ЗА ИНФОРМАЦИЯ И БЪРЗИ ПОРЪЧКИ, МОЛЯ ОБАДЕТЕ СЕ НА 0884 64 43 46

САМе - чудото за черен дроб и депресия

Когато говорим за САМе, трябва да го правим с възхищение. САМе е един много специален продукт, който действа в няколко различни направления и е напълно естествена хранителна добавка. Състои се от комбинацията на метионин и аденозинтрифосфат.

За управлението на процесите в организма и нормалния метаболизъм са необходими различни ензими. Някои от тях са метиловите донори, а един от най-ефективните е именно САМе или S-аденозилметионин.

Какво представлява

Метилирането е много важен биохимичен процес, който има роля в синтезирането на ДНК, нормалното функциониране на нервната система, детоксикацията на черния дроб и правилната обработка на мазнините.

САМе е основен метилов донор, а донор представлява субстанция, която доставя метилови групи на молекулни приемници. Самият процес се нарича метилиране. Според научни изследвания, той се забавя с напредване на възрастта.

Съединението се съдържа в организма буквално във всяка клетка и се състои от аминокиселината метионин и аденозинтрифостат. Той има важна роля в метилирането, като основните му предназначения са в няколко посоки.

В каква посока действа

САМе е вещество, което директно взаимодейства с витамините В6, В9 и В12 и е нужно да си осигурявате достатъчно количество от тях.

Концентрацията на САМе в черния дроб е доста голяма, също както и в епифизната и надбъбречната жлеза. Ролята му във възстановителните процеси на черния дроб е ключова и се обяснява с участието му синтеза на метионин и глутатион.

При увреждане на черния дроб или възникнало заболяване, производството на САМе е значително затруднено. Той не може да бъде произведен, защото условията за това не са благоприятнии – ензимът, активиращ аминокиселината метионин, е повреден. Това води до интоксикация на черния дроб поради натрупване на аденозинтрифосфат и метионин в органа. Добавките, които съдържат метионин, в случая не са подходящи, но директният прием на САМе е ефективно решение.

Освен тази роля, САМе участва като прекурсор на антиоксиданта глутатион. Последният участва в очистващите функции на черния дроб при изхвърляне на токсини и спомага за оптималната функция на органа.

САМе влияе върху метаболизма на допамина и серотонина, които влияят пряко на настроенията ви. Според резултатите от проведени клинични изследвания, приемът на С-аденозил Л-метионин значително повлиява симптомите на депресия и тревожност. Това го прави много по-добър съюзник в борбата с един от най-тежките проблеми в настоящия век, а именно депресивните състояния. И не само – САМе е напълно естествен за човешкото тяло и НЕ води до поява на странични ефекти като безсъние, гадене, преумора, проблеми с теглото, отслабено либидо и други. Всички тези изживявания са характерни за антидепресантите, които стандартно се изписват на пациенти с психически проблеми.

Има едно важно предупреждение – САМе не трябва да се приема от хора с биполярно афективно разтройство.

При ставни заболявания като остеоартрит САМе също може да повлияе благоприятно за намаляване на болките. Приемът не се характеризира със странични ефекти, които са типични за нестероидните и стероидните противовъзпалителни средства.

Ползи от приема на САМе

Както сами виждате, разнопосочното действие на ензима намира приложение в регулирането на различни болестни състояния и заболявания.

Известни са следните доказани ползи от приема на САМе:

  • Влияе положително върху лошото настроение и депресивните състояния
  • Участва активно в процесите на детоксикация на черния дроб, като може да бъде ефективно средство за отказване на тютюнопушене и наркотични вещества
  • Помага за регулиране на емоционалното състояние и адаптиране към стресови ситуации
  • Действа ефективно при болки в ставите и повишава тяхната мобилност
  • Успешно повлиява хроничната умора и натрупания стрес

САМе може да се използва успешно при цироза и омазняване на черния дроб, тъй като той ускорява метилиращите процеси.

Според различни клинични резултати, 800 мг САМе на ден повлияват агресията на пациенти с шизофрения.

Много важен факт по отношение на приложенията на САМе е, че той е ефективно средство за профилактика на остеоартрит.

Има ли странични ефекти от приема

Не съществуват доказани странични ефекти освен такива при психични разстройства на личността – мания или биполярно разстройство.

Счита се, че продуктът и самото съединение са безопасни за употреба и не са токсични.

Противопоказания

Приемът на САМе не се препоръчва при следните състояния:

  • Бременни и кърмещи жени
  • Болест на паркинсон
  • Диабет
  • Хора, които приемат антидепресанти
  • Биполярно разтройство

С какво може да се комбинира

При лечение на артрит или други ставни заболявания, могат да се приемат бромелаин, метилсулфонилметан и САМе.

Ако целта е детоксикация на черния дроб, то САМе действа в екип с куркумин и N-ацетил L-цистеин.

Ако се използва като мозъчен стимулатор, САМе може да се комбинира с креатин, ацетил л-карнитин и Alpha-GPC.

СВЪРЗАНИ ПРОДУКТИ

ТЪРСИ В БЛОГА

КАТЕГОРИИ