ЗА ИНФОРМАЦИЯ И БЪРЗИ ПОРЪЧКИ, МОЛЯ ОБАДЕТЕ СЕ НА 0884 64 43 46

Съществува ли превенция за Алцхаймер - тема на Световния ден за борба срещу болестта

Може ли да се предотврати болестта на Алцхаймер? Това е сериозно дегенеративно състояние, което продължава да интригува изследователите, да покосява повече хора и потвърждава нуждата от нови изследвания. Все още няма категорични отговори - отчасти поради необходимостта от по-мащабни проучвания в различни популации, но обещаващи изследвания са в ход. The Alzheimer's Association® ръководи в световен мащаб активностите за намиране на лечение за болестта на Алцхаймер, забавяне на появата му и предотвратяване на развитието му. 

Какво е болестта на Алцхаймер

Основните характеристики на коварното заболяване могат да се синтезират в няколко реда:

 • Най-често срещаният вид деменция;
 • Прогресиращо заболяване, започващо с лека загуба на памет, която може да доведе до загуба на способността да се води разговор и да се реагира на околната среда;
 • Включва части от мозъка, които контролират мисълта, паметта и езика;
 • Може сериозно да повлияе на способността на човек да извършва ежедневни дейности.

Въпреки че учените имат все по-модерни методи и нови знания, в момента все още е напълно ясно какво причинява болестта на Алцхаймер. Данните от различни клинични изпитвания и изследвания обаче ни насочват в една посока, която гласи, че превенцията е ключов фактор при това заболяване.

Какво причинява болестта на Алцхаймер?

Експертите са съгласни, че в огромното мнозинство от случаите болестта на Алцхаймер, подобно на други често срещани хронични състояния, вероятно се развива в резултат на сложни взаимодействия между множество фактори, включително възраст, генетика, среда, начин на живот и съществуващи медицински състояния. 

Въпреки че някои рискови фактори - като възраст или гени - не могат да бъдат променени, други рискови фактори - като високо кръвно налягане и липса на упражнения - обикновено могат да бъдат променени, за да помогнат за намаляване на риска. Изследванията в тези области могат да доведат до нови начини за откриване на хората с най-висок риск.

„За 1% от всички случаи има три гена, които определят окончателно дали ще имате Алцхаймер или и трите се отнасят до производството на амилоид-бета, което в тези случаи вероятно е причина за болестта на Алцхаймер.“ Това е професионалното мнение на д-р Гад Маршал, асоцииран медицински директор за клиничните изпитвания в Центъра за изследвания и лечение на Алцхаймер.

Малък процент от хората с болестта на Алцхаймер (под 1%) имат такъв тип начало, свързано с генетични мутации. Хората, които имат тези генетични мутации, гарантирано стават жертви на болестта. Продължаващо клинично проучване, проведено от Dominantly Inherited Alzheimer Network (DIAN), тества дали антителата срещу бета-амилоид могат да намалят натрупването на бета-амилоидна плака в мозъка на хора с такива генетични мутации и по този начин да намалят, забавят или предотвратят симптомите. Участниците в проучването получават антитела (или плацебо), преди да развият симптоми, а развитието на бета-амилоидни плаки се следи чрез сканиране на мозъка и други тестове. 

Друго клинично проучване, известно като изпитване А4 (Анти-амилоидно лечение при асимптомно заболяване на Алцхаймер), тества дали антителата срещу бета-амилоид могат да намалят риска от болестта на Алцхаймер при възрастни хора (на възраст от 65 до 85 години) с висок риск за заболяването. Изпитването на А4 се провежда Alzheimer’s Disease Cooperative Study.

Въпреки че това е една малка част от научните изследвания, които все още се развиват, резултатите показват, че хората могат да намалят риска за тях, като направят ключови промени в начина на живот. Именно за тях ще говорим на следващо място.

Превенция срещу Алцхаймер в 5 стъпки

Болестта на Алцхаймер може да е едно от най-големите притеснения, които много от нас имат за живота си. Но запомнете, че тази болест не е характерна за процеса на остаряване, при който има загуба на краткосрочна и дългосрочна памет, но липсват много други типични проявления на Алцхаймер. 

Мисълта за развитие на болестта може да бъде плашеща в перспектива, особено ако сте свидетел на любим човек, засегнат от деменция. Въпреки че може да ви е казано, че всичко, което можете да направите, е да се надявате на най-доброто и да изчакате фармацевтично лечение, истината е много по-обнадеждаваща. Обещаващи изследвания показват, че можете да намалите риска от болестта на Алцхаймер и други деменции чрез комбинация от прости, но ефективни промени в начина на живот.

Фактор 1 – Физическа активност

Според Фондацията за изследване и превенция на Алцхаймер, редовното физическо натоварване може да намали риска до развитие на болестта на Алцхаймер с ДО 50 ПРОЦЕНТА. Нещо повече, упражненията също могат да забавят по-нататъшното влошаване на хора, които вече са започнали да развиват когнитивни проблеми. Упражненията предпазват от болестта на Алцхаймер и други видове деменция, като стимулират способността на мозъка да поддържа стари връзки, както и да прави нови, същевременно обновявайки и детоксикирайки се изцяло.

Какви съвети можем да ви дадем за тази стъпка – 150 минути седмично тренировки, изграждане на добра мускулатура и поддържането ѝ във времето, координационни упражнения и такива със собствено тегло. Всичко това ще помогне за баланса и добрата кондиция на мозъка ви.

Фактор 2 – Пълноценно и здравословно хранене

При болестта на Алцхаймер, възпалението и инсулиновата резистентност нараняват невроните и инхибират комуникацията между мозъчните клетки. Понякога Алцхаймер се описва като 'диабет на мозъка', а нарастващ брой изследвания предполага силна връзка между метаболитни нарушения и системи за обработка на сигнали. Като коригирате хранителните си навици можете да помогнете за намаляване на възпалението и да защитите мозъка си. Ето в това се изразява превенцията – всички онези мерки, които ще предприемете, за да се предпазите от нещо.

Какви съвети можем да ви дадем за тази стъпка – минимум количество захар, средиземноморска диета с омега-3 мазнини (абсолютно задължителни за мозъчно и сърдечно здраве), готвена храна със зехтин и много зеленчуци.

Фактор 3 - Социална ангажираност

Човешките същества са силно социални същества, а това е лесно да се затвърди и в днешни дни при всички тези технологии. Ние не процъфтяваме изолирано, нито нашите мозъци биха могли. Ако останете социално ангажирани може да се защитите срещу болестта и деменцията на Алцхаймер в по-късен етап, така че поддържането на добра мрежа от приятели и събеседници е приоритет.

Не е нужно да сте навсякъде и по всяко време (а и не е възможно), но трябва редовно да се свързвате лице в лице с някой, който се интересува от вас и ви кара да се чувствате чути. Докато много от нас стават по-изолирани, като остаряваме, никога не е късно да се срещнем с други хора и да развием нови приятелства. Ето и някои идеи как да стане това:

 • Доброволни активности и акции;
 • Присъединете се към клуб или социална група;
 • Посетете местното читалище или библиотека;
 • Участвайте в групови класове (например във фитнес или групови тренировки, танци);
 • Запознайте се със съседите си;
 • Организирайте седмична среща с приятели;
 • Излезте (отидете в парка, музеите и други обществени места);
 • Вземете си куче, коте или и двете.

Фактор 4 – Тренировки за ума

Тези, които продължават да учат нови неща и да предизвикват мозъка си през целия живот, са по-малко склонни да развият болестта на Алцхаймер и деменция. По същество трябва да го „спечелите или изгубите“, това е идеята на заниманието и ангажираността на мозъка да разрешава задачи и проблеми. 

В новаторското проучване на NIH ACTIVE възрастните, които са получили само 10 сесии когнитивно обучение, не само подобряват познавателното си функциониране в ежедневните дейности през месеците след обучението, но и продължават да показват дълготрайни подобрения 10 години по-късно.

Тук може да опитате доста различни неща, макар и някои от тях да са по-особени. Например, тръгнете по нов път към същата крайна точка, поставете си по-предизвикателна цел за научаване на нещо, което не разбирате, опитайте се да напишете разказ или стихове, оцветявайте или рисувате. А също кръстословиците и судоку имат ненадминат ефект за трениране на мозъчните функции и неговата „гимнастика“.

Може да ви прозвучи странно, но разменете типична дейност, която извършвате с дясната ръка и я правете с лявата. Ще се почувствате различно, вероятно и приятно. Така се стимулира повече това полукълбо, което отговаря за съответната страна на тялото ви.

Фактор 5 – Почивка и сън  

Дори да практикувате всичко написано до тук, понякога ще са ви нужни още малко помощни средства. Като например хранителни добавки и много качествен сън. Последното обаче може да е проблем, особено ако сте под стрес или имате заболяване, което пречи на съня ви.

Но доколкото зависи от вас, постарайте се да се наспивате поне по 7 часа на ден, което е постижимо. Лягайте по едно и също време и ставайте по едно и също време, вземете си книжка в леглото или медитирайте преди това. Или просто си вземете горещ душ или вана, за да се отпуснете и приготвите за почивка.

Без достатъчно сън мозъкът не може да се освободи от всички токсични химикали, които преминават през него. Докато спим организмът се обновява и започва всеки нов ден с нови свежи сили. Така че до голяма степен от вас зависи да направите добри избори за здравето си. Никога не е късно за това!

Ако проявявате интерес към съвременни материали по темата на английски език, може да ви бъде интересно:

Targeting immune cells may be potential therapy for Alzheimer's, линк

Alzheimer's missing link ID'd, answering what tips brain's decline, линк

Study pinpoints Alzheimer's plaque emergence early and deep in the brain, линк

Свързани продукти

ТЪРСИ В БЛОГА

КАТЕГОРИИ