ЗА ИНФОРМАЦИЯ И БЪРЗИ ПОРЪЧКИ, МОЛЯ ОБАДЕТЕ СЕ НА 0884 64 43 46

Ролята на С-аденозил-Л-метионин (SAMe) за вашето чревно здраве - подробен анализ

S-аденозилметионин (SAMe) е естествено срещащо се съединение, което се произвежда в тялото от аденозин трифосфат и метионин. Изследването на действието му показва, че САМе има роля в имунното, ставното и неврологичното здраве, като работи съвместно с витамините B12, B6 и фолат. Недостигът на витамини от група В може да повлияе на нивата на SAMe, а също така е свързан с повишаване нивата на хомоцистеина. 

През далечната 2002 г. изследователите от университета в Бостън отчитат, че повишените нива на хомоцистеин в кръвната плазма са сериозен рисков фактор за развитието на деменция и болестта на Алцхаймер. Освен това, натрупването на хомоцистеин в организма допринася за увреждане на ЦНС (централната нервна система).

Как съединението S-аденозилметионин е свързано с други елементи и защо то е определящо за здравето на черния дроб ще ви разкажем на следващите страници.

SAMe, SAM-e или S-аденозилметионин

И трите начина на изписване водят към едно съединение, а именно С-аденозил-Л-метионин. S-аденозилметионин (SAMe) е открит през 1952 г. от покойния италиански учен и директор на бившия институт по биохимия към National Institutes of Health Джулио Кантони. 

САМе представлява ендогенен (произведен в тялото), вътреклетъчен аминокиселинен метаболит и ензимен ко-субстрат, участващ в множество решаващи биохимични пътища, включително биосинтеза на хормони и невротрансмитери. Концентрациите на SAMe се измерват в кръвта и гръбначно-мозъчната течност (CSF) с диапазони, установени при нормални и болестни състояния. 

Недостигът на фолат и витамин В12, необходими ко-фактори в синтеза на SAMe, може да доведе до понижени нива на съединението, особено при хора с депресия и деменция. Проучванията показват, че с орално или парентерално лечение SAMe преминава кръвно-мозъчната бариера и повишава нивата на CSF, включително при пациенти с невропсихиатрични състояния. Като терапия с CAIM - complementary, alternative, and integrative medicine (Допълваща, алтернативна и интегративна медицина), SAMe се използва за лечение на психиатрични и медицински състояния в Европа повече от 30 години.

За разлика от много други витамини и минерали, които можем да си набавим от хранителни продукти, SAMe не се среща естествено в храната. Обикновено организмът ни има методи, чрез които да си осигури нужните елементи за добро здраве, но при САМе има някои особености. Смята се, че някои болестни състояния и ниските нива на метионин, фолат или витамин В12 допринасят за ниските нива на SAMe. Именно поради тази причина ние препоръчваме САМе да се приема заедно с витамини от В група, за да се усвоява оптимално добре в организма.

Как действа САМе в тялото

Смята се, че SAMe може да помогне за насърчаване на производството на химикали, за които е известно, че играят ключова роля в различни процеси в организма, като регулиране на настроението, имунна функция и отговор (реакция) на болка.

За разлика от повечето добавки, SAM-e не е билка или витамин нито адаптоген (като Ашваганда). Това е молекула, естествено произвеждаща се във всички живи клетки. Образува се, когато метионинът реагира с аденозин трифосфат (АТФ). 

SAM-e играе съществена роля в биологичния процес, наречен метилиране, който насърчава здравите клетки, регулира експресията на гените и помага за синтеза на различни хормони и невротрансмитери, включително серотонин, мелатонин, допамин и адреналин.

Ако трябва да обобщим в няколко реда, тази молекула участва в следните три типа реакции:

  • Метилиране: допринася метил за активиране на молекулите;
  • Синтез на цистеин, глутатион и други серни съединения;
  • Синтез на полиамини: клетъчен растеж, генна експресия, невронно подмладяване и други.

Доказано е, че SAMe е основният донор на метил в реакциите на метилтрансфераза. Добавка, която съдържа SAMe може да възстанови концентрациите на глутатион в черния дроб, също така да помогне при чернодробно увреждане или за пречистване и регенериране на черния дроб.

SAMe участва в много биохимични реакции в човешкия организъм, като служи като основен метаболит, регулиращ растежа, смъртта и диференциацията на хепатоцитите.

Заедно с фолат и витамин В12, С-аденозилметионин участва в едновъглеродния цикъл. Освен метаболизма на хомоцистеина, този цикъл:

  • Доставя енергия;
  • Подкрепя нервната система;
  • Активира производството на червени кръвни клетки;
  • Поддържа психичното здраве и когнитивната функция.

Ползи за здравето

Глутатион и SAMe

SAMe е особено важен за черния дроб, тъй като е съставен от глутатион. Глутатионът е жизненоважен антиоксидант за работата на черния дроб. Значителна част от SAMe се превръща в глутатион точно в този наш жизненоважен орган. 

Глутатионът е естественият антиоксидант на черния дроб.

Здравият черен дроб има способността да съхранява витамини, да произвежда холестерол, да филтрира бактерии от кръвта, да синтезира фибриноген и протромбин, да разгражда токсични биохимикали, да синтезира протеини и жлъчка и прави гликоген от глюкоза.

Казваме всичко това, защото чернодробното здраве е изключително важно и всичко, което се случва в черния дроб, влияе директно на много различни механизми на организма. 

Човек с недобре функциониращ черен дроб е човек, който има сериозен здравословен проблем. Цирозата на черния дроб започва с мастна инфилтрация и след това се развива в тяло, пълно с възли и фиброза на съединителната тъкан. Има и дегенерация и регенерация на тъканите.

Алкохолизмът или хепатит В обикновено причиняват цироза на черния дроб, без това да са единствените ситуации, които могат да навредят сериозно на здравето. Например, един от биохимичните ефекти на цирозата е намаляването на глутатиона.

 Глутатионът е много важен антиоксидант за черния дроб

Черният дроб съдържа твърде много мазнини и митохондрии, които произвеждат свободни радикали. Без достатъчно глутатион, който да ги неутрализира, свободните радикали ще му навредят. 

Много заболявания на черния дроб всъщност са лезии от свободни радикали, липидна пероксидация и оксидативен стрес.

Алкохолът се разгражда до продукт, наречен ацеталдехид, който е производител на свободни радикали. Глутатионът и цистеинът се свързват с ацеталдехида, за да го неутрализират. Вече се досещате какво би се случило, ако нямате достатъчно от тях, за да реагират, нали? Резултатите са масивни щети на органа, отговорен за контрола на всяко чуждо вещество, постъпващо в тялото.

За справяне с депресия

Разпространението на депресията продължава да расте и стандартните възможности за лечение понякога не осигуряват облекчение поради сложността на диагнозата. Освен това, някои хора с депресия имат високи нива на хомоцистеин поради лошото метилиране.

Както вече обяснихме, недостигът на витамин В12 и фолат може да влоши производството на SAM-e и от своя страна да повиши хомоцистеина, а да намали серотонина и норадреналина. 

SAM-e е едно от най-проучваните допълващи лечения за депресия; обширни клинични прегледи са документирали неговата безопасност и ефикасност. Действа по-бързо от обикновените антидепресанти и дава добри резултати без да причинява странични ефекти. Преди да го приемате обаче задължително се посъветвайте с медицинско лице, тъй като има някои противопоказания – вижте ги в описанието на SAMe-Real. Продукт, който съдържа това съединение, не бива да се приема в комбинация с антидепресанти поради възможни сериозни странични ефекти.

Облекчаване на болките при стеоартрит

Остеоартритът атакува хрущялите на големите стави, като коляното или тазобедрената става. Причинява болки в ставите и скованост, които намаляват качеството на живот на хората в значителна степен.

Преглед на клинични проучвания с над 20 000 пациенти подкрепя използването на SAM-e за остеоартрит. Той има същия ефект като често използваните нестероидни противовъзпалителни средства с много по-малко странични ефекти.

При преглед на информация по темата в Pubmed преглед на проучване с 656 пациенти откриваме, че SAM-e умерено подобрява болката и ставната функция в сравнение с плацебо. Става въпрос за следната публикация: S-Adenosylmethionine for osteoarthritis of the knee or hip.

Справяне с фибромиалгия

В изследователски труд, публикуван в Journal of Complementary and Alternative Medicine през 2010 г., учени разглеждат 70 публикувани преди това клинични изпитвания, оценяващи използването на различни видове допълнителни терапии при синдром на хронична умора и фибромиалгия. 

Наред с магнезия, L-карнитина, акупунктурата и няколко вида медитация, авторите на прегледа посочват SAMe сред терапиите с най-голям потенциал за ефективност при тези състояния. 

Обхватът на действие включва още противодействие на свободните радикали, адаптация на стреса към тялото, по-добра концентрация и други. Запознайте се с предимствата на SAMe-Real в описанието на продукта, а ако искате да научите повече за това как работи черният дроб може да видите и:

Подкрепа и детокс на вашия черен дроб в 5 лесни стъпки

12 невероятни храни, които детоксикират вашия черен дроб по естествен път

Свързани продукти

ТЪРСИ В БЛОГА

КАТЕГОРИИ