риба. Често срещаните видове включват масло от сьомга, масло от черен дроб на треска, масло от крил и смеси от рибено масло. Всеки тип може да има леки вариации във вкуса, мириса и съдържанието на омега-3, който следва да е подробно описан на етикета и опаковката на продукта.

Осигуряване на оптимално количество Омега-3

За да получите адекватни омега-3 мастни киселини, се препоръчва да консумирате поне две порции мазна риба на седмица. Това може да помогне за осигуряване на оптимално количество Омега-3 и препоръчителния прием на EPA и DHA. 

За хора, които не могат да консумират редовно риба или имат диетични ограничения, добавките с рибено масло могат да бъдат полезна алтернатива. 

Растителните източници на омега-3, като ленено семе и орехи, също могат да допринесат за общия прием на омега-3, особено ALA.

Освен това, ALA е предшественик на EPA и DHA. Тя е единствената основна омега-3 от трите, което означава, че тялото ви не може да я произвежда, така че трябва да я набавяте чрез диетата си. Когато консумирате ALA, част от нея се превръща в EPA и DHA. Процентът на преобразуване обаче е много слабо застъпен - някъде около 5-8% според повечето оценки - така че е най-добре да имате и директни източници на EPA и DHA, за да увеличите количеството на омега-3, налични в тялото ви.

Рибено масло срещу Омега-3: Кое е по-добро?

И така, омега-3 рибено масло ли е? Не, но рибеното масло е един от най-добрите допълнителни източници на омега-3 мастни киселини EPA и DHA. Това е така, защото рибите консумират фитопланктон, който пък яде микроводорасли, които са оригиналният източник на тези омега-3 мастни киселини. Така че, особено ако не консумирате риба и морски дарове много често или изобщо не ядете такива, рибеното масло е удобен и ефективен начин да увеличите запасите си от Омега-3.

Ако трябва да прецените дали рибеното масло или омега-3 е по-добро за здравето, това зависи от индивидуалните нужди и диетични предпочитания. Добавките с рибено масло осигуряват концентриран източник на EPA и DHA, което ги прави директен и ефикасен начин за увеличаване на приема на Омега-3. 

От друга страна, омега-3 от растителни източници, въпреки че осигуряват ALA, може да не предлагат същите нива на EPA и DHA като рибеното масло. Но за тези, които следват вегетариански или вегански начин на живот, опциите на растителна основа са единственото решение. 

Рибено масло и Омега-3 от Хербамедика

При нас може да откриете разнообразие от висококачествени продукти с рибено масло, които осигуряват отлични количества Омега-3 и съответните ползи за здравето. В асортимента ни се отличават двата производителя с утвърдени стандарти на работа и чистота на продуктите Green Pasture и Havfruene Mermaids. 

Течното Рибено масло 180 ml от ферментирал дроб на риба треска - Green Pasture е натурално масло от риба треска, богато на омега-3 мастни киселини, но в него са налични и омега-6, омега-7 и омега-9 мастни киселини. Получено е чрез ферментация, като се избягва каквато и да е топлинна обработка и така маслото се отделя, заедно с всички налични в него витамини и полиненаситени мастни киселини. 

Рибено масло от ферментирал дроб на риба треска - 120 капсули е втората опция на същия производител в удобни капсули за прием. 

От ледените води на Норвегия и стопанството с най-строги производствени мерки в Лофотен Havfruene Mermaids “пристигат” няколко невероятни продукта с висококачествено рибено масло.  Норвежкото рибено масло Mermaids Havfruene се отличава от останалите рибени масла на пазара по няколко ключови характеристики. То е продукт от най-висок клас и е произведено от първокласна арктическа риба треска, като се гарантира безкомпромисното качество на използваните суровини. Освен това, Производството на Норвежко рибено масло Mermaids Havfruene се осъществява със специално внимание и стриктно спазване на устойчиви риболовни практики в чистите Арктически води на Норвегия. Всички съставки на продуктите с тази марка са подбрани синергично, действайки общоукрепващо върху организма.

Ето кои са някои от продуктите на “русалките” от Норвегия:

Натурален витамин С от каму каму Mermaids Havfruene 90 капсули 

Норвежко рибено масло Mermaids Havfruene - 250 ml

Норвежко рибено масло с Омега-9 от италиански зехтин Mermaids Havfruene – 250 мл

Използвани източници

Calder, P. C. (2015). Marine omega-3 fatty acids and inflammatory processes: Effects, mechanisms and clinical relevance. Biochimica et Biophysica Acta (BBA)-Molecular and Cell Biology of Lipids, 1851(4), 469-484.

Kris-Etherton, P. M., et al. (2002). Fish consumption, fish oil, omega-3 fatty acids, and cardiovascular disease. Circulation, 106(21), 2747-2757.

Freeman, M. P., et al. (2006). Omega-3 fatty acids: evidence basis for treatment and future research in psychiatry. Journal of Clinical Psychiatry, 67(12), 1954-1967.

Manson, J. E., et al. (2019). Marine n-3 fatty acids and prevention of cardiovascular disease and cancer. New England Journal of Medicine, 380(1), 23-32.

Calder, P. C. (2013). Omega-3 polyunsaturated fatty acids and inflammation: from molecular biology to the clinic. Lipids, 38(4), 343-352.

Bédard, A., & Northstone, K. (2013). Associations between n-3 fatty acid intake and ADHD symptoms in preschool children: the Generation R Study. Journal of Child Psychology and Psychiatry, 54(12), 136-145.

Grosso, G., et al. (2014). Omega-3 fatty acids and depression: scientific evidence and biological mechanisms. Oxidative Medicine and Cellular Longevity, 2014, Article ID 313570.

ТЪРСИ В БЛОГА

КАТЕГОРИИ