ЗА ИНФОРМАЦИЯ И БЪРЗИ ПОРЪЧКИ, МОЛЯ ОБАДЕТЕ СЕ НА 0884 64 43 46

С-аденозил-Л-метионин (САМе) - едно съединение с много ползи за здравето на черния дроб

С-аденозил-Л-метионин (изписван още като САМе или SAMe), е важен физиологичен агент, който участва в повече от 40 биохимични реакции в организма. Функционира тясно с фолиевата киселина и витамин В12 в реакциите на метилиране. Метилирането е процес на добавяне на единична въглеродна единица (метилова група) към друга молекула. SAMe е многократно по-ефективен при прехвърляне на метилови групи в сравнение с други метилови донори.

Реакциите на метилиране са от решаващо значение за производството на много компоненти на тялото, особено на мозъчните химикали, както и в реакциите на детоксикация.

Не е учудващо, че основното използване на SAMe е за поддържане здравето на мозъка и черния дроб, както и за здрави стави. Но това не е целият списък с неговите приложения, а за полезните му свойства ще останете приятно изненадани.

Съединението SAM-e и неговите особености

S-аденозилметионинът е един от малкото сулфониеви йони в природата и играе съществена роля в метаболизма на всички познати организми. С-аденозил-Л-метионин се използва в множество метаболитни пътища и видовете химични реакции, в които той участва, са много разнообразни, вариращи от алкилиране до образуване на свободни радикали.

С-аденозил-Л-метионин е метилов донор в много биосинтетични реакции, където метилирането на дезоксирибонуклеиновата киселина (ДНК) и протеините е част от епигенетичния контрол на клетъчния растеж и развитие.

S-аденозилметионинът е прародител на свободните радикали, които се срещат като междинни продукти на реакцията, свързана с протеини, в необичайни химически трансформации, катализирани от семейство ензими, наречени „Radical SAM”. Метаболизмът на S-аденозилметионина често се нарушава при чернодробно заболяване, а при някои пациенти с абнормен метаболизъм на сярата са установени наследствени дефекти.

С допълнителна помощ от витамин B12 и фолиева киселина, SAM-e предава метиловата група от състава си към околните тъкани и органи. Чрез това действие SAM-e помага при поддържането на клетъчните мембрани, отстраняването на токсични вещества от тялото и производството на невротрансмитери, подобряващи настроението.

Като цяло SAM-e регулира повече от 35 различни механизма. С разграждането на SAM-e се появяват други молекули, които могат да помогнат за поддържане на ставния хрущял. Смята се, че SAM-e увеличава клетките, които съставляват хрущялите (известни като хондроцити) и вероятно намалява увреждането на хондроцитите.

Как е открит SAM-e всъщност

SAM-e се използва от десетилетия в Европа за лечение на артрит и депресия. Веществото е открито през 50-те години в Националния здравен институт. През 70-те години, след като италианска лаборатория започнала да го произвежда в клетъчни култури, SAM-e изследван като потенциален антидепресант.

Някои от първите пациенти, които са получили SAM-e за депресия, също страдат от остеоартрит. Потенциалът на SAM-e се реализира, когато тези пациенти съобщават за освобождаване от болка в ставите, както и от депресията.

Тези ефекти предполагат, че SAM-e може да облекчи скованост и подуване, както и болка в ставите при хора с астрит. Следователно САМе може да подобри и мобилността.

Освен за тези случай, С-аденозил-Л-метионин може да се използва за облекчаване симптомите на фибромиалгия, бурсит и тендинит.

Различните области на действие на САМе

Ефекти за мозъка и настроението

SAMe е необходим при производството на важни мозъчни съединения, като невротрансмитери и фосфолипиди, включително фосфатидилхолин и фосфатидилсерин.

Използването на SAMe при хора с по-лошо настроение и липса на концентрация може да помогне за:

  • Повишаване нивата на серотонин, допамин и фосфатидилсерин;
  • Подобрява свързването на невротрансмитерите с рецепторните места, което води до повишена активност на серотонин и допамин;
  • Води до по-добра течност и функциониране на мозъчните клетъчни мембрани;
  • Има значителна полза за подобрение на настроението;

Многобройни двойно-слепи проучвания показват значително предимство на SAMe над плацебо за подобряване на настроението.

Нивата на SAM-e на цереброспиналната течност са значително по-ниски при пациенти с тежка депресия и при пациенти с Алцхаймер или деменция. Лечение със SAM-e повишава количеството SAM-e в тази течност и подобрява настроението и мозъчната функция.

SAM-e е свързан с фолиевия цикъл и производството на енергия от витамин В12, които осигуряват метилови групи, необходими за SAM-e медиираните реакции на метилиране.

С-аденозил-Л-метионин може да лекува остеоартрит

Остеоартритът се свързва с болка, скованост и намален обхват на движение в тялото. SAM-e облекчава дискомфорта, свързан с остеоартрит и симптомите му.

Значителна част от научните доказателства подкрепят използването на SAMe за лечение на остеоартрит. Двойно-слепи проучвания, включващи общо повече от 1000 участници, предполагат, че SAMe е толкова ефективен, колкото стандартните противовъзпалителни средства.

В допълнение, доказателствата от животни предполагат, че SAMe може да помогне за защита на хрущяла от увреждане.

Още един пример: двойно-сляпо, плацебо-контролирано италианско проучване проследява 732 души, приемащи SAMe, напроксен (стандартно противовъзпалително лекарство) или плацебо. След 4 седмици участниците, приемащи SAMe или напроксен, показват същото ниво на полза в сравнение с другите и по-високо ниво на полза в сравнение с тези в плацебо групата.

Друго двойно-сляпо проучване сравнява SAMe с противовъзпалителното лекарство пироксикам. Общо 45 индивида са проследявани в продължение на 84 дни. Двете лечения се оказват еднакво ефективни. Но лекуваните със SAMe лица запазват своето подобрение дълго след спирането на лечението, докато тези на пироксикам бързо започват отново да изпитват болка.

САМе има способността да се натрупва в синовиалната течност, която служи за смазване и подложка на ставите. Химикалите, които се отделят при разпад на САМе, имат ефективност по отношение на облекчаване на болката и се борят с възпалението.

ЅАМе и пcиxичнoтo здpaвe

ЅАМе пoвлиявa мeтaбoлизмa нa нeвpoтpaнcмитepитe дoпaмин и cepoтoнин, ĸoитo диpeĸтнo peгyлиpaт нacтpoeниeтo. Mнoгo ĸлинични изcлeдвaния дoĸaзвaт пpяĸaтa вpъзĸa мeждy пpиeмa нa CAMe и oблeĸчeнитe cимптoми нa дeпpecия. CAMe e бeзoпacнa aлтepнaтивa нa cтaндapтнитe aнтидeпpecaнти и вce пoвeчe cпeциaлиcти пo пcиxичнoтo здpaвe ги изпиcвaт нa cвoитe пaциeнти.

SAMe и здравето на черния дроб

SAM-e подпомага възстановяването на чернодробната функция при наличие на хронични чернодробни заболявания като алкохолна и безалкохолна цироза, както и холестаза. SAM-e също така предотвратява или обръща хода на чернодробната токсичност, дължаща се на лекарства като Tylenol и стероиди.

Пациенти с чернодробни заболявания, включително цироза, често имат ниски нива на метионин в кръвта. Освен това, възможността за конвертиране на метионина в SAM-e намалява значително при хора със заболявания на черния дроб, тъй като увреденият орган не може да произвежда достатъчни количества от ензимите, необходими за разбиване на метионина. В резултат на това, нивата на антиоксидантите, които също дължат производството си на САМ-е, намаляват.

SAM-e има съществено значение за транспортните процеси и предаването на сигнали през мембраните. Той участва като метилов донор и ензимен активатор в трансметилирането и транссулфурирането – това са ключови за мембранната структура реакции. Когато тези функции не могат да се осъществят оптимално, това води до по-слабо производство на жлъчка, а от там се оформят и рискови аспекти за заболявания на черния дроб и дори холестаза.

Изключително подробна информация за всички възможни области на приложение може да откриете в Продуктовата монография на SAM-e.

SAM-e при фибромиалгия

Фибромиалгията е болезнено невъзпалително състояние, включващо предимно мускулите. То се появява самостоятелно или в комбинация с други заболявания на съединителната тъкан, като синдром на Сьогрен. Този синдром е автоимунно възпалително заболяване, което засяга главно жлезите в устата и очите.

При пациенти с двете състояния, SAM-e драстично намалява броя на точките на въздействие и болезнените области. Пациентите с тези състояния са склонни да страдат от умерено тежка депресия. Въпреки това, лечението с антидепресанти влошава оралните и очни симптоми, свързани със синдрома на Сьогрен. SAM-e е ефективно лечение, тъй като подобрява настроението, без да обостря тези симптоми.

Многократно учените са използвали САМ-е като заместител на лечението и са открили, че съединението намалява броя на праговите точки на болка, намалява и умората, сутрешната скованост на пациентите. И всичко това без никакви странични ефекти.

Допълнителен прием и профил на безопасност на САМе

Тялото произвежда цялото количество САМе, от което се нуждае, така че няма други по-специални изисквания. Въпреки това, недостигът на метионин, фолиева киселина или витамин В12 може да намали нивата на SAMe.

SAMe не се намира в значителни количества в храните, така че трябва да се приема като хранителна добавка. За тази цел ви представяме САМе (С-аденозил-Л-метионин) / SAMe – 20 таблетки.

Това е продукт, който съдържа S-Аденозил-L-метионин– 400 mg в 1 таблетка и основното му предназначение е да послужи за по-добра функция на черния дроб. За да бъде максимално добре усвоено съединението, то трябва да се приема паралелно с витамини от В група.

Вече повече от 25 години С-аденозил-Л-метионин се предписва от лекари в Европа за лечение на остеоартрит, депресия, леки и тежки заболявания на черния дроб, деменция и шизофрения, мигрена и много други състояния.

Обичайната доза за перорален прием е в обхвата от 400-800 мг. дневно. Винаги след консултация със специалист може да се увеличи дозата, ако е необходимо в определеното състояние.

Има ли някакви странични ефекти, свързани със SAM-e

Обичайната доза SAM-e за остеоартрит е 600 до 1200 mg на ден. Обикновено съединението се понася добре и няма странични ефекти.

Няма данни за сериозни нежелани реакции, свързани със SAM-e, дори и при продължителна употреба през 24 месеца или при прием на високи дози венозно. Безопасно може да се прилага и при пациенти в напреднала възраст.

Защо Real SAM-e

Продуктът е произведен чрез патентована технология на естествена ферментация, която осигурява 100% активни S,S, SAM-e изомери. Real SAM-e е под формата на устойчиви таблетки, които предпазват от стомашната киселинност.

Всички ползи от приема на SAM-e са описани в текста към продукта САМе (С-аденозил-Л-метионин) / SAMe – 20 таблетки.

СВЪРЗАНИ ПРОДУКТИ

ТЪРСИ В БЛОГА

КАТЕГОРИИ