ЗА ИНФОРМАЦИЯ И БЪРЗИ ПОРЪЧКИ, МОЛЯ ОБАДЕТЕ СЕ НА 0884 64 43 46

Розмаринът идва от древността, за да лекува в настоящето

Ако се поинтересувате от историята на розмарина (Rosmarinus officinalis), ще се убедите, че става дума за необикновена подправка. Вечнозеленият полухраст идва от Средиземноморието. Подправката намира широко приложение още в древността. За нея се носят много легенди и неслучайно е възпята в стиховтете на великия английски поет и драматург Уилям Шекспир. Векове наред на „морската роса”, както още е наричан розмаринът, са приписвани чудодейни свойства. Днес сме напълно убедени в лечебните качества на подправката, но за тях ще стане дума малко по-късно.

В Древна Гърция било напълно нормално да видите ученици от школите със сплетени в косите клончета розмарин. През тези векове битувало вярването, че розмаринът подпомага паметта. Християните в Северна Европа пък смятали, че подправката запазва спомените и често била полагана в гробове или символизирала вярността на влюбените. За египтяните, евреите и римляните розмаринът, който днес е популярен и с имената ливанче, бабин косъм, индирлия и морска роса, бил свещена билка и с нейна помощ се прогонвали злите духове. Във Франция по време на чумната епидемия се правело вино с розмарин и се оставяли клонки пред вратата като защита срещу пагубната болест. В България растението е внесено от гръцки търговци още в древни времена. То, по-често, било използвано заради лековитите му свойства, а не като подправка. Едно от традиционните български ястия с розмарин е великденското агне.

В наши дни признатите лечебни ползи от розмарина са многобройни. Билката намира приложение както в леки козметични процедури, така и при лечението на сериозни заболявания.

Розмаринът притежава общоукрепващо въздействие. Често се предписва при изтощение след тежко боледуване, при простудни заболявания, херпеси и главоболие. Подправката има свойството да възбужда секрецията на стомашните жлези, като по този начин подобрява храносмилането. Оказва благотворно въздействие върху отделителната система и стимулира жлъчната секреция. Специфичният аромат на розмарина е всеизвестен и с ободряващите си качества.  Маслото от „морска роса” има свойството да освежава въздуха и да понижава количеството на болестотворните организми. Това го прави ефективно противогрипно средство. В ароматерапията маслото от розмарин се използва за събуждане на интереса към живота и средство срещу депресия. Подправката намира широко приложение и при лечението на мъчно заздравяващи рани, бяло течение, кожен рак, ревматични болки, ниско кръвно налягане, хронична умора и пренапрегнатост.

Широкозастъпена е практиката да се използва розмарин при проблеми с нервната система. При нервни разтройства се приемат орално по 1-2 капки масло от розмарин. Настойка от листата на билката в комбинация с лавандула пък оказва положително въздействие при хора, които са преживели инсулт. Вече споменахме, че в Древна Гърция са смятали, че розмаринът подобрява паметта. Това е точно така. Маслото от билката стимулира паметта и концентрацията. Помага също така при частична загуба на обонянието, речта и зрението. Маслото от розмарин е полезно както за възрастните, така и за младите. То въздейства благоприятно и върху децата, които страдат от дефицит на внимание.

Вани с масло от розмарин се препоръчват за активизиране на обмяната на течности в организма. Този начин на прилагане оказва стимулиращо кръвообръщението въздействие и спомага за извеждането на мастни натрупвания от кръвоносната система.

Приложението на настойки и масло от розмарин е също така застъпено и в козметиката и спа терапиите. Розмаринът повлиява добре различни кожни проблеми, труднозарастващи рани и белези. Билкови екстракти от него се използват и при направата на различни лосиони и тоалетни млека, които третират проблеми като мазна кожа, пърхот, косопад и др.

Свързани продукти

ТЪРСИ В БЛОГА

КАТЕГОРИИ