ЗА ИНФОРМАЦИЯ И БЪРЗИ ПОРЪЧКИ, МОЛЯ ОБАДЕТЕ СЕ НА 0884 64 43 46

Сърдечен удар - симптоми на инфаркт и видове, които трябва да разпознавате

Във филмите, когато някой получи сърдечен удар, пострадалият стиска гърдите или ръката си и пада на земята в несвяст. При много хора се случва точно така, но има и други проявления на сърдечния удар. Изключително важно е да сте наясно с две неща: инфарктът може да се прояви с различни симптоми и сила при различните хора и второ, сърдечните заболявания са причина номер 1 за смърт както при жените, така и при мъжете. Ако сте преживели сърдечен удар, то от собствен опит знаете, че Холивуд пропуска много подробности, включително всички физически и емоционални аспекти на възстановяването след такъв инцидент.

Основни понятия във връзка със сърдечния удар

Инфаркт или инфаркт на миокарда се получава, когато притокът на кръв към сърцето ви е блокиран. Сърдечните удари са причинени от блокиране на коронарните артерии, кръвоносните съдове, които пренасят богата на кислород кръв към сърцето ви.

Настъпването на сърдечен удар означава спешна нужда от медицинска помощ. Блокираният или намален приток на кръв към сърцето уврежда сърдечния мускул. Ако притока на кръв не се възстанови бързо, сърдечният мускул ще започне да умира.

Притокът на кръв към сърцето ви може да бъде напълно спрян или сериозно намален, когато кръвен съсирек се образува във всяка артерия, която преди е била стеснена от натрупване на плака.

Плаката е комбинация от мазнини, холестерол и други вещества, които могат да се натрупат във вътрешната облицовка на стените на артериите. Това натрупване е известно като атеросклероза или "втвърдяване на артериите".

Натрупването на плака в артериите, водещи до сърцето ви, е известно като коронарна артериална болест и е основен рисков фактор за сърдечни пристъпи.

Защо не съм забелязал/а предупреждение?

При процеса на атеросклероза няма симптоми. Когато коронарната артерия стеснява и свива кръвния поток, други близки кръвоносни съдове, които служат на сърцето, понякога се разширяват, за да компенсират, което може да обясни защо няма предупредителни знаци.

Такава мрежа от разширени съседни кръвоносни съдове се нарича съпътстваща циркулация и помага да се предпазят някои хора от сърдечни пристъпи, като доставят необходимата кръв към сърцето. Съпътстващата циркулация също може да се развие след инфаркт, за да помогне на сърдечния мускул да се възстанови.

До каква степен е увредено сърцето след инфаркт?

Когато настъпи инфаркт, сърдечният мускул, който е загубил кръвоснабдяването, започва да страда. Размерът на увреждане на сърдечния мускул зависи от размера на областта, захранвана от блокираната артерия и времето между увреждането и лечението.

Сърдечният мускул, увреден от инфаркт, се лекува чрез образуване на своеобразен белег. Обикновено отнема няколко седмици за заздравяване на сърдечния мускул. Продължителността на времето зависи от степента на нараняване и от степента на оздравяване.

Сърцето е много силен и корав орган. Въпреки че част от него може да е сериозно наранена, останалата част от сърцето продължава да работи. Но в резултат на увреждането, сърцето ви може да отслабне и да не може да изпомпва толкова кръв, колкото обикновено.

При правилно лечение и промени в начина на живот след инфаркт, по-нататъшни щети могат да бъдат ограничени или предотвратени. По-късно в материала ще обърнем внимание и на мерките за превенция.

Дали всички болки в гърдите са признак за сърдечен удар?

Един много често срещан вид болка в гърдите се нарича ангина пекторис. Това е повтарящ се дискомфорт, който обикновено продължава само няколко минути. Ангина се появява, когато сърдечният ви мускул не получава кръв и кислород, от които се нуждае или сте натоварени физически с интензивни занимания.

Разликата между ангина и сърдечен удар е, че пристъпите на ангина не увреждат трайно сърдечния мускул.

Рискови фактори - класификация

Диабет, тютюнопушене, затлъстяване, високо кръвно налягане, обездвижване, високи нива на липиди, метаболитен синдром. Всички тези фактори обуславят една предразполагаща среда за сърдечен удар.

Профилактично трябва да измервате  и следите нивата на кръвното налягане, кръвната захар и телесното си тегло, включително процент мазнини. Те са част от мерките за превенция на затлъстяване и сърдечен удар, като освен тях физическата активност значително ще ви предпази от такъв пристъп.

Други рискови фактори са:

 • Възраст: мъже на възраст 45 или повече години и жени на възраст 55 или повече години е по-вероятно да пострадат от инфаркт, отколкото млади мъже и жени;
 • Диабет: ако не произведете достатъчно хормон, секретиран от панкреаса (инсулин) или при неправилен отговор на инсулина, нивото на кръвната захар в организма ще се повиши, увеличавайки риска от сърдечен удар;
 • Фамилна анамнеза за инфаркт: ако вашите братя и сестри, родители или баби и дядовци са имали ранни инфаркти (на възраст 55 години за мъже и до 65 години за жени), може за вас да има повишен риск;
 • Липса на физическа активност: застоялият начин на живот допринася за високите нива на холестерол в кръвта и затлъстяването. Хората, които тренират редовно, имат по-добра кардиоваскуларна система, включително по-ниско кръвно налягане;
 • Стрес: може да реагирате на стреса по начини, които могат да повишат риска от сърдечен удар;
 • Употреба на наркотици: използването на стимуланти, като кокаин или амфетамини, може да предизвика спазъм на коронарните артерии, което може да причини сърдечен удар;
 • Анамнеза за прееклампсия: това състояние причинява високо кръвно налягане по време на бременност и увеличава риска от сърдечни заболявания;
 • Автоимунно състояние: състояние като ревматоиден артрит или лупус може да увеличи риска от сърдечен удар.

Разликата между сърдечен пристъп и сърдечен арест

Терминът "сърдечен удар"/“сърдечен пристъп“ често се използва неправилно за описване на сърдечния арест - когато сърцето внезапно спира да работи и може да настъпи смърт. За него няма предупредителни знаци или симптоми.

Сърдечният арест е причинен от електрически смущения (вентрикуларна тахикардия или вентрикуларна фибрилация). Често е фатално, ако не се предприемат незабавно стъпки за възстановяване и стабилизиране на сърдечния ритъм и помпената функция.

Видове коронарна артериална болест

Различават се три вида болест, която може да доведе до инфаркт в последствие.

 1. Инфаркт на миокарда с елевация на ST сегмент (STEMI)

Този вид сърдечен удар изисква незабавно внимание и намеса, тъй като коронарната артерия е изцяло блокирана и кръвта не може да достигне до сърцето. От тук следва и сериозно увреждане на сърдечния мускул, а в най-лошия случай и до фатален край.

Повтаряме: този вид инфаркт изисква незабавна, спешна реваскуларизация[1], която възстановява притока на кръв през артерията. Тази реваскуларизация се постига или с лекарства под формата на тромболитици, които се дават интравенозно, или механично с ангиопластика - лечение с тънки, гъвкави тръби, наречени катетри за отваряне на затворената артерия.

 1. Инфаркт на миокарда без елевация на ST сегмент (NSTEMI)

При този вид сърдечен пристъп има частично блокиране на притока на кръв, а не изцяло както при STEMI. Въпреки че се приема като потенциално по-малко опасен, този вид сърдечен пристъп може да причини сериозни и трайни увреждания.

Лечението на хора с инфаркт на NSTEMI се състои от медикаменти и оценка дали има блокиране, което трябва да се лекува само с медикаменти, пречистване чрез ангиопластика или с хирургия - чрез коронарен байпас.

 1. Спазъм на коронарните артерии

Нестабилна ангина или тихи сърдечни пристъпи представляват спазмите на коронарните артерии. Появяват се поради свиване на артериите, които са свързани със сърцето и ограничаване на достъпа на кръв.

Тези спазми могат да се появят неколкократно и да отминат. Възможно е при липса на натрупана плака или кръвен съсирек в артерията, този спазъм да не бъде забелязан при коронарна ангиограма.

Сърдечни атаки при мъжете и жените

Докато симптомите на инфаркт варират в широки граници, има някои различия между това, което мъжете и жените обикновено изпитват.

Мъжете са по-склонни да изпитват болка в гърдите, студена пот, гадене, замаяност или задух.

Жените са по-склонни да изпитват натиск в гърдите си, задух или болка в ръцете, гърба, врата, челюстта или стомаха без дискомфорт в гърдите.

Особено важно е за жените да съблюдават за потенциални признаци на сърдечен пристъп, които може да не попадат под класическите симптоми, и да потърсят незабавно медицинско лечение, ако възникне някакво усложнение на състоянието.

Мерки за спасяване на човешки живот при сърдечен удар

Когато не е налице дефибрилатор в близост до пострадалия и трябва да помогнете, нужно е да се започне кардиопулмонална реанимация. Това е комбинация от сърдечен масаж и изкуствено дишане, която всеки човек трябва да може да прилага.

Пострадалият трябва да бъде сложен на твърда и равна повърхност, с повдигната глава и брадичка. Прилага се натиск точно в средата на гръдната кост с две длани.

Същевременно трябва да се подава въздух през устата на всеки 30 секунди, като внимателно трябва да се изчаква при компресиите да се възстанови позицията на гръдния кош. Темпото трябва да е равномерно, като целта е да се постигнат 100-120 удара в минута. Всичко това продължава, докато не пристигне лекарски екип на Бърза помощ на мястото.

Възстановяване от сърдечен удар

Проучванията в продължение на години са довели до по-добри терапии и повече информация за сърцето след инфаркт, давайки повече шансове за възстановяване. Повечето пациенти остават в болница за около седмица или по-малко.

При завръщането вкъщи е нужна почивка и релаксация. Връщането към всички нормални дейности, включително работа, може да отнеме от няколко седмици до 2 или 3 месеца, в зависимост от състоянието.

Пълното възстановяване се определя като връщане към нормалните дейности.

Това ще зависи от активността преди сърдечния удар, тежестта на атаката и реакцията на тялото към нея.

Важно е и да има форма на движение всеки ден. Трябва бавно да се въвежда и внимателно по препоръки на лекарско лице. Много болници и клиники предлагат кардиологични рехабилитационни програми, които включват програми за упражнения, начини за намаляване и справяне със стреса и информация за диетата, сексуалната активност, необходимостта от допълнително лечение и други въпроси.

Програмите за рехабилитация на сърцето дават възможност да разговаряте с други пациенти и да споделяте вашите притеснения, проблеми и чувства. Много пациенти, които са преминали през такива програми, са доброволци като инструктори за нови пациенти, което може да даде повече прозрение и увереност.

Преживелите сърдечен удар трябва да оценят своя начин на живот и да вземат решения, които ще повлияят на тяхното бъдещо здраве. Преживелите сърдечен удар, които пушат, трябва да се откажат веднага. Някои хора може да се наложи да променят работните си места и отговорности или да преосмислят подходите и методите на работа.

Човек, който е преживял сърдечен удар, остава в риск за бъдещи сърдечни проблеми. Най-малкото, човекът все още има стеснена артерия, която е довела до инфаркт. Може да са необходими хирургични операции с байпас, други коронарни интервенции или лекарства, за да се намали рискът от нов сърдечен удар.

Едно е сигурно - бъдещото здраве зависи до голяма степен от спазването на съветите на здравните специалисти, включително промяна на начина на живот и приемане на лекарства според указанията.

Мерки за превенция

Можете да си помогнете за предотвратяване на инфаркт, като управлявате определени рискови фактори и водите здравословен начин на живот. Важно е да следите кръвното си налягане, нивата на холестерола и триглицеридите и телесното тегло и да предприемате действия, когато някое от тях достигне нездравословно ниво.

Здравословният начин на живот означава „не на цигарите“, практикуване на достатъчно физическа активност и спазване на здравословна диета, богата на плодове, зеленчуци, фибри, добри мазнини и чисти източници на протеин.

По отношение на медикаментите - приемът на лекарства може да намали риска от последващ инфаркт и да помогне на увредената сърдечна функция. Приемайте това, което вашият лекар ви е предписал и се интересувайте колко често трябва да бъдете наблюдавани.

Няма един универсален път, по който всички да минат, за да се предпазят.

По-скоро пътят се състои от комплексни мерки, които могат да бъдат различни в зависимост от това  дали лечебният процес е в остра фаза или фокусът е обща превенция.

Един специализиран тест може да ви подскаже какъв е рискът от сърдечна недостатъчност или инфаркт за вас. Този тест се нарича PLAC-TEST и представлява кръвен тест за определяне на ензима Lp-PLA2 – показва се дали плаките, разположени в артериалните стени, имат тенденция за разкъсване.

[1] Реваскуларизация - Изграждане на нова или допълнителна съдова мрежа или подсилване на неефективна съдова мрежа с нови кръвоносни съдове.

СВЪРЗАНИ ПРОДУКТИ

ТЪРСИ В БЛОГА

КАТЕГОРИИ