ЗА ИНФОРМАЦИЯ И БЪРЗИ ПОРЪЧКИ, МОЛЯ ОБАДЕТЕ СЕ НА 0884 64 43 46

Ролята на желязото за имунитета и справяне с инфекции


Желязото е един от най-важните минерали необходими за човешкия организъм. Докато всички човешки клетки съдържат желязо, то най-вече се намира в червените кръвни телца. Ползите за здравето от следене нивата на желязо са справяне с умората и разсеяността, по-добра имунна защита и още.

 Желязото също играе жизненоважна роля във функцията на имунната система, предотвратява или се справя с анемия, повишава хемоглобина и много други, които ще разгледаме в статията.

Желязо и вашето тяло

Желязото е необходимо за производството на хемоглобин и миоглобин - два протеина, които пренасят кислород в кръвта ви. Когато нямате достатъчно желязо в тялото си, тази важна функция е затруднена, като не може клетките да получат нужната енергия. Тогава може да се говори за така наречената желязодефицитна анемия.

На практика отнема известно време, за да се развият симптоми на анемия с недостиг на желязо, тъй като тялото ви използва съхранено и рециклирано желязо, за да образува нови кръвни клетки, когато не получавате достатъчно. След като запазите на желязо започнат да се изчерпват, тялото ви всъщност намалява производство на червени кръвни клетки и потенциалът за анемия нараства.

Дефицитът на желязо може да бъде открит с кръвни изследвания. Чрез диета, богата на желязо, прием на хранителни добавки и интравенозно заместване на желязо може да ви помогне да доведете желязото си до оптимално ниво. Понякога желязо-дефицитната анемия може да изисква лечение с кръвопреливане за възстановяване на броя на червените кръвни клетки, но това е практика в по-тежки случаи. 

В лекарската практика има различни фактори, които се оценяват, за да се избере най-подходящата терапия за справяне с недостиг на желязо или анемия. Такива фактори са:

Възрастта;

Общата крайна стойност; 

Степента на усвояване от организма според формата на терапията;

Толерантността от организма;

Продължителността на терапията;

Причините за анемия (ако има такава).

Значението на желязото в диетата

Анемията с дефицит на желязо е най-често срещаният хранителен дефицит в световен мащаб. Симптомите за нея не са изненадващи и често са в комбинация от няколко: умора, главоболие, виене на свят, загуба на коса, задух и дори сърцебиене. 

Поради ролята си в транспорта на кислород, желязото е изключително важно за добрата мозъчна функция, особено в развиващия се мозък. От това следва, че приемът на желязо е важен и по време на бременност, като проучванията показват, че ниското съдържание на желязо може дори да увеличи риска от спонтанен аборт.

Желязото е важно хранително вещество както за хората, така и за патогенните микроби. 

Поради способността си да съществува в едно от двете окислителни състояния, желязото е идеален редокс катализатор за различни клетъчни процеси, включително дишане и репликация на ДНК. 

Въпреки това, редокс потенциала на желязото (степента на активност на електроните в окислително-възстановителните реакции) също допринася за неговата токсичност. Поради това трябва изключително внимателно да се определят концентрацията и разпределението на желязото само от медицински лица.

Видове желязо усвоявано от храната

Има два вида желязо: хемово желязо, което се намира в животинските храни и нехемово желязо, което се намира в растителните източници и храни. 

Когато се консумират в адекватни количества, и двата източника ще ви помогнат да удовлетворите ежедневните си нужди от желязо. 

Важно е да се отбележи, че нехемовото желязо на растителна основа не е толкова бионалично, което означава, че тялото не усвоява и използва този източник толкова ефективно, колкото хемово желязо. 

Въпреки това, витамин С може да увеличи коефициента на абсорбция на желязото, което е нехемово. Така че, за да се възползвате от съдържанието на желязо в тъмнолистните зеленчуци, бобовите растения, ядките и зърнените храни, е разумно тези храни да се консумират заедно с източник на витамин С.

Желязото като вроден механизъм на имунна защита

В допълнение към смекчаване на токсичността, свързана с хипо- или хиперферемия, регулирането разпределението на желязото служи като вроден имунен механизъм срещу нахлуващи патогени. Дори при липса на инфекция, няколко фази на метаболизма на желязото в човека гарантират, че желязото е трудно достъпно за патогенни микроорганизми.

Първо, по-голямата част от желязото при хората се секвестира вътреклетъчно, сложно в рамките на хемоглобина вътре в еритроцитите. Поради това някои патогени са разработили механизми за освобождаване на хемоглобин чрез лизиране на еритроцитите, за да извлекат в крайна сметка желязо от хема. Хемолитичните патогени обаче трябва в последствие да се конкурират с хаптоглобин и хемопексин - гостоприемни гликопротеини, които почистват освободения хемоглобин и хема съответно.

Втори фактор, ограничаващ наличието на желязо до патогени, е слабостта на свободното извънклетъчно желязо. Извънклетъчното желязо се свързва с висок афинитет от трансферин, което при здрави индивиди обикновено е по-малко от 50% наситено с желязо. Когато капацитетът на свързване на трансферин е надвишен, желязото може да се хелатира и с по-нисък афинитет от редица молекули в плазмата, включително албумин, цитрат и аминокиселини.

Хелатирана форма на желязо

Хелатираното желязо е форма на желязото, която е химически променена, за да му позволи да премине през храносмилателната система, без да се разпада. 

'Хелатиран' означава, че металните йони са свързани към неметални йони, за да образуват нова молекула. 

На теория този процес протича така, че желязото да може да премине през храносмилателния процес, без да се разгражда. Вместо това хелатираното желязо се пренася в клетките - заедно с аминокиселината, с която е свързано - за по-ефективно усвояване.

За хелатираното желязо се твърди, че намалява честотата на разстройствата, които са често срещан симптом при приема на добавки с желязо.

Основната полза от хелатираното желязо е способността му да предотвратява ниските нива на желязо в кръвта, предотвратявайки анемията с дефицит на желязо при тези, които са изложени на висок риск. Хората, които обикновено страдат от ниско ниво на желязо, са бебета, които са кърмени или хранени с формула бедна на желязо и деца, които не приемат достатъчно от минерала чрез храната си.

Други, които могат да изпитат ниски нива на желязо, включват вегетарианци, защото зеленчуците са с по-ниско съдържание на желязо, отколкото месото. Към тази група се причисляват и възрастните хора, които често имат хранителни дефицити поради здравословни проблеми, депресия, бедност или недостатъчен достъп до здравословна храна. Не е изключено и спортисти да са с дефицит на желязо поради нуждата от повече кислород за работа на мускулите си.

Жените също се нуждаят от по-високи нива на желязо от мъжете, както и бременните (поради увеличената нужда на желязо по време на бременност).

Здравословни ползи за организма благодарение на желязото

Лекува анемия

Желязото е полезно за лечение на анемия, един от най-често срещаните хранителни дефицити в света.

Н3 Намалява умората

Желязото може да помогне за справяне с необяснима умора, която може да засегне както мъжете, така и жените.

Увеличава количеството и качеството на хемоглобина

Основната функция на желязото е да образува хемоглобин, червен протеин, чиято основна цел е да транспортира кислород в кръвта. Допълнителният хемоглобин е важен, защото хората губят кръв по много начини, особено от наранявания и при операции.

Подобрява мускулната сила

Мускулната слабост и ниското количество желязо са пряко свързани. Адекватните нива на желязо помагат за осигуряване на необходимия кислород за свиване на мускулите. Изследванията показват, че ниското количество желязо може да причини загуба на мускулен тонус и еластичност.

Възможни странични ефекти

Разстроен стомах е най-често срещаният страничен ефект при прием на добавки с желязо. Рискът от претоварване с желязо чрез хранене е нисък при повечето здрави възрастни. 

Хората с определени генетични увреждания са изложени на риск от претоварване с желязо, ако абсорбират повече желязо от храната. 

Претоварването с желязо може да причини натрупването му в черния дроб и други органи, както и създаването на свободни радикали, които увреждат клетките и тъканите. Това увеличава риска за някои видове рак. 

Поради тези причини е добре да сте наясно с оптималните дози желязо според възрастта, пола и някои други фактори. Препоръчителните дози за орално суплементиранес желязо за повечето възрастни варират от 7 милиграма (мг) до 25 мг. По-високите дози обикновено се прилагат при бременни жени и хора с недостиг на желязо. 

Няма да се тревожите за страничните ефекти, ако знаете, че в продукта с желязо, който приемате, не се съдържат дразнещи съставки. В Blue Iron няма железен глюконат, който обикновено причинява увреждане на стомашно-чревния тракт и има токсично действие върху органи като черния дроб и стомаха.

В течното желязо Blue Iron се съдържа микрокапсулирано 3-валентно желязо получено от диви скандинавски боровинки. Този тип източник на желязо е изключително чист и богат на антиоксиданти, допринасящи за добра защитна функция на организма.

Свързани продукти

ПРОМО
33.00 лв
26.40 лв

ТЪРСИ В БЛОГА

КАТЕГОРИИ