ЗА ИНФОРМАЦИЯ И БЪРЗИ ПОРЪЧКИ, МОЛЯ ОБАДЕТЕ СЕ НА 0884 64 43 46

Ролята на прогестерона за женското здраве

Всеки пол има своите особености, които предопределят здравето и характеристиките му в известна степен. Особено значими и важни в това отношение са различните хормони, които както са специфични за половете, така и имат пряко влияние към общото състояние на човека и здравословните проблеми, които може да има . Докато за мъжкия пол определящите и важни хормони са тестостерон, андростендион и дихидротестостерон, то при жените сред основните хормони свързани с пола са прогестерон, пролактин и естрадиол.

Сред тези трите прогестеронът се смята за „най-женски“ и се свързва изцяло с размножителните функции на жената и способността ú да се възпроизвежда.

Същност на прогестерона

Основната характеристика на прогестерона е свързана с това, че той е женски полов хормон. В неговите функции влизат регулиране на месечния цикъл на жената, подготовка на женското тяло за евентуално забременяване, самото зачеване и последващо благоприятно въздействие върху тялото, за да бъде износен успешно плодът.

Без помощта на прогестерона яйчниците не могат да отделят качествени яйцеклетки, матката не може да се подготви за закрепването на оплодената яйцеклетка в маточната стена, а самата яйцеклетка не може да получава хранителни вещества и да се развива пълноценно. Съответно, прогестеронът взема активно участие във всеки етап на възпроизводството. Без него нито един стадий от съзряването до трансформирането на яйцеклетката в плод и раждането не може да бъде пълноценен и успешен.

Производство на прогестерон от организма

В женския организъм прогестеронът се произвежда по два начина, в зависимост от това в какъв етап от цикъла на възпроизводство се намира жената.

Когато няма бременност, но тялото се подготвя за евентуална такава, прогестеронът се произвежда от яйчниците и действа в посока на стимулиране узряването на яйцеклетка и действителното овулиране. Когато тялото вече получи сигнал за оплодена яйцеклетка и настъпи бременност, прогестеронът се произвежда от матката и маточната стена, с което се подпомага развиването на яйцеклетката в зародиш и успешно преминаване през различните етапи на бременността.

Конкретни ползи от прогестерона за женското здраве

Освен най-голямата и основна полза на прогестерона по отношение на репродуктивните способности на жената, прогестеронът има и допълнителни ползи, които остават недооценени, а понякога и просто неоткрити и непознати. Така например, прогестеронът в определени нива тушира проявленията на така наречения предменструален синдром, като позволява да се намали тяхната агресивност, да се регулира менструалният цикъл, а симптомите характерни за периода на менструацията да не се обострят прекалено много.

Друг пример за влиянието на прогестерона върху женското здраве е качеството на съня. Благодарение на този хормон позивите на тревожност и безсъние изчезват, сънят става по-качествен и се увеличава количествено. Жените доказано след дългогодишни изследвания, страдат повече от агресивни негативни състояния на костите, като остеопороза. Прогестеронът играе важна роля и в тази посока, тъй като неговите следи се откриват и в остеобластите, които са отговорни за образуване на нови костни клетки. Продължаващи изследвания на водещи световни изследователски центрове сочат, че оптималните нива на прогестерон в организма редуцират риска от формиране на различни ракови клетки в органите на възпроизводителната система.

Признаци за ниски нива на прогестерон в женския организъм

Ниските нива на прогестерон в организма никога не остават скрити. Често непосредствено след началото на понижаване на нивата, започват да се усещат определени симптоми в резултат на промените.

Понижаване на сексуалното желание е едно от първите проявления на промененото количество на прогестерон в тялото. Сред чисто физическите проявления са болка ниско долу в корема, над срамната кост и/или повишена чувствителност на гърдите, придружена от напрежение и/или болка. Могат да се наблюдават и вагинална сухота или маточно кървене между два отделни цикъла.

Често сигнал за проблем с нивата на прогестерона са пристъпи на мигрена, нестихващо главоболие, неочаквана промяна в настроението, различни депресивни състояния, безпричинно безпокойство. Някои от тези симптоми се проявяват и при други заболявания, поради което е препоръчително при първите сигнали, съмненията първоначално да паднат върху прогестерона, а едва след това да се търси друга първопричина.

Решение на проблемите с прогестерона

За да се решат проблемите с нивата на прогестерона в тялото, обикновено се преминава към хормонална терапия или хормонозаместваща такава. В тази посока може да се предложи алтернатива, която представлява биоидентична хормонозаместителна терапия. Тя се провежда чрез медикаменти, които осигуряват хормони с идентична молекулярна структура на човешките хормони. Те се извличат от растителни източници и се синтезират в молекули, които са със същата структура като хормоните, произведени в тялото. За разлика от синтетично произведените хормони, биоидентичните такива се възприемат добре от тялото и не застрашават здравето.

Като част от стратегията за нормализиране на хормоните може да се приложи подходящ хранителен режим, в който да се включат храни, стимулиращи производството на прогестерон и се изключат тези, които потискат производството му. Към първата група се отнасят боб, броколи, обикновено, цветно и брюкселско зеле, тиквата, спанакът и повечето ядки. Към втората група могат да се отнесат бананите, орехите и мидите. Но е важно да се направи едно уточнение, а именно, че приемането на храни, които регулират нивата на прогестерон само по себе си не е достатъчно, за да може човек да се справи с евентуалните проблеми и рискове.

Нужно е нещо повече - да се приемат такива храни, които са подходящи за конкретния организъм. В помощ на тази нелека задача са създадени тестовете за хранителни непоносимости ImuPro. За разлика от други тестове на пазара, те са иновативни, тъй като позволяват откриване дори на забавени проявления на хранителна непоносимост, с което се постига по-добър резултат и по-голяма ефективност. Тестовете се обработват в немски лаборатории и според нуждите и желанията могат да обхванат от няколко десетки, до няколко стотин храни. Благодарение на ImuPro и своевременното откриване на хранителни непоносимости могат да се консумират правилните храни, следователно да се постигнат бързо конкретните желани резултати и здравословното състояние да се подобри, като се регулира оптимално нивото на прогестерон и други хормони.

Без прогестерон женското тяло не може да изпълнява добре своите функции, особено тези, които определят характерните процеси при женския пол. Това обуславя нуждата нивата на прогестерон и други хормони да се поддържат оптимални, да се следи за тяхното регулиране и да се полагат усилия в посока на тези две дейности. А всичко това е лесно за приложение, когато с помощта на ImuPro, тялото получава подходяща храна, която не предизвиква възпаление и автоимунни процеси.

Други важни компоненти за хормонален баланс

Селенът е хранително вещество, което играе ключова роля в поддържането на метаболизма на хормоните на щитовидната жлеза и синтеза на ДНК и предпазва тялото от оксидативно увреждане. Той е изключително важен за нормалната работа на тироидната жлеза и поддържане на хормоналния баланс при жените. Ще го откриете в бразилските ядки, както и в удобна за прием форма като Акти Селен.

Тироид Код е единствената по рода си формула, осигуряваща цялата палитра вещества за женско здраве и хормонален баланс. Тя включва няколко вида адаптогени като шизандра и ашваганда, витамините В12 и D3, цинк, манган, селен и още. Другата разновидност на Тироид Код включва йод – още един важен елемент за балансиране на щитовидната функция.

Магнезият като един от най-важните минерали за оптимална нервна, мозъчна и мускулна функция, също допринася за нормален хормонален фон. Една от най-добрите му форми е хелатната, която е устойчива на стомашните сокове и се усвоява изключително лесно.

Магнезият е много важен за бременни и кърмачки, тъй като участва във вътреутробното развитие на плода и в по-нататъшното му развитие. Заедно с фолиевата киселина това са сред най-важните вещества за правилно развитие на плода и нормално протичане на бременността.

Използвани източници

  1. Steven R. Goldstein, Progesterone, https://www.healthywomen.org/your-health/progesterone
  2. JANE L. MURRAY, Natural Progesterone: What Role in Women’s Health Care?, https://www.bellissimomedical.com/pdf/case-studies/women/progesterone-differences/natural-progesterone.pdf
  3. Rachel Nall, How to Naturally Increase Your Progesterone Levels, https://www.healthline.com/health/natural-progesterone#foods
  4. Dr. Jeff Livingston, Understanding hormones: the roles of estrogen and progesterone, https://macarthurmc.com/understanding-hormones-the-roles-of-estrogen-and-progesterone/
  5. Melinda Ratini, Progesterone Overview,  https://www.medicinenet.com/low_progesterone/article.htm
  6. Lori Brannan, 5 amazing benefits of progesterone in women, https://physicianspreferencerx.com/natural-skin-care/
  7. Menopausal Hormone Therapy and Cancer Risk American Cancer Society https://www.cancer.org/healthy/cancer-causes/medical-treatments/menopausal-hormone-replacement-therapy-and-cancer-risk.html#:~:text=This%20analysis%20found%20that%20women,after%20the%20hormones%20were%20stopped.
  8. Trabert, B., Sherman, M. E., Kannan, N., & Stanczyk, F. Z. (2020). Progesterone and Breast Cancer. Endocrine reviews, 41(2), 320–344. https://doi.org/10.1210/endrev/bnz001

 


ТЪРСИ В БЛОГА

КАТЕГОРИИ